Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Ma to za uzimanje grancica u jesen je po meni cista glupost. Sve plemke uzimam neposredno pre kalemljenja. To se radi kod vinove loze, jer kad se prekalemljuje stari cokot grancicom, ili lastarom iz prosle godine, ili kako se to vec zove kod loze, onda mora taj stari cokot uveliko da krene sa vegetacijom , a kalem grancica mora biti u mirovanju. Ja jos nisam uspeo da prekalemim stari cokot, ili mi krenu grancice u frizideru ili poranim. Jedino sam u junu izmedju 20. i 30. juna uspeo da prekalemim lozu, ali na zeleno.

- - - - - - - - - -

Nego, da li neko ima topaz jabuku, treba mi na prolece, jedna, dve kalem grancice?

Najranije sto sam do sada uzimao kalem grancice bilo je u novembru i u vreme kalemljenja grancice su izgledale ko da sam ih taj dan uzeo a cuvao sam ih u friziredu do vremena kalemljenja, prijem normalan ko da sam uzeo grancice kao sto ih i obicno uzimam, a inace uzimam kalem grancice u 2-3 mesecu.

Bolje je uzeti ih kad opadne lisce, ali nije naivno sacuvati ih, nije samo metem u frizider, treba paziti.

Direktno pred kalemljenje moze ako se kalemi nesto sto krece kasnije od podloge. Ako krecu u slicno vreme ili podloga pak kasni, to ne moze. Mora kalem grana da je mirujuca a podloga krenula (nije bas bas da mora sto posto, ali je tako sigurica).

ns niko ovde ne prica o uzimanju kalem grana u jesen.
Nema ovde kalendarski sablon od npr. 1. 11. do 31.03 je idealno i samo tada se uzimaju kalem grane .
Tema je kalemljenje vocaka u kucnoj radinosti .
Ako nisi uspeo da sacuvas pravilno na vreme skinute kalem grane negde pravis gresku.

Sa Oktopodov-im prethodnim postom potpuno se slazem.
[h=1][/h]

Npr prosle godine sam skidao tokom januara i cak su mi nedje u februaru kad sam ih provjeravao neke bile previse vlazne i pune budji(te sam bacio) ali eto u proljece se skoro svaka primila od ovih koje su ostale ..a u ovo doba nisam nikad uzimao zato reko da provjerim ..inace prvi kalemi koji su mi primljeni kad sam poceo skinuti su dorektno s drveta(tresnja-magriva) :osmeh:

Kad se kalem grančice uzimaju pre kalemljenja, moraju se adekvatno i čuvati...a za to postoji više načina.
No, treba se vratiti malo unazad i podsetiti se. Imatu dosta pisanija, a ima i video-postova, pa svako za sebe, shodno svojim uslovima, nek izabere najbolji način...iz sezone u sezonu, metodom učenja na sopstvenim greškama, usavršiće postupak.
A naši komentari , samo, omogućuju da se taj postupak skrati...ništa više.

Npr prosle godine sam skidao tokom januara i cak su mi nedje u februaru kad sam ih provjeravao neke bile previse vlazne i pune budji(te sam bacio) ali eto u proljece se skoro svaka primila od ovih koje su ostale ..a u ovo doba nisam nikad uzimao zato reko da provjerim ..inace prvi kalemi koji su mi primljeni kad sam poceo skinuti su dorektno s drveta(tresnja-magriva) :osmeh:

Alo pa kod tebe nema mraza pa nema ni potpunog mirovanja.

Ja onda nisam odavde:) nije Krusevac nego Krusevica i ima neki drugi Herceg Novi??? pa gde je to??

Nigde nisam našao posebnu temu o kalemljenju oraha,. Da li neko ima iskustva o tome, ili može uputiti gde se može pročitati ?
Probao bih i sa tim, da pripremim podloge....

Ma, sinoć sam pregledao prvih 36 strana oraha, i zasad ni reči, o kalemljenju...večeras nastavljam...

Ma, sinoć sam pregledao prvih 36 strana oraha, i zasad ni reči, o kalemljenju...večeras nastavljam...
Не би било лоше да се јавиш Савезу узгајивача ораха. Има ту значајних новина. Види клип: https://www.youtube.com/watch?v=P5OAmymzFPo
Гледао сам репортажу где калемари кажу да је највећи проблем, код нас, клима, док га нпр. Турци калеме у засаду, као ми остало воће.

Poslednja izmena:
Da, hvala ti,pogledao sam ovo...No, nisam zainteresovan da sadim :"ko zna koliko" oraha,nego da iskalemim "par " komada...Za sebe bih , jedno tri....toliko imam mesta u nekom sadašnjem rasporedu voćnjaka...Na gornjem delu parcele imam tri zasađena oraha "iz šume" koje su posadili Otac i Brart...kad sam ja bio na vojnoj vežbi , tamo s'kraja osamdesetih...Obični orasi, sitnog ploda , neredovno rađaju, a i vidi se po listu i plodu da nemaju veze jedan sa drugim, što je u neku ruku i dobro, ako se razmišlja u pravcu oprašivanja ili prolećnih mrazeva...
Napravio sam nekog prostora (oteo od šume, sečom i krčenjem) na drugom kraju parcele, i tu bih hteo da posadim tri komada.
Navadio sam već ( u šumi, dakako) nekoliko sejanaca, a planiram još, svakako. I da to spremim, i ove zime iskalemim, u kućnim uslovima i na proleće iznesem...
Zato tražim neku edukaciju o tome...o načinu samog kalemljenja, o skidanju plemki, o drugim uslovima, koje treba ostvariti , da bi to bilo uspešno.
Hvala!!!

Nazad
Vrh