Sloba31
Član
Visina kalemljenja ima veze zato sto je mraz uvek jaci sto je blize zemlji. Spojno mesto lakse strada sto je nize.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
I ja imam tu teoriju. Mislim da je centralna zila najbitnija. Kad se semenka poseje na stalno mesto, koren se ne vadi i centralna zila ide u dubinu. Sve te stare, stoletne vocke nisu kalemljene na prethodno posejanim, pikiranim i presadjenim podlogama. Nego ptica poseje, podloga tu raste i onda su stari kalemili tamo gde se podloga zadesila.Možeš da probaš samo ako imaš mesta da posadiš. Možda je najbolje na stalno mesto posaiditi koštice pa onda kalemiti.
Ranije su kajsije kalemili na oko 30cm od zemlje...
I ja imam tu teoriju. Mislim da je centralna zila najbitnija. Kad se semenka poseje na stalno mesto, koren se ne vadi i centralna zila ide u dubinu. Sve te stare, stoletne vocke nisu kalemljene na prethodno posejanim, pikiranim i presadjenim podlogama. Nego ptica poseje, podloga tu raste i onda su stari kalemili tamo gde se podloga zadesila.
15 dana od kalemljenja- nista se ne desava, zalivam na 2-3 dana. Ima 2-3 pupa kao da su se povecali, jedino to sto sam primetio. Iz zemlje nikla trava, znaci da su uslovi odgovarajuci. Temp.ne pada ispod 20 stepeni. Kao treba mesec dana da prorade, pa cemo da vidimo.Danas odradjeno kalemljenje oraha u sobnim uslovima- kao sto ste me "opravili" da odradim, tj. po onom klipu kao sto radi onaj deda, nemacki ako se ne varam.
Sadnice pikirane u jesen, obelezene. 25 komada. 18 kalema odradjeno, 7 nisu zadovoljavale kriterijume. 20.decembra su izvadjene i stavljene u zemlji na sobnoj temperaturi da se probude. Zalivane na 5-6 dana. Pre par dana pocele maalo da se zelene, ne sve. Grancice stajale u frizideru 10ak dana. Odradjeno je kalemljenje na engleski spoj, sa jezickom. Proban falket kalemarski noz, ne hvale ga za dzabe. Ostavljana 2-3 pupoljka na plemkama. Motano muski kalemarskim gumicama i vrh plemke u zapi vosak pobodjen. Kaleme sam sadio u posudama, 2-5 zavisno od razgrananja korena. 2 deblje podloge odradjene na procep. Stavljene na sobnoj temperaturi 20-25C, ali blizu radijatora, jer po literaturi pise da je idealna temperatura 25-28C. Odozgo prebacio kese, nisam ih skroz knapio dole, da disu malo. Planiram redovno zalivanje na 3-4 dana. I sta da kazem, drz' te mi palceve!
Zahvalio bih se kolegama koje su mi objasnile kako i sta da radim.
Sent from my Redmi 7 using Tapatalk