Kazan za pečenje rakije

Da li je neko pekao rakiju sa tzv valjevskim kazanima ili govorite bez tog iskustva.
Ja sam pekao na oba kazana. I ostajem pri onome sta sam napisao.
Valjevski kazan ne zagoreva i priblizno se duplo brze pece rakija na njemu.
On je sirok a plitak a ovi Panonije i DESa tzv vojvodjanski su uski i duboki.

U zapadnoj Srbiji koja je poznata po pecenju sljive uopste nema ovih vojvodjanskih kazana.
 
Bakarna rešetka nije namenjena da se obavezno koristi u svim situacijama, već u zavisnosti od gustine i vrste komine (celi plodovi, sečeni, mleveni, itd...), pa ponekad njena upotreba može imati i kontra efekat, jer sadržaj padne na dno, a prilikom kuvanja ne može da se vrati u kazan i obavezno dolazi do zagorevanja.
Lično rešetku niti bilo šta drugo ne koristim uopšte. Inače, kazan je "Bakar Skopje" od 100 litara.
Dve najbitnije stvari su da dno bude čisto i da vatra posle proviranja bude konstantna.
Za sve ostalo vremenom i strpljenjem se uđe u štos ... :ppozdrav: ...
 
Ben roj ,nije mi cilj da karekterišem kazane na valjevske i vojvođanske i upoređujem koji je bolji ili lošiji. Lično smatram da DES i Destilator (vojvoanskitip kazana)prave očajne kazane samo skrećem pažnju da za amaterske potrebe rade posao i ti sa tankim limom i da neće doći do zagorevanja ako se adekvatno koristi.
Kad bi mogao da biram ja bi najradije nemački:osmeh:
 
Diskutujemo o kazanima. I ne mislim da je lose ako se kaze da postoje dva razlicita tipa
i ukazu na karakteristike tipova. Ja sam oba koristi i izneo moje misljenje.

A sto se tice nemackog kazana , tu mi nesto ne štima.
Ako Švabe jure srbski šnaps a Srbi ne traže nemačku rakiju
zašto bi tržili nemački kazan.
Da si rekao automobil ili motokultivator onda bih razumeo
ali kazan za rakiju , to ne.
 
Ma tehnika je to...Kad prave onakva kola i druge mašine,što ne bi i kazane za rakiju ( nemojte pomisliti da sam neki "fan" nemaca)?
Ali neka slika bi dobrodošla da uporedimo, makar vizuelno...Ja sam pekao i sa jednim i sa drugim , gore pomenutim i svakako mi više leže( možda mogu reći i bolji...), ovi naši "valjevski" ( mada mi nije jasno da li je to neki zvanični naziv, jer se prave na sve strane...tačnije pravili su se...nekad mnogo više).
 
LJudi kazani se prave u celoj Srbiji, i nema podele na valjevske i Vojvođanske, tj. i u Novom sadu ima radnji koje rade dobre kazane, kao što je Mandarić, a i kod nas na Jugu ima jako puno kazandžija, koji prave bolje ili lošije kazane. Neka podela je ranije bila na Mašinske (kazani koje je napravila neka firma kao što je Des, zatim Slovenačka neka firma i sl), i Radionički ili majstorski koji je napravila neka manja kazandžijska radnja, i ovi drugi su po pravilu bili masivnije napravljeni, a prvi nešto lepše izgledali zbog boljih mašina u izradi. Što se tiče dubine i širine kazana, naravno da je bolje da kazan bude plići a širi jer komina brze provri ali ne treba se ni sa tim preterivati, tako da kazani obično budu duboki oko 40cm a široki od 1m pa naviše, zavisno od litraže ove brojke malo odstupaju. Samo dno kazana bi trebalo da za 100l bude 5mm (4mm je neki minimum ako ima mešalicu) a za veće i 6mm, dok za kazabe od 700-1000litara dno treba da bude 7-8mm. Kazani se takođe dele i po načinu kipovanja pa se rade kao prevrtači i oni sa ispustom koji se pri pražnjenju ne izvrću već se kroz posebno ugrađenu cev komina samo ispusti. Obe varijante imaju neke svoje prednosti. Jednostavnije je prazniti kazan sa ispustom, ali je daleko lakše isprati prevrtač, tako da kazane sa ispustom morate više ispirati crevom, povremeno skidati kupolu, i po mogućnosti težiti da se postave mlaznice za njegovo lakše ispiranje kupole i lule. Podela je ranije takođe pravljena na kazane koji su se lepili brašnom i kazane sa vodenim dihtovanjem, gde su ovi prvi polako prevaziđeni zbog uštede u vremenu. U novije vreme se kazani pre svega dele na kazane za prekidnu destilaciju(klasičan tip kazana na kome se rade dve destilacije, meka i prepek i na kome se proces prekida nakon svakog kazana) i na kazane sa kontinualnu destilaciju sa kolonama (kao što neko pomenu "Nemačke kazane", mada se polako uvode u proizvodnju i kod nas i kod kojih nema prepeka tj. koliko kolona imate toliko prepeka dobijate. Ovo je zaista široka tema i ako ima zainteresovanih može se proširiti.Što se tiče mešalice treba da je kazan poseduje i to na motorni pogon, jer se sve više rade komine koje se pre vrenja pasiraju radi otkoštavanja ili radi korišćenja enzima, tako da se takve komine daleko lakše peku sa mešalicom. Kod prostih kazana je osim debljine dna jako bitna zapremina kupole ili poklopca kazana i nikako ne sme biti manja od 15% zapremine kazana a poželjno je da bude i preko 20%, kao i tzv. refluks tj. kako je izvedeno suženje poklopca i da li ga ima samo na vrhu ili i na sredini ako je kupola u vidu kruške.
 
Plici i siri kazan prvrtac se kao takav tip naziva u mom kraju valjevac verovatno zato sto tamo ima vise majstora
i kao takvi su poznati.
U tom kontekstu ja koristim taj termin. I jasno da se takvi kazani prave
ne samo po celoj Srbiji vec i sire .

Izbor tipa kazana zavisi od njegove velicine.

Od bitnih elemeneta koji uticu na kvalitet pecenja jeste pored navedenih i sirina lule.

I na kraju da budem precizniji kazani od 80 do 100 lit tzv valjevci su se pokazali najprakticnijim i najboljim na nasem podrucju.
Naravno samo moje misljenje.
 
... negde sam čuo za njih i izraz "tepsijaš"... uglavnom za razliku od nekih industriskih oni su stvarno bolje i kvalitetnije napravljeni. E sad u zadnje vreme se sve više proširuje "asortiman" voća od koga se prave rakije i postoji sve veća potreba za kazanima sa mešalicom a zbog količine i potreba za kazanima većih kapaciteta tu prevrtači gube bitku. Što se danceta tiče negde sam pročitao da je, kao što Žica piše minimum 4mm za kazane od 100l i na svakih sledećih 100l 1mm deblje. Tako da sem hobi varijante sa šljivom kazan bez mešalice je totalno promašaj.
 
Za individulno pecenje za svoje potrebe
valjevci su po meni neprevazidjeni. Sve moze bez problema jedan covek
sam da radi. A za industrijsku proizvodnju i usluzna pecenja
to je druga prica i tu ne poznajem tako dobru situaciju.

I tvrdim da prosecne gustine sljivin kljuk da kod valjevca ne moze da zagori
ako se cak i jace lozi. Zakav je bar moj kazan i ostali kazani u mom selu.
 
U novije vreme se kazani pre svega dele na kazane za prekidnu destilaciju(klasičan tip kazana na kome se rade dve destilacije, meka i prepek i na kome se proces prekida nakon svakog kazana) i na kazane sa kontinualnu destilaciju sa kolonama (kao što neko pomenu "Nemačke kazane", mada se polako uvode u proizvodnju i kod nas i kod kojih nema prepeka tj. koliko kolona imate toliko prepeka dobijate.

Da nemate mozda neku adresu gde bi smo mogli da pogledamo ove " Nemacke " ?
 
kako rade ovi novi protočni hladnjaci? jel on mora tokom cijelog pecenja biti prikljucen na pritisak vode? vjerovatno ne jer bi se tako trosilo puno vise vode. ima li ga netko?
 
Mora biti konstantno priključen na vodu, naravno pritisak se reguliše po potrebi, i to nije neki jak pritisak, ali u njima staje jako malo vode koja bi se, ako se konstantno ne ubacuje nova, jako brzo ( za par minuta) zagrejala.Temperatura vode na dnu kace tj. hladnjaka treba da bude oko 14 stepeni, da bi izašla rakija 15 do 16 stepeni. Za jedan kazan se potroši par stotina litara hladne vode, zavisi od veličine kazana, a u tim protočnim ne staje puno, tj. možda par desetina litara.
 
Nema se kad ohladiti postojeća voda koja je prošla kroz hladionik. Obično i sutra bude na 20 stepeni, i nikad ne hladi kao sveža. Može se čuvati 2 dana ali onda treba previše sudova. Ovi hladionici su samo za one koji imaju dovoljno vode, bilo iz nekih bunara, bušotina ili sl. koja ih ne košta puno.
 
Gde mogu da se nadju ovi gorionici od inoxa? I koliko kostaju, jel ima neko sa foruma da ih pravi?
 
Do sada nikad nije bilo za fizička lica. prošle godine je bilo nešto na opremu, ali samo ako ste već prijavili radnju za pečenje i odradili sve propratne radnje. čak i kredite u banci ne daju za destilerije, stavljeni smo u isti koš sa cigaretama, i rakija se u Ministarstvu smatra otrovom, barem ova domaća, ona u rafovima od 350 dinara sa sve akcizom i pdv-om je dobra.
 
Danas sam bio na DES-ovom štandu na NS sajmu, uglavnom prodavac "priznaje" da ako želimo aromatične rakije to nemožemo dobiti sa kazanima sa kolonama nego isključivo sa klasičnim kazanima. Dok su kazani sa kolonama za dobijanje kako on kaže više "industriskog alkohola".
 
Nazad
Vrh