Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Da. 30 komada za 2 sata. To je napredak u odnosu na 5 komada za sat i po, od kojih mi je za prvu trebalo sat vremena :) Sutra se nadam dosta više, krenulo mi je..jbg prvi put ovo radim pa ne ide baš lagano...

Ima plemki puno korito zatrpane peskom, a magriva ima još 270 :D

---------- Poruka napisana 23-03-12 u 18:21 ---------- Prethodna poruka je 22-03-12 at 20:45 ----------

Danas isto sporo išlo, nije da se vadim, ali mislim da mi je nož loš, koliko god ga oštrio jedva preseče magrivu, pogotovo ove deblje, a oće i koru da pocepa na grančicama...

Evo malo kako sam ja to organizovao, kako vam se čini?

[video=youtube_share;IPNSmdzIHZM]http://youtu.be/IPNSmdzIHZM[/video]

Ma ne vredi to pricati, nece da slusa pa to ti je.
I pricam mu je ostar noz, ostar noz, al ne vredi :)
Vidim danas fiskars noz 1200 dinara, deluje mi prilicno dobro, obzirom da su fiskarsova seciva na makazama odlicnog kvaliteta verujem da je i noz dobar.
A sad malo oko sadnje.
Ovako na snimku deluje da zemljiste nije bas dobro pripremljeno, da nije dovoljno usitnjeno. U rastilu, a posebno prilikom sadnje, zemljiste treba da bude bas dobro usitnjeno pa ako mene oko ne vara i ako imas neku frezicu ne bi bilo lose da to usitnis. I ne stredi vodu kad zalivas, treba tu bas dosta vode.
Cini mi se da su i plemke malo preduge, obicno se seku segmenti od dva okca.

Ovo je skroz dobronamereno, to valjda znas.

Naravno, samo da pojasnim...

Zemlju jesam isfrezirao ali su se ove gromade pojavile kad sam kopao kanal ašovom, iz dubljih slojeva. Sad kad sadim gromade odvajam rukom a stavljam sitnu zemlju, pa nalivam vodom i bude to dobro, veruj mi...poneka gromada je pala sa ovog brdašceta pa se možda vidi na snimku.

A ostavljao sam po 3 pupoljka, na 10ak možda 4, čitao sam da ide od 2 do 4 pa sam našao sredinu :)

Eh da, magrivi sam skraćivao koren, kako onu glavnu provodnicu tako u debele, njoj ide pravo nadole bogami dugačak koren, pa sam ga uklanjao skroz do prvog mesta gde ima dosta bočnih žila.

---------- Poruka napisana u 19:50 ---------- Prethodna poruka je at 18:53 ----------

još jedno pitanje, ove magrive koje sutra budem rasađivao i gajio za avgust da kalemim pupoljkom, da li i njima da skratim koren, verovatno da i da li treba odmah sad da im do nule posečem grane koje trenutno imaju ili treba da ostanu?

Koren skrati
E oko grana
Ti zapravo njih moras da nastelujes da ti ne budu predebele u avgustu (one ce tad biti zapravo dvogodisnje, jos jednu, neplaniranu, vegetaciju ce biti gajene kao podloge pa lako mogu da prerastu)

Moj savet:
Skini im grane ali ih ne prekracuj, neka se malo izduzuju, neka ne deblajju previse, nemoj ih previse zalivati posle primenja (ali nemoj ni da ti se isuse bez vode) Kad ih posadis zalij, zalivaj ako ne bude kise i kasnije ali oprezno. Zalivati ih moras pred kalemljenje ali to je vec kraj i druga prica.
Ako su skroz sitne, tako da se sad ne bi mogle kalemiti na pupoljak onda radi sve normalno, ali ako su sad dovoljno debele da bi se mogle kalemiti onda nemoj da ih forsiras.

nisam razumeo da skinem ali da ne prekraćujem, znači da ih sve skinem do nule?

Mnoge su tanke tek 2 do 4 milimetra tako da sad nisu ni za šta..a na nekima je i pukla kora, taman iznad mesta gde bih kalemio...

Bocne grancice im skloni, poskidaj ih do osnove, skroz, a osnovnu, onu vertikalnu, nemoj prekracivati.

Daj neki dud da posadim, njega nemam a nema nigde da se nađe :D

Danas sam završio sa kalemljenjem, skoro 100 komada, kod pretposlednje secnuh palac, koncentracija popustila...probao sam sa jednim nožem kresačem koji imam, onaj iskrivljeni i mnogo bolje ide, znači nisam ja toliko loš koliko je loš nož tako da mi je u planu da kupim neki bolji.

Zanima me koliko vremena treba da prođe da bih znao dal se šta primilo? Kad da zasečem gumice ako same ne puknu, posle 2 nedelje ili..?

Majko mila, pa ovo ko puter iseče, sramota me da vidite kako sam ja radio, mislim da mi je čak zub jedan pukao od napinjanja :D

Samo oštar nož , ovaj lik koristi neki ručni rad , čitao sam njegove postove na youtube .

Nož za čišćenje ribe samo mu skratio vrh da se ne savija , i vidiš kako reže.

Ošri brusom , a posle uzmi kožni opasač , zategni dobro i ispravi mu rez kao na britvi kad ispravljaš rez.

Dok ne bude dovoljno naoštren da brija , kad brija tad je dobar.

Nije loš tako ni onaj tvoj što ga spomenuh, kresač onaj, ovaj moj je najobičniji nožić, daj slike onih grančica :D

Ma sestra mi maknula bateriju od fotoaparata , trebam da kupim a sve zaboravim. Prvom prilikom izbacujem slike.

A ti ozbiljno probaj ovo sa opasačem, veruj mi velika je razlika .

Aj da te malo moralno podrzim oktopod, jabuka se puno lakse sece od tresnje :D

Sto je noz ostriji lase je dobiti ravne rezove ja sam prosle godine nes kao kalemio a sad kad sam uzeo bolji noz odjednom sam profesionalac :p

Sad cu da vam pokazem da se malo smejete sa cim ja kalemim (mislim na noz) : :osmeh:

Pa taj fazon, moram kupiti dobar nož, tehnika je manje više smešna, bez uvrede profesionalcima, ali nije neka nauka, samo malo vežbe, a sa mojim nožem džaba mi i veDŽba kad ne valja...više iskidam nego što isečem...

Ja mislim da ovo je najbojli pribor za kalemejne i kosta oko 75 kn

---------- Poruka napisana 30-03-12 u 22:44 ---------- Prethodna poruka je 27-03-12 at 22:03 ----------

Kada je posledni datum polecnog kalemljenja ?

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh