Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Jedna ili dve grane horizontalno se ostavljaju kao hraniteljice, seku se tek kad kalem ojaca. On je kalemio na klin, tu je rana mnogo manja nego kad se kalemi pod koru ovako jako stablo. Ali ja nisam mislio na to... Probacu da nadjem sliku...
Ne mogu da nadjem sliku sad. Slikacu neki dan moj kalem kajsije na staroj dzenarici.
Prvo se u prolece prereze stablo na visinu koje je potrebna, skinu se sve bocne grane, ostavi se da potera svoje nove mladare, a onda se ti mladari, koji su izbili kaleme pupoljkom u avgustu. U prolece se prekrate iznad pupoljka. Iz tog jednog okca za godinu dana izraste duplo veca grana, nego iz grancice koja je zabodena pod koru starog stabla.

Poslednja izmena:
Razumem sta hoces da kazes, kalemi se na jednogodisnji mladar, ne na staro stablo. Imam na ovoj tresnji i jednu mladu granu koja je ispod kalema, ostavio je za rezervu, mogao sam i nju okalemiti. Videcemo sta ce biti, obavesticu vas.
Inace novost za mene, mislio sam da ako se primi, gotova stvar.
Par podloga imam koje su oko 10 cm precnika, nadam se da ce biti ok, sve radjene pod koru.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

Ne verujem da ce se osusiti, kad je izgurala dve vegetacije, nastavice da raste. Tresnja se uglavno ubrzo posle kalemljenja osusi, cim se poskidaju mladari koje je poterala. Kalem kao krene, poskidas mladare, mislis primilo se, i odjednom se osusi, ni leto ne doceka. Ja sam tako dosta tresnji unistio. :osmeh: Dok jabuku i krusku mozes kako hoces da kalemis, seces, sve zaraste.

A kalemljenje na budni pupoljak jabuke,nedje u junu sam kalemio primio se i porastao jedno 7-8 cm..podloga je debela bogami i 3 cm ja msm ..oce se to osusit?

- - - - - - - - - -

Prva, druga i treca je ta kajsija koja je kalemljena cipom na mladare dzenarike koji su izbili posle secenja. Ovo je druga vegetacija tih kalem okaca i ove godine je vec imala plod.
Cetvrta slika je kruska koja je kalemljena na grancicu pod koru, ovo joj je cetvrta ili peta vegetacija i slabo raste.
A peta, sesta i sedma je kalem prvo pod koru, vidi se kako je krzljav, i iste godine cipom na granu koju sam ostavio kao hraniteljicu, ove dve velike grane su iz dva cipa, i stare su dve godine.
To je ono sto sam pokusavao gore da objasnim, kad se deblje stablo kalemi pod koru, ako se lepo ne zatiti udje voda, taj kalem posle traljavo ide. Imam u selu primer gde je isto pod koru, debela podloga, ali raste super, valjda je kalem mesto bilo lepo zasticeno.
Vise sam vodio racuna, a ovde sam kalemiso za onog ko prvi ubere, porded puta cisto iz hobija. A ovo sa cipom radi bez greske, tera kao iz vode.

U pravu si potpuno za zastitu voskom majke mi uvjerio sam se sam dosta puta koliko grijesim ako ne natopim ranu dobro 3 su mi se osusile..a sta mi se dogodilo s jabukom kalemljenom na procjep nije mrdnula vise od 3 cm ..mada sadjena je u jesen godinu prije pa pati sigurno..uzgred zna li neko neki rasadnik oko Zlatibora da ponesem kuci neku vockicu??

Vec sutra moram nazad zbog posla ali bice vremena..ako mi vjerujete danas sam pored puta nedje oko Sirogojna skinuo 5 lastara sljive valjda ih sacuvam do marta :osmeh:

U literaturi kazu da se plemke uzimaju 10 dana od kada opadne lisce. Tako se ne povuku sve materije u koren.
Sto se mene tice, uzimao sam do sada u februaru jer mi tada odgovaralo i nisam imao.problem sa prijemom.
Da li je moguce da se bolje razvijaju kalemovi ako su plemke uzete ranije?

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

To "povlačenje sokova" je mnogo rastegljiv pojam....Teško je odrediti za svako voće ponaosob, plus treba uzimati u obzir region do regiona , nadmorsku visinu, te položaj voćke na terenu ( primer zapad -sever-jug) i na kraju godinu, kakva je bila, te sušna te kišna...koliko je nađubreno te godine i još mnogo fakrora...
I ja sam u početku bio nestrpljiv pa sam jedne godine uzimao još u decembru, ne sećam se tačnog datuma, ali bilo je dosta rano...doduše iskoristio sam neku plemku, a loš prijem te godine pravdao sam i neznanjem i neukošću te neuvežbanošću nožićem i sl. Sada uzimam plemke ( mislim na prolećno kalemljenje) sredinom januara pa sve do početka vegetacije.
Naravno da je NAJBOLJE uzimati sa drveta i odmah kalemiti (tad je najbolji prijem), ali i tada treba mnooogo faktora da se potrevi, da se nađe tačan momenat, za svaku sortu, voćku, područje, nadmorsku visinu...i sl. pojedinačno.
A to je jako teško, treba mnooogo iskustva i umešnosti.

Ја сам од кајсије узео у децембру, чувао у пијеску и ништа се није примило. Оне што сам скинуо неколико минута прије калемљења су се примиле.

- - - - - - - - - -

Ја сам од кајсије узео у децембру, чувао у пијеску и ништа се није примило. Оне што сам скинуо неколико минута прије калемљења су се примиле.

Где си прочитао да се калем гранчице узимају пре завршетка вегетације ?
Пре пар дана је био неки саветник из ПСС на ТВу.
Ја иначе узимам племке непосредно пре калемљења ако хоћу да то буде успешно.

Nazad
Vrh