Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Nije greska -moze a ne mora.
Navescu ti svoj primer:
Prolece
Podlogu tresnje posadimo gde ce biti tresnjar rasporedimo kako treba.
Jedan deo okalemimo odmah
Drugi deo ne okalemimo odmah vec sledeceg proleca.

Ovaj prvi deo odmah okalemljen pelcer se primio ali prve godine nije bas puno napredovao.
Drugi deo okalemljen sledeceg proleca ,podloga imala godinu dana za svoj razvoj (bolje u prvoj godini napravila masu od okalemljenog dela).

U jesen druge godine izmedju ova dva dela nije imalo razlike.

To sam ja odradio za svoj zasad:
Zasadio podloge jabuke pre dve god, kalemio na leto 2018. i na prolece 2019.
Po debljini ppdloge, mogao sam i odmah kalemiti, ali nisam hteo.
Na pupoljak kalemljeno je stvarno vrhunski ispalo, mislim da taj deo sadnica ima po 7, 8 grana najmanje.
Ostale sadnice sam odradjivao na prolece posle toga, dobre su, a sve ovo sam radio zbog nedostatka vrhunskih plemki, veci deo je bio sa starog, iznurenog drveca.
Ovo je bilo moje resnje jer zemlju nisam obradjivao, malcirao sam slamom, nisam stavljao npk i ostala azotna djubriva, a zalio samo dva puta kada sam tek kalemio. To je bio moj razlog i ispalo je dobro.
Evo i sadnica kada sam ih utovario za sadnju:
a15e2fc79f914021e9deef9a75b5680e.jpg

Sent from my Nokia 7.1 using Tapatalk
8e17c01e4a9b08bf37930d92a6853727.jpg

Znatno je lakse odrzavati podlogu( jer je divljaka )od samog kalema.Nije zahtevna , boza je za odrzavanje.
Sa dr strane stalno pricamo o sadnicama preforsiranim azotom koje su preterano bujne i razmak izmedju pupolja im je preveliki.

Kada zasnivas svoj zasad ipak razmisljas o njegovom formiranju a ne o tamo nekoj turbo sadnici.

Bas tako, svi znamo da sadnica moze biti ekstra na izgled za jednu godinu kada se "pogura".
Ovde je bilo: najjaci ostaju-idu u zasad.

Voda i azot folijarna prihrane sve to u neogranicenim kolicinama i opa eto nje ocas posla od preko 2m i vise.
Kupac vidi takvu turbo sadnicu pomisli to je to .
Sledi sadnja i razocarenje odmah prve godine .

Ne rade samo azotom forsiranje, znaju korisiti i herbicid u rasadu, tad tek je prijem nikakav.
A o tome pricam posadis divlju i prve godine sa 20% paznje vodis zasad, kalemljenje spavajuci ili sledece prolece i opet si godinu ustedeo bez puno cimanja.

Naravno izostavio sam to .
Kada se sadnica osusi- negde si pogresio odgovaraju .
Valjda strucnjaci nisu uzalud ucili i kazu: prvih cetri godine starosti sadnice (kalema) herbicid ne!

Ipak sam narucio falket 750
Nadam se da cu uzivati u kvalitetu u odnosu na vilager sto sam imao.
e04c224646a7dd976297d460e6d82373.jpg

Sent from my Redmi 7 using Tapatalk

Meni dosta posla radi skalper sa trapeznim secivom, nije kao ovaj na slici, ali slican.
Sa tim falketom odradim kalemljenje na pupoljak, a ne odgovara mi za kalemljenje u prolece.
Naravno ti ces i sam videti, ali od vilagera sigurno bolji.
f28593f2ab4bbe6d090aba2e3bf43d02.jpg

"Sadnice za kalemljenje iz ruke"
Na sta se ovaj termin konkretno odnosi- npr.- ako bih sad uzeo takve sadnice dzenarike, sta se dalje radi sa njima? Kako ide proces? Posto po grupama cesto naletim na taj termin.
Opasno izgleda skalper

Kalemljenje iz ruke sam opisao u postovima od pre par godina. Radi se o podlogama koje su debele do 10mm. Kod profesionalnih kalemara se takve podloge kaleme zimi pa se takav kalem čuva do lepšeg vremena kada se iznosi u polje na školovanje. Taman i mesto kalemljenja kalusira.
Naravno može se i u proleće kalemiti pa odmah izneti napolje. Tako ja to posmatram.
Meni odlično radi posao i bugarski nož za kalemljenje koji je koštao 450 dinara. Redovno sam subotom išao do oštrača noževa jer nisam naučio da naoštrim nož a i nemam potreban alat. Kalemio sa to popodne i nedeljom. Lepo razastrem ćebe, skuvam kaficu i uživam natenane... dvadesetak podloga mi taman bude dovoljno.
Prošle godine i nisam imao mnogo ni da kalemim. Pisao sam o starim sortama krušaka koje za koje sam naručio podloge. Imao sam i nešto podloga što mi je Gandrad poklonio. Uglavnom se najmanje po jedan kalem primio i to sam negovao u školici. Nisu mnogo napredovale ali ima primeraka koji su porasli i do pola metra. Uvek sam ostavljao po dva kalema a kalemio sam i do tri kalema. Obično na vrhu grančicom a jedno ili dva kalema na pupoljak pa koliko se primi.
Kad budem stigao do proleća će na stalno mesto umesto kajsija koje su se posušile. I kolega Zoran mi je poslao dosta sadnica starih sorata kruški i jabuka. Sve je to slabo raslo jer je bila sušna godina.
Ove godine neću ništa iz ruke eventualno neke džanarike koje sam posadio u kraj njive jer su mi komasaciom oduzeli deo voćnjaka pa sam jedan red voćaka presadio.
Mislim da će za nekoliko godina i eksproprijacija pa planiram da u ceo voćnjak posadim orahe.

Hvala @vuxsd.
Pa gledam cenu za dzanariku 5-10 din pa mi primamljivo deluje da probam.
Da, bas sam citao sada da profi kalemari kaleme sada pa ostave 10-15 dana da stoji utrapljeno u finom pesku vlaznom na malo vecoj temp.da kalusira.
A sa vinovom lozom jel ide slicno?
Da li je podloga onaj tzv. divljak sto ga ima u napustenim vinogradima?

Mozes da kupis podloge za kalemljenje iz ruke, polako okalemis kuci i zasadis kada se prolepsa u martu npr.
Za lozu to sto pricas je drugacije, imas par nasih klipova na youtub-u i tu se kalemi, greje itd
Ovo za ostalo voce ti je ok varijanta i mozes da se zanimas kuci i to bas u kuci ili stanu, malo posle usisas i uzivas.

Narucio sam sadnice divlje kruske za kalemljenje iz ruke- koji tehniku preporucujete i kada?
Razmisljao sam engleski spoj pocetkom februara.

Evo ti za lozu:

Moze u toku februara i pocetkom marta sadis.
Nacin kako tebi odgovara naravno i naravno kakve ti budu plemke i podloge, a po meni je takodje engleski najbolji.

Nazad
Vrh