Kazan za pečenje rakije

Jos uvek kupujem kazan, ako neko zna za neki na prodaju, zamolio bih da javi. Hvala

Ovih dana sam pekao rakiju od šljive i kruške. Odlučio sam da je prepečem pa sam išao do jačine od 8-10 gradi ispod lule i onda prekidao i ostavio da prepečem. U posudi, u koju se skuplja rakija kod nas je zovu vedrica, je bila oko12 gradi. Interesuje me dali bi bilo isplativo da sam išao na 8 gradi u vedrici? Ne uzimajući u obzir kakav ukus ću dobiti jer ljudi na neki ukus naviknu i nevrijedi ih ubjeđivati da može i bolje. Samo razmišljam da sam nastavio ložiti dalje vjerovatno bi ostao još 15-tak minuta duže kod svakog kotla kapaciteta 100 l. Dali bi dobio toliko više rakije da pokrijem trošak drva? I vrijeme je bitno jer bi na većoj količini ostao dan duže.

Dobio bi malo vecu kolicinu ali manji kvalitet... Odlicno si odradio(i ja sam tako).... sad je prepeces... ja sam prvih oko 1-1.5% prepeka bacio(dakle na 100l meke-prvi litar-litar ipo) odbacis i onda prihvatas sve do jacine od 68-70 stepeni(podelis sa 2.46 i dobijes grade...kako ti lakse) i ostavis da odstoji 2 meseca i posle postepeno razblazujes sa destilivanom... do zeljene jacine...
Tako sam je radio i odlicno je sve...
Ovom prilikom cu se zahvaliti geberu na receptu...:)

Nije za ovu temu ali nepostoji druga a zbog jednog pitanja nebi da je otvaram. Dali se može peći rakija od lubenica?

Nije bas tako jednostavno,da se moze peci od svega sto ima secer.Potrebni su i neki drugi uslovi,ne samo secer.Drugo krompir nema secer nego skrob,a u takvom obliku ga kvasci ne mogu preraditi,sto znaci da se mora prevesti na prostije secere upotrebom enzima....

Kazem moze se peci... i to je bilo pitanje... skrob je slozeni secer.... Sto se tice secera ima ga i u travi(celuloza) ... krompir sam naveo jer sam cuo da su pekli ljudi... u pokusaju da ohrabrim dodatno coveka:):)

- - - - - - - - - -

Sad ce da naprave temu Alternativne rakije zbog nas:)

Peko sam ja od lubenica ukus i miris su odlicni podsetilo me kada sam bio dete pa isao na ulcinjsku veliku plazu sve je smrdelo na TRULE lubenice tako i moja rakija.Vise nikada u kacu,lubenica je povrce.

Je l moze da se popravi rakija ako ako, sad gotova prepecena ima malko smek na kominu? pitam je l sam pre dve god stavljao malko sode bikarbone u prepek, da unisti te mirise, a ove sam potpuno zaboravio pa se malko oseca :(

Nisam čuo da rakija može imati šmek na kominu, vjerovatno misliš na patočne tonove ili na one iz prvenca. Koja je rakija u pitanju? Opiši detaljnije postupak druge destilacije: količinu i jačinu meke rakije stavljene u kazan, jačinu i količinu dobivene rakije, jačinu i količinu uhvaćene patoke i količinu prvenca. Pa da pokušam dati odgovor.

Hm....da moze, sad bih ti dao da probas :osmeh: onako se oseca, kad se proguta malko na kominu, ne znam kako da objasnim, ima smek iz bureta kad sam vadio....u pitnaju je sljiva....a pekao sam u kazanu od 150l, prva, tj mekana je isla do 6gradi otprilike izaslo je oko 25 do 30l po kazanu....a prepek sam isao do 21grad (pricam u gradima sve, tako kod nas svi govore) to mu valjda dodje oko 52stepena ako se ne varam....a prepek je izlazilo i do 90l rakije.....e sad sta sam hteo poentu da kazem, neki stavljaju kukuruz u prepek bas zbog smeka nekog, pre dve god kad sam pekao kazandzjia je stavljao malo sode bikarbone zbog smeka, da se ne oseca na kominu, ne znam kako da opisem ukus :( i t arposla je super rakija! medjutim ove god nije on pekao, pa sam zaboravio ja da stavim, i kad se pije oseca se malko kao iz kaca gde je stojala sljiva pre prepeka...ako sam dobro objasnio miris :/

hehe a aj nisam cuo da neko ostavlja mekanu tako jaku....npr :/ kod nas svi u selu kazu kad krene da tece 5 onda prekidaj....a imamo nenormalno puno sljiva, mislim, peku ljudi dosta to htedoh reci

Ja pricam o ukupnoj jacini u kanti,posudi za prihvatanje... ne znam ni kako bih izmerio kad je potekla ta od 5gradi na luli.... znaci kad u prihvatnoj posudi bude 9,10,11,12(kako koji domacin)... tad prekidaju... e sad ne znam kako kod vas...

sad je jaka oko 20gradi....tako sam zeleo da bude....jesam, cim je izasla malko se osecala....ne znam, nisam pametan

Nazad
Vrh