Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Ja mislim negde do 15. aprila, pod uslovom da grančice čuvaš da ne krenu sa cvetanjem. Zavisi naravno od kraja, vidiš kako meni kajsije već imaju male plodiće i opadaju latice a negde nisu ni krenuli pupoljci...a vazdušnom linijom ni 200 kilometara.

Kod mene tek sad krecu pupoljci na kajsijama a u brdima ima snega jos noci su hladne , a gledam tvoje kajsije na snimku cvetale:ppozdrav:

Cvetale još pre 10 dana, sad kažem ti već imaju male plodiće i opadaju latice. Trešnja je danas pola drveta cvetalo skroz prekjuče krenula :)

Evo jedan moj kalem tresnje od ove godine , jel ovo izgleda se kalem primio ?

Jel da otkinem donji pupoljak i kad se to radi da bi gornji imao vise hrane i rastao u stablo ,kalemljenje je na visini 20-tak cm od zemlje.

Jeste , reci mi kog datuma si kalemio ? Ja sam moje 22og Marta , sad su tek pupoljci poceli da se otvaraju ali nisu još toliko porasli kao kod tebe.

Samo što sam ja kalemio na debelo stablo , na koji način si kalemio , ovako mi izgleda kao da je u procep .

ja sam kalemio od 20 do 24 marta otprilike, pupoljci se tek crvene i kao da će da se otvore ali ništa specijalno, na podlogama tj magrivi kreću listići koje treba skidati i ne zaboravite da 20 dana posle kalemljenja grančicom zasečete gumicu tj vezivo celom dužinom ako ne pukne sama

Ne znaci ti nista kad je kalemljeno i kojom brzinom se razvijaju pupoljci na plemki sad sam bas gledao sliku sto sam danas slikao i vidim kajsija koja je jedna od zadnjih kalemljena vec ima listove kao ova tresnja sa slike a one sto sam kalemio puno ranije jos nisu ni krenuli pupoljci da se otvaraju ( a zivi su 100 %).
Nemam pojma za datum kad sam kalemio tresnju posto nisam zapisivao al je sigurno pre 22 kalemljeno, na procep sam kalemio , ja sad ovo kako sam kalemio ne diram nista sve dok ne budem siguran da je kalem srastao a to je za nekih 1-2 meseca otprilike nego ne znam sta da radim sa tim jednim pupoljkom dal da ga otkinem sad a ovaj gornji da ostavim da raste ili?

Poslednja izmena:
Evo postupak koji sam ja radio na trešnji

Drugi snimak je posle dva meseca , kao što se vidi ništa nije odvezivao ali je koristio specijalnu traku za kalemljenje .

Ima i treći snimak posle šest meseci od kalemljenja kad seče trake.

Moje neko mišljenje da ne diraš ništa u narednih dva meseca , a posle vidi koji mlađar ti je jači njega ostavi a drugi seci.

Knjiga kaže da pustiš oba da krenu pa da vidiš koji će bolje i brže da se razvija. Neka rastu 20, 30 centimetara. Onda odabereš bolji, uglavnom to bude ovaj gornji, a ostale, u tvom slučaju jedan jer si stavljao dva pupoljka, secneš tako da ostane grančica sa dva lista, ne ukloniš ga totalno.
Ako je kojim slučajem jedan od njih cvetni i pojavi se cvet, cvet treba odmah ukloniti.

Ovde na snimku je rađeno prekalemljivanje a ne kalemljenje na podlogu, pa se u tom slučaju "podloga" ne deblja toliko brzo koliko podloga kod nas, tako da je potrebno ranije skinuti trake. Teorijski, ko je kao ja koristio gumice, one bi trebale same da puknu, ali često se to ne desi pa je bolje preseći ih uzdužno skroz.

Oktopod ono si potpuno upravu što se tiče mikro klime , one moje kajsije što sam te pitao dal su izmrzle krenule tek pre neki dan .
Doduše cvetni pupoljci jesu izmrzli , ali bar nije totalna šteta čega sam se bojao.

Misoo83, fino izgleda kalem. Ne bih dirao pupoljke, i kao što su kolege u predhodnim postovima rekli, neka malo porastu pa kasnije ostavi koji bude bolji.

Kalemljenje sa grancicom koja je u fazi mirovanja a podloga da je krenula sa vegetacijom i mora tako da se radi ne pije vodu . Nazalost nisam slikao kad je kalemljen ali su pupoljci na grancici bili dugacki oko 1cm a mozda i duzi ,sad su vec u listovima i teraju lepo su se primile , rec je o kruski kifer kalemljeno na sejanca kruske , a kalemio sam i jabuke i one su isto u redu , prihvatio sam vase savete i kupio jesenac podloge za jabuku m106 ili m109 ne secam se tacno broja i sad na prolece nakalemio sam krusku viljamovku na te podloge neke su vec krenule neke ne ali se ne suse zasad je svaka ziva , za probu radi experimenta sam stavio jabuku na dunju i oni su zasad u redu polako krecu . Datum kalemljenja je 25 mart ali radio sam i pre neki dan isto, kajsiju na dzaneriku zasad pupoljci se ne suse a dalje cemo da vidimo .:ppozdrav:

Postoji mogućnost i da pupoljci krenu, krenu i grane, ali se tokom leta osuši. To što pupoljci krenu na žalost ne znači da će se kalem primiti. Zašto po tebi kalemljenje grančicama koje nisu krenule ne pije vodu kad stručnjaci koji to ceo život rade i bili su vođe raznih projekata i vođe rasadnika decenijama tvrde tako a imaju i naučna objašnjenja?

Nisam rekao da to ne treba tako raditi nego da se moze i kad su vec grancice u ranoj fazi vegetacije , dali ce se susiti tokom leta to cemo tek da vidimo . Susenje kalema se moze desiti i pravilno kalemljenjem tako da ce to vreme pokazati .

Najverovatnije moze da se kalemi sa pupoljcima koji samo sto nisu krenuli to sam video jedan stranac je radio e sad nije pokazao kakav mu je uspeh kalemljenja bio ... :D

moje neko laičko mišljenje je da zbog fitohormona, ako grančice nismo uzeli na jesen onda je bolje u martu kad već maaaaalčice kao da je krenulo, da se napune fitohormonom, nego napamet negde između npr u januaru...

Ma u principu mogu da se uzmu grancice kad god oces samo da su u stanju mirovanja i da nisu krenuli pupoljci , ja sam moje plemke tresnje skidao u januaru i za sad kako izgleda svi se kalemovi sa tim plemkama dobro drze tako da po meni nije bitno jel je decembar ili januar ili februar ili mart samo da nije april :D

Probacu ja sledece godine kalemiti namerno 2 podloge sa plemkom na kojoj je pupoljak krenuo da vidim rezultat

Zasto cekati sledecu godinu probaj sad uzmi komad neke vodopije koja ima manje pupoljke i prekalemi ga bilo gde radi probe makar ga i iduce godine odsekao , i vec imas probu ove godine .

Moze ali je premali uzorak :)
Mozda se ne primi iz ko zna kog razloga a on to pripise vremenu skidanja kalem grancice.
Prednost ranijeg skidanja grancica se moze konstatovati tek na mnogo vecem broju kalema. Ta prednost je nesumnjiava ali to ne znaci da je nemoguce skidati kalem grancice i prilikom samog kalemljenja.

Ja sam bas to i uradio igrom slucaja jer nisam mogao ranije nabaviti kalem grancice i morao sam raditi sa krenutim pupoljcima uradio sam nekih 15-20 kalema zasad je bas svaka krenula u daljnji razvoj , e dokle tocemo da vidimo .

Nazad
Vrh