Gandrade mislim da je rano. Čini mi se da je kolega koji je imao uspeha to uradio početkom februara a da je kalemio početkom marta. Onda je držao pod kesom mesec dana da krenu kalemi. Onda još neko vreme u hladnijoj prostoriji da se 'hladi' i prilagođava spoljašnjem vremenu. Onda kad noći ne budu mnogo hladne izneseš napolje na terasu ili ispred kuće na malo zaklonjeno....
Ono što mi se čini kao ključne tačke...
- podloga mora da ima dobru debljinu iznad korena jer teško da ćeš da nađeš tanku jednogodišnju grančicu za kalemljenje....
- treba u odnosu na vremenske uslove na vreme uzeti grančice za kalemljenje i sačuvati a možda je moguće i da ih uzmeš odmah pre kalemljenja
- sačuvaš ceo letorast i deo dvogodišnjeg dela a uzimaš jednogodišnje
- birati srednje pupoljke ni one na početku letorasta ni one na kraju
- najviše dva pupoljka za kalem
- broj kalema u kanti... 3-4 komada jer kad staviš najlonski džak preko može da se desi da ti povredi kalem
- naći neke letvice ili grančice da ti odbijaju najlon od kalema
- potreban broj kanti... zemlja u kanti treba da je propusna da višak vode ode iz kante ali da ima dovoljno vode da stvori vlažnu atmosferu unutar najlona
- u videu se koristi prosto spajanje ali je moguće koristiti i engleski spoj... eno videa... turci i kinezi koriste engleski spoj...
- u videu se kalem mesto vezuje prirodnom rafijom a kinezi i turci koriste neke trake mada možeš probati i izolir traku a negde sam video i da koriste vanilu-manilu...
- svuda se posle kalemljenja i vezivanja kalem mesto potapa u vosak a mislim da će posao raditi i ako sve to premažeš sa kalem voskom
- mislim da kalem mesto ne treba da ima vazduha jer to je ključna tačka... to i vlaga+toplota atmosfere ispod najlona
- postaviti kante na pravilnu udaljenost od izvora toplote i od pogleda domaćice
... i znatiželje unučića....
U svakom slučaju želim ti uspeha! I tvoj sam veliki navijač!
drugarski pozdrav