Konacno sam uslikao kalem tresnje koji sam hteo da vam pokazem. Posto vise nemam sta da kalemim, kalemim divljake gde nadjem. U ovom slucaju, moj komsija je posadio izdanak svoje tresnje, za koji je mislio da ce biti isti kao maticna. Ja sam znao da je to izdanak podloge jer je list bio potpuno drugaciji. Nisam hteo da se raspravljam, jer je to sadjeno da beru komsijska deca. Kad je rodilo, neke sitne, kisele, krv crvene tresnje. Sam me je pozvao da kalemim.
Opet nisam hteo da kalemim pod koru, jer smatram, da je to najlosiji nacin kalemljenja, pogotovu za tresnju i kajsiju, gde se posle cesto na spojnom mestu naprave rane i kalem se osusi.
Kalemio sam na dve grancice koje su bile nisko, i nisu bile mnogo deblje od plemke.
Prvo sam odsekao dobar deo krune, Zelenom bojom je prikazano koliko je to bila velika tresnja, ostavio samo dve hraniteljice. I kalemio na te dve male grancice, sa jdedne strane jednom grancicom, engleski spoj, sa druge strane sa dve grancice sa strane, isto engleski spoj. Vidi se na slici crvenom boljom obelezeno, tada je vec bilo kalemljeno, 23.03.2018. I najbitnije obmotao samo strec folijom. Da sam kalemio pod koru morao bih da motam tri dana, kako bih zastitio kalem mesto.
Kad se kalem primio, odsekao sam sve do kalema, i ostavio dvadesetak santimtra , jer tresnja zna da se osusi ako se presece bas kod kalema. Prekrio teglom, dok presek ne zaraste. Naravno teglu, posle nekog vremena uzela neka prolaznica za zimnicu, ali je odradila svoje.
Rezultat kalem koji je za godinu dana izrastao neverovatno mnogo. Da je kalemljeno pod koru, mnogo bi malji bio porast.
- - - - - - - - - -
Ono sto sam primetio je da tresnja voli malo hladnije vreme posle kalemljenja. Ako se kasno kalemi, smolotoci i kalem propadne brzo.
Vidi se sa slike da je kalem lepo srastao i da tu nece biti propadanja. Desno je stela, levo burlat i neka slabobujna, krupna, kojoj grane rastu na dole, ne znam koja je sorta.
A ono u pozadini obelezeno plavom bojom, je druga tresnja koju je posadio isti komsija. I kad me pitao da prekalemim i nju. Ja mu reko da sam nju vec prekalemio godinu dana ranije na pupoljak, krisom, jer sam znao da je divljak.