Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Zalosni brest kalemljen na sibirski:

- - - - - - - - - -

Primio se sve do zadnjeg, materijal kalemljenja za pocetnike :osmeh:

- - - - - - - - - -

I mislio sam, kruska, uglavnom stare sorte, idem 2m u redu na dunji29, a na divljoj podlozi da odradim 4x4m.
Tresnje na divljoj cu verovatno 5x5(6).
Za jabuke na m106 sam planirao isto 4x4.
Nadam se da ce to biti ok pa da rasporedim kalemove po parceli.

Jabuka moze i na 2m, izmedju tresanja posadi nesto u startu... breskvu npr. vinogradarku da ti ne stoji toliko mesta prazno
Sve je stvar da tokom sezone ne dozvolis da divlja vocka pa je onda jako rezes, pa ona opet ima jak porast itd...
Radi redovno uklanjanje tokom zelene rezidbe sve sto ti ne treba ukloni, sama lisna povrsina daje korenu snagu za rast, ako koren nije jak nema ni krosnje velike
Jak koren isto daje biljci dodatan rast, znaci u startu je stroji i nema rasta, sve to iziskuje dodatno vreme oko angazovanja pa sad ko voli nek izvoli
Prstenovanje zaustavi rast celu godinu, moze e raditi i na ramenim granama

- - - - - - - - - -

Moze malo pojasnjenje, ako sam dobro razumeo, posadim obican dud i njega iskoristim kao podlogu i kalemim grancice od zalosnog gore gde ce krosnja da bude
Skupi seme duda javicu ti kad pitam coveka koji zna kad i kako se seje dud, on jeste najlepsi u zalosnoj formi.

Ovogodisnji kalemovi jabuke:
3437d169c6704d6cd067e3f7148399a8.jpg

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

Posle koliko vremena bi trebalo da krene, ja takodje kalemio proslog vikenda? Ne racunam ovo na sledece prolece hehe.
Prosle godine sam probao, jedan uspeo i porastao par cm do kraja godine, evo ga post od tada, slikano 24. jula:
http://poljoinfo.com/showthread.php?p=1161270
Samo ne znam kada sam kalemio tj koliko je vremena proslo.

Poslednja izmena:
Мени и не треба да крене ове године. Калемим сад док има сока јер је бољи пријем. У августу присуши па је пријем слаб, а за шљиву бјелицу препоручују раније калемљење.

Мишо, имаш ли искуство какав је пријем кајсија калемљених на будни пупољак? У књизи коју сам читао, колико се сећам, за кајсију кажу да се калеми на спавајући пупољак и просто спајање, а ређе остали начини. На будни пупољак колико сам видео, од свог воћа калеми се само бресква. То не значи да не може, али вероватно има неки разлог (нпр. слаб пријем) зашто кажу "ређе остали начини калемљења".

Ma kakve crne knjige mani to sto oni pisu, ja sam u zivotu najvise iskalemio kajsija na procep sto se tice budnog pupoljka kalemio sam kajsiju samo jedne godine i sto se tice prijema bio je 100% ali zajebalo me sto sam prikratio podloge a pupoljak nije hteo da krene nego se ponasao kao spavajuci pupoljak i propali su mi iz tog razloga svi kalemovi te godine...
Najbolje je kalemiti na spavajuci pupoljak to mi jedan od najsigurnijih nacina, zato sto kad se primi pupoljak tako miruje i onda u prolece se prikrati podloga i on krene i do zime izraste u dobru sadnicu.
Kalemljenje na budni pupoljak primenjujem jako retko.

Na prolece sam iskasapio m30 rane kajsije, nema nista od njih, pa da sad kalemim na mlade grane.

Kako vam se cini, treba li mazati da se ne osusi, ne mogu gumicom bas lepo hermeticki da omotam.

Ovih dana tresnja se lepo prima kao i dzanarika, ja sam radio sa strechom i na stit opciju, samo probusim na kraju vrh da pup moze da raste:

- - - - - - - - - -

Kako vam se cini, treba li mazati da se ne osusi, ne mogu gumicom bas lepo hermeticki da omotam.
Radio si T kalem uglavnom sama kora zastiti spoj od isusivanja - trebalo bi da je ok, ako si izvadio drveni deo na pup-u

Da, vadio sam drveni deo, ostane fakticki kora sa pupoljkom. :)

Mene brine taj otvoreni deo da se sta tu ne sasusi ili krene da odvaja al ne bi trebalo zbog gumice.

Imam mladu divlju kajsiju i proletos sam probao da je kalemim sa pitomom (prvi put ) ali nije uspelo. Opet su isterale grane ( divlje ) i hteo bih sada da probam opet. Na koji način valja sada kalemiti?

Mislim na čipovanje ali krajem avgusta ili u septembru... kad malo zahladni a pre toga nekoliko dana zalivaj podlogu da bi se lakše kalemilo (imam u glavi zašto se to radi...). Mada se meni čini da su sve biljke zaustavile vegetaciju osim onih koje su redovno zalivane..... Zato se razmišljam da li su se razvili pupovi koji treba da nastave da rastu na podlozi sledeće godine....

Kad se koristi traka za kalemljenje (ona velika od 200m), kad se koristi strec folija, kad gumica, kad izolir traka?
Da li moze da se desi da se izolir traka odlepi pod dejstvom visokih temperatura?

Traka kod prostog i eng spajanja, strec isto, a moze i kod ostalih, gumica za pupoljak, izolir najlosija varijanta, a najbolje za procep, pod koru i sl.
Po meni strec najbolja u hobi varijanti i koristim za sve nacine i to tako sto industrijsku od metar isecem na manju parcad i samo motam.
Moze se naravno kombinovati, pa vidis sta to odgovara.
Izolir je teska za skidanje, bolje je izbegavati mada se lako zateze, ali muka kasnije nastaje.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

Nazad
Vrh