Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Дебљина зида 3мм, данце 5мм!jedan kazan je od debljine bakra 0.8 - 1,5mm, a drugi od 1-2mm, jasno mi je da je bolje deblji bakar, ali da li je to velika razlika?
U principu je vodeno zaptivanje zadovoljavajuće rješenje, isto kao i ono sa popunjavanjem smjesom mekinja i brašna, mada je ovo prvo više zavisno od konkretnog kvaliteta izrade. Najpraktičnije i najpouzdanije je ipak ono sa navojima na oba mjesta.zanima me koja je bolja varijanta , da li i da kapak bude sa vodenim zaptivanjem ili ne ?
Totalno nepotrebna igračka.jedan proizvodjac ugradjuje i termometar u kapak, koliko je to potrebna svar za kazan
Slobodno se može reći da i nema razlike, jer su sve debljine bakra znatno ispod poželjnih.i ono najbitnije po specifikacijama jedan kazan je od debljine bakra 0.8 - 1,5mm, a drugi od 1-2mm, jasno mi je da je bolje deblji bakar, ali da li je to velika razlika?
To ti je idealna litraža za neku solidnu količinu voća. Inače gubitci u destilaciji su skroz zanemarivi i ne zavise od veličine kazana. Ako prekidaš destilaciju kada na luli ide 5%-tni alkohol onda u kazanu ostane smjesa sa cca 0,6% alkohola. Nešto malo etanola se zbog temperature razloži na aldehide, tako da je nakon dvostruke destilacije procenat gubitka alkohola na nivou 2%. Praktično ne bi bio ni ovoliki da si htio rakiju gurati do nule na luli.ako moze i neki savet za litrazu , ja sam gledam ove od 120l , po savetima nekih prijatelja , kazu da su gubici manji na manjim kazanima i da bi ovaj za moju kolicinu voca bio sasvim dovoljan, sta vi kazete ?
Mada postoje i modernije metode za takve stvari nije nikakav problem kod ručno rađenih kazana provjeriti sve debljine bakra. Svi dijelovi se spajaju i ako nisu otvoreno vidljivi onda su lako dostupni sitnom i kasnije neprimjetnom intervencijom. Dno se uvijek zavrće izvana na bočnu stranicu, bočna stranica se zajedno sa poklopcem zavrće u noseću obrvu kazana, kapak ima vidljiv nezavrnut završetak prema unutrašnjosti kazana ....i tako sve do lule kazana. Taman posla da platim kazan i nekoliko hiljada eura a onda sebi dozvolim da me neki levat pravi još većim levatom. Kada znaš šta hoćeš, i na vrijeme to definišeš, onda se igra korektno, ili nikako.Baš me zanima kako proveravate debljinu bakra na vašim kazanima.Još nisam čuo da je neko kupio Kazan a da sa gazdom nije "dogovorio" deblji lim nego standardni. Baš pre neki dan drugar kupio destilatorov,ista priča dogovorio deblji lim.Ja mislim da je to šarena laža ili ionako radi deblji lim samo ima razlog da podigne cenu.Još bolju ideju za proverite izmerite kilažu svog "podebljanog " kazana I idite kod majstora izmerite standardan,verujem da je u 99% slučajeva ista težina.