Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Koliko dana treba da prođe da bi ustanovili uspešnost kalemljenja?
Pre nedelju dana sam kalemio kajsiju na belošljivu i ne daje nikakve znake....da li to znači da nije uspelo?

Kako kad nekad duze nekad krace sve zavisi od vremena, vidi se po pupoljcima koji menjaju izgled da li kalem pocinje da se prima.
Treba da prodje vise od 7 dana da bi se videli neki znaci zivota na kalemu, najcesce 15+ dana.

Ja sam kalemio dosta toga jos prije 20ak dana, krajem februara i pocetkom marta, i kako stvari stoje izgleda da se dosta toga primilo, jabuke razne, tresnje na visnju ali opet kao i prosle godine mi izgleda nije uspjela sljiva na džanariku...ne znam zasto...

I da, ja nisam skracivao plemku nakon kalemljenja kao sto je prikazano na videu iznad, je li to vazno ili neophodno? Moze li se sada skratiti naknadno?

Pozeljno, nisam nikada to radio naknadno ali ne vidim razlog zasto nebi moglo sad da se skrati.

Ja sam kalemio dosta toga jos prije 20ak dana, krajem februara i pocetkom marta, i kako stvari stoje izgleda da se dosta toga primilo, jabuke razne, tresnje na visnju ali opet kao i prosle godine mi izgleda nije uspjela sljiva na džanariku...ne znam zasto...

I da, ja nisam skracivao plemku nakon kalemljenja kao sto je prikazano na videu iznad, je li to vazno ili neophodno? Moze li se sada skratiti naknadno?

Morao si skratiti...to je sastavni deo procesa kalemljenja...U principu treba ostaviti dva pupoljka na plemki, jer više njih zna da potera i onda se svi osuše vremenom...jer više pupoljaka treba više snage da podloga sve njih potera i ishrani...
Možeš skratiti i sad, ali vrlo pažljivo da ne rasklimaš spoj plemke i podloge...kažem vrlo pažljivo jer svako sečenje ili cimanje može poremetiti spoj, jer su u ovoj fazi kambijumi svakako počeli da srašćuju....I na vrhu plemke treba namazati vosak, lepak ili zalepiti parče izolirke ili streča , u zavisnosti šta si koristio, da se sama plemka preko tog reza ne isušuje previše...
Ja sam video samo da se metodom "pod koru" ponekad uzima vrh drveta plemke i onda se ostavi tri-četiri pupoljka i ne oreže se...Ali...

Trebao bi ukalemit dvije jabuke....dal sam okasnio ako sad moram skidat mladice a mozda su pupovi vec i proradili....htio sam ukalemit jabuku koju kod nas zovu plenka...

Jučer nakalemljeno 5 dunja Leskovačka na samonikle divljake ponikle iz sjemena dunja bačenih na đubre. Uskoro i par krušaka na divlju krušku presađenu prije par god iz šume koju svake god izrežem ispod razine tla (povadim mladice) i ona do nagodinu pusti nove koje opet kalemim.

Uskoro i par krušaka na divlju krušku presađenu prije par god iz šume koju svake god izrežem ispod razine tla (povadim mladice) i ona do nagodinu pusti nove koje opet kalemim.

ovo me interesuje da li moze, znam za vegetativne podloge koje koriste rasadnicari, dunja ma, ba, jabuke m..., ali za divlje?
mozes li opisati tu divljaku koju si uzeo iz sume kakav joj je koren bio i kako napreduju kada su okalemljene?
znam da je divlje kruske i jabuke najbolje dobiti iz semena, ali ovim putem je mnogo lakse.

Divlja kruska iz rizoma ima veoma slab koren i uopste je retka dok jabuka ima u izobilju i imaju jako dobar koren

Što se tiče "kašnjenja" u kalemljenju....Ja sam večeras okalemio četiri jabuke...odnosno čertiri podloge sa dve sorte jabuka...Kod koleginice sam rezao vinovu lozu i voćnjak i pokazala mi je jednu jabuku ( donela iz hladnjače , koju ima u sklopu kuće, inače za čuvanje kolača i torti , pošto ih pravi...)odnosno dve...jedna je bela liči pomalo na kožaru i tvrdi da je njen otac izvadio samoniklu negde pored reke i posadio tu pored ograde i evo rađa obilno i svake godine preko četrdeset godina, i drugu, koju ne zna odakle tu, ali tvrdi isto nekalemljena nego autohtona samo crvena i prilično krupna....
Za podloge sam koristio prošlogodišnju sadnicu divlje jabuke , kod mene u rastilu, na kojoj se kalem nije primio, te jedan sejanac divlje jabuke, i onda dve kalemljene jabuke na divljaki koje su mi se primile prošle godine, ali nisam imao gde da ih posadim ( ustvari imao sam gde da ih posadim ali tu sortu imam već dovoljan broj),, pa sam ih praktično prekalemio i sad ove imaju posrednika...Kažem danas, a danas dvadeseti ....pa videćemo da li će biti nešto od toga....

Ja sam danas ukalemio dvije jabuke i jednu krusku.Vidio sam video sto je misoo 83 postavio pa sam probao krusku na prost nacin spajanja....Sta im bog da...ove zime su mi srne ostetile 5 kalema...odgrizle mladice....sreca pa ih nisu iscupale pa ce tu ponovo krenut

Ja danas video da mi je jedan "otpisani" proslogodisnji kalem tek ove godine krenuo :sta: Ladno godinu dana mirovao... na procep kalemljeno prolog proleca

ovo me interesuje da li moze, znam za vegetativne podloge koje koriste rasadnicari, dunja ma, ba, jabuke m..., ali za divlje?
mozes li opisati tu divljaku koju si uzeo iz sume kakav joj je koren bio i kako napreduju kada su okalemljene?
znam da je divlje kruske i jabuke najbolje dobiti iz semena, ali ovim putem je mnogo lakse.

Pa divljaka ko divljaka sva nekako bodljasta,sitan kožast list istina dosta slab korijen ali se lako primila.Plemke mi na njoj napreduju duplo bolje nego na dunji. A ako trebaš bolje korenje kad se divljaka dobro ukorjeni odrežeš je nisko i zagrneš kada potjera nekoliko mladica odgrneš ih na proljeće pa nekom testericom ili nožem zarežeš lagano te mladice pri dnu tek toliko da oštetiš koru namažeš ta mjesta hormonom za ožiljavanje i zagrneš ponovo . Te mladice tako dobiju do jeseni odlično korenje.Možeš ih na prolječe odma kalemit a do jeseni one kad dobiju korenje već su i potjerale kaleme paih samo odvojiš i posadiš na stalno mjesto.

Nisam siguran. Podloga je kod mene krenula. Neke plemke čuvam u frižideru i te plemke su malo krenule a to nije dobro. Danas ću da kalemim pa šta bude. I kajsije na džanariku. Valjda će i mladenci da pripomognu... :osmeh: ...

Poslednja izmena:
Писало се о скраћивању племке, а ево како је то мој комшија урадио пре пар дана

А ово је калемио на исти начин прошле или пре 2 године (нисам сигуран шта је рекао)

Каже да он тако увек ради, и да је задовољан процентом пријема +- 70%.

Nazad
Vrh