Pa veliko je pitanje ,šta je bilo sa svim tim košticama? Naročito onim koje si posadio pretprošle godine!
Jesi probao da otkopaš ( bar jednu-dve, nećeš mnogo štete napraviti) i vidiš da li su još "žive", tjt. jesu li klijale...bar?
Za klijanje treba dosta vlage i malo da ih uhvati mraz...tako , da ako si ih posadio malo dublje od dva cm i pokrio zemljom, a ne peskom, verovatno su istrulile jer im je pretoplo a sa malo vlage ne može klica probiti tvrdu koru , kakvu znaju imati te koštičave sorte , koje si nabrojao...Ili su ih pojeli miševi ili drugi stanovnici toga voćnjaka, ili pak stoje tako kako si ih ostavio....
Moraju se koštice ( a i seme) stratifikovati, definitivno!
Verujem da postupak znaš , ne bih da te učim pameti, nego da ti predložim nekoliko načina ili nekoliko ideja koje , ako si u mogućnosti, da svakao primeniš. Jer, sakupljati koštice, pa ih samo tako...a posle očekivati rezultat...
Možeš, u frižideru, u jednom ćošku ( neko koristi i zamrzivač...neko ima i više frižidera) , staviti plato, širu posudu , pa ozgo i odozdo krpu navlaženu...Naravno, ako imaš mogućnosti i najvažnije ( kao meni) ako ti supruga dozvoli ha ha ha ...meni ne dozvoljava!!!I plemke za kalemljenje čuvam kod Majke u frižideru ili uključujem frižider u podrumu, koji inače uključujemo samo oko slave ili svinjokolje, radi uštede el. energije...
Drugi način je ipak neka posuda na terasi što šira , što plića ...i u njoj dva prsta peska pa koštice i još jedan prst peska, naravno vlažiti povremeno, ako sneg ne dohvata...vlažiti , uoči najavljene noći sa mrazom, kako bi se isprovociralo klijanje..
Treći način je korišćenje istog onog šljivika ( ili šljivara , kako se u ovom kraju kaže) , recimo iskopaš kanalić dubine svega tri do pet cm. širine pet ili više cm. a dužine koliko ti treba...i taj kanalić možeš, a i ne moraš, postaviti sa najlonom...nekim starim otpadnim parčićima, ili običnu kesu samo rasečeš ili pocepaš...pa staviš preko nje pesak ( sitan pesak, kao onaj što služi za malterisanje ili postavljanje pločica), onda naredaš, posoliš koštice i preko njih posoliš opet pesak ali opet svega santimetar-dva ne više...Sve to pokriješ nekim , najbolje trnjem, grančicama od tih šljiva recimo...čisto da zaštitiš da neka koka domaća ili fazan , te druge ptice ne bi to čoprljale i sl.
Četvrti predlog , mogu ti opisati kako ja to radim, a isto u voćnjaku ili nekom drugom kraju dvorišta, nekom ćošku...svejedno. Našao sam na nekom otpadu vrata od neke vitrine...frižidera ili zamrzivača, pojma nemam, veličine metar i po dužine , nekih sedamdeset cm širine i nekih 7-8 cm dubine..i to naspem peskom , napravim štapićem redove , na svakih pet cm. ( zavisi od veličine koštica) i tu naređam semenje i pokrijem sa dva cm. peska... i stavim , odgovarajuće parče stare golubarske pletene žice...iz sličnih razloga kao kod prethodnog postupka...
E u svim ovim slučajevima , to je samo prvi deo ( stratifikacija) postupka jer s'proleća , čim dozvoli vreme , nekad februar nekad kasnije, polako , pažljivo otkriti gornji sloj peska i vidiš da li je klijalo i koliko i kako...E onda to preneseš u onaj tvoj šlivar na isto ono mesto gde si i pretprošle godine posadio te vinogradarke, kojih nigde nema...Sasvim nežno povadiš iz peska, da ne oštetiš moguću klicu i male nežne korenčiće ispod.
Postupak sadnje je ovakav: opet napraviš kanalić, može malo dublji, i njega napuniš opet peskom, poređaš koštice, ali sada sa mnogo većim razmakom...oko deset cm. i pokriješ mešavinom peska i sitne zemlje ( tu mešavinu već možeš praviti u to doba jer biraš takvo vreme da to možeš da odradiš, a da se ne ubrljaš) u debljini od dva do pet cm. i potom zaliješ, sa onom kantom sa rešetkom ,sa kojom se zalivaju povrtarski rasadnici... zato se gornji sloj meša pesak i zemlja , da mlaz vode ne spere sav pesak i da kad zatvrdne , ako je samo zemlja, napravi potkorak ( naravno da ga opet zaštitiš nekim granjem ili mrežom , da šetajući predatori ne bi napravili štetu...nehotice).
Do proleća redovno zalivati i pratiti klijanje i za neko vreme videćeš rezultate...Već u maju i junu možeš dodati veštaka i uz redovno zalčivanje do ovog doba moraju biti bar metar visine i bar, olovka debljine...doduše to će zavisiti od sorte voća koje si posejao.
Ala sam se ja raspisao!!!