Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Interesuje me šta mislite kad je idealno vreme kalemljenje kajsije na belošljivu. Plemke sam skinuo 15.02. i stoje u frižideru na 5,5c - nisu krenule al su dosta vlažne pa se bojim da ne ubuđave. Belošljiva još nije krenula, valjda će uskoro. Ne znam šta je veće zlo, poraniti ili okasniti?

Ja sam juče kalemio nešto...kajsija na belašu , dve kruške na divljaku i nekoliko šljiva...

Da , sad sam video nedoumice oko prvog dela mog kalemljenja ( nisam bio tu 15 dana) i vidim da ste sami otkrili o čemu se radi...Hvala!
Da izdanak kiwija od prošle godine....A što se tiče uzimanja plemke sa sadnice...pa jedan od njih mi je dao vrh, dok drugi tvrdi da je probao i da se uzalud trudim...ali ja sam kontao da je to ipak prošlogodišnji porast, kao i neka vodopija sa stare voćke...i što se ne bi primilo...uostalop probao sam pa ćemo videti...meni se nigde ne žuri...godina tamo -godina vamo...više prošlo -manje ostalo ...
A planiram i narednih dana da prošetam do pijace i ogrebem se opet za neku plemku...
Jedino me brine, ono moje kalemljenje na vinogradarku, engleskim ( nekoliko komada) i procepom ( mnogo više)...jer je neko napomenuo da se to malo prima na taj način...mislio sam da će to neko iskusniji komentarisati...no videćemo.

Poslednja izmena:
Evo ja danas probno krenuo sa kalemljenjem. Kupovao sam jesenas neke kajsije (Krupnu ranu i Mađarsku najbolju ) a kolega nedavno San Castrese i Bergeron a ja ne bih bio ja da ne pokupim plemke za slučaj ako mi se ne bi primile sadnice to uvijek još i negdje nakalemim. Prije dvije god mi se osušila šljiva kupljena iz rasadnika a podloga ( džanarika) je preživjela.Prošle god sam na nju kalemio kajsiju Kečkemetsku ružu i primila su se dva pupa a sad sam kalemio po tri grančice od ove ostale četiri sorte. Sad ako se to sve primi to bi moglo ispasti jedno jako zanimljivo stablo kajsije sa sazrijevanjem plodova od kraja 6 do sredine 8 mjeseca
grin.gif
grin.gif
grin.gif

Gandrad
za bresku na vinogradarku nije problem to rade i rasadnici a kajsija malo teže i na boljoj podlogi više voli jesensko kalemljenje na pup ali nije nemoguće već sam to radio i primalo se.I sad imam par vinogradarki kalemljenih jesenas kajsijom na pup i čekam da vidim šta će potjerati.

Hvala na odgovoru. Ali to na pup, sam probao više puta i nikad potrefio (ili potrevio) , odnosno nikad mi se nije primilo...prošle godine nisam ni probao...
Sutra ili narednih dana , ostala mi je još par aronija na glogu i nekoliko jabuka i završiću ovu sezonu...posle ostaje prebrojavanje uspelih...
Da , moram konačno probati kesten na ceru....samo da ne zaboravim.

Hvala na odgovoru. Ali to na pup, sam probao više puta i nikad potrefio (ili potrevio) , odnosno nikad mi se nije primilo...prošle godine nisam ni probao...
Sutra ili narednih dana , ostala mi je još par aronija na glogu i nekoliko jabuka i završiću ovu sezonu...posle ostaje prebrojavanje uspelih...
Da , moram konačno probati kesten na ceru....samo da ne zaboravim.

Nemoj na pup, probaj na cip, ja sam vec pisao o tome, na pupoljak pod koru se mnogo teze prima, dok se na cip svaki, ali svaki primi. Takav kalem naredne godine pretekne ove na grancicu, cak i ako je podloga manja.
http://www.zeleni-list.net/tekstovi/59/vrijeme-za_cijepljenje-je-pravi-tezacki-posao/
Ovde imas slike kako to treba da izgleda, ne mora da bude bas pasent, kambijum tu sraste sa pupoljkom jer ga strec folija zatvori skroz. Probaj neces se pokajati. Samo je stvar vezbe.

Ako se tvoje pitanje odnosilo na visoko kalemljenje kajsije čipovanjem budnim pupoljkom - to nisam radio ali verovatno ću pokušati jer mi se nije primilo kasno kalemljenje na engleski spoj na podlozi za koju pretpostavljam da je crvena ranka. Grančice su već bile procvetale - stvarno je bilo prekasno.

Ono što sam radio i što je uspelo je kalemljenje kajsije na migavac - izdanak velike kajsije u blizini - kalemljenje je rađeno na spavajući pupoljak čipovanjem prošle jeseni. Visina spojnog mesta 40-80cm 3 komada.

http://poljoinfo.com/showthread.php...oj-radinosti&p=1121580&viewfull=1#post1121580

http://poljoinfo.com/showthread.php?182-Kalemljenje-vo%C4%87aka-u-ku%C4%87noj-radinosti&p=1126310&viewfull=1#post1126310

Pripremam još nekoliko podloga tako što im skidam lastare sa strane i ostavljam jedan najviši da podloga poraste a kasnije ću da ih pinciram da se udebljaju. To ću kalemiti kad dostignu mogućnost da se kaleme (kad se udebljaju) ili na kraju leta.

Naše kolege sa foruma predlažu da se za migavac-džanariku više koriste podloge dobijene iz semena nego da se uzimaju izdanci (kolega Sloba je pisao da se u njegovom kraju uzimaju i izdanci ali ovo nije potvrđeno).
Za podloge se mogu uzimati i izdanci starih sorti šljiva koje su se ranije koristile (kolega Radašin je o tome pisao i treba da nam potvrdi da li je tako uradio).

Rastu mi desetak migavca iz koštice pa će možda i da porastu do jeseni jer već sada imaju oko 30-ak cm ali videćemo.... Ako dostignu mogućnost kalemljenja eto radosti...

Sećate se priče o kalemljenju kajsije na izdanke od drveta u blizini? Evo posle dve godine su cvetale:

18lzso.jpg

Danas bio ponovo aktivan u kalemljenju...Okalemio šest aronija na glog, i tri jabuke...pošto nisam imao plemke, koje sam zamislio na to mesto, stavio sam zlatni i jednu ranu sortu jabuke, te sam iskoristio jednu plemku jabuke topaz, koju sam dobio i posadio prošle godine...one plemke od aronije sam danas skidao i imaju skoro pa listiće na sebi...da li će se primiti sam Bog zna...
Onda sam prešao u bagremar , te stari voćnjak i kalemio redom vilje, i neke zimske kruške, te lepoticu, rodnu, ranu i stenli a zatim nekoliko ( 6 ili 7) jabuka koje su mi ostale, na nekim divljakama jabuke rasutim po vrzini...badem takođe, na šljivi.
PA šta se primi-primilo se i većina će ostati tu, možda samo poneku izvadim i premestim...a nisam ni pisao koje ,gde i šta...
Za sutra mi je ostalo par rodnih kod jednog drugara i kod mene kesten...

Mozda si preprano skidao strec foliju. Kad se skine rano hoce da se osusi. Ja skidam tek krajem oktobra, pocetkom novembra. Opet ako ne skines foliju hoce da propadne, ne znam kako, ali mi je tako par kalema tresnje propalo.

Nazad
Vrh