Kako smanjiti kiselost zemljišta ?

Kako god, NPK uopšte nisam stavljao ove godine - samo Ca i N pa je malina pred branje izgledala nikad bolje (druga stvar je ekstremna suša i što nemam navodnjavanje, pa je smonica bila sa pukotinama da se izgubi telefon ako ispadne) :) Nastavljam u istom ritmu ove godine (bez NPK, samo Ca i N) pa ćemo videti...

Čitao sam stotine stranica na ovom i drugim forumima baš o toj temi.Bio je jedan forumaš pisao kako je bacio mislim 80tona krečnjaka na hektar i posle toga ima vrlo loš prinos kukuruza pa su mu neki znalci objašnjavali da je preterao sa količinom da je trebao polako svake godine dodavat,jer je to kao šok za mikroorganizme u zemljištu.Dok oni koji su bacali par tona po hektaru nije bilo efekta,ph je ostao približno isti,kao i prinos.Neki uspešni primer da se ph stvarno značajno digao i da je to dalo rezultate u prinosu nisam video.Većinom ljudi bace do 5tona po hektaru i nema neke veće promene u ph ni u prinosu.Jer i logično je,za samo 1cm sloja krečnjaka na hektaru treba 100kubika ili preko 100tona.A sa 5tona,to je sloj od pola milimetra,ako je koren do 30cm,to je odnos 600:1 u odnosu zemlja:krečnjak.
To što je fosfor preko 100 i kalijum 70,to je verovatno jer se ranije bacalo previše đubriva.Teze da niski ph blokira usvajanje,verujem da su istinite,ali ako praksa demantira teoriju,treba teoriju odbacit.Na usvajanje utiče jako puno faktora i nije sve isto za sve biljke.Naprimer Borovnica baš traži kiselu zemlju,onda tu nevredi ta šablona u usvajanju?Usvajanje mikroelemenata može bit uslovljeno prisustvom drugih mikroelemenata,naprimer previše kalija može ometat usvajanje kalcija.I svaka biljka ima različite potrebe za nekim mikroelemantima.Stvari su tu kompleksne i neki pokušavaju šablonske teorije da iskoriste da prodaju proizvod.U tom kraju je takva zemlja i malina odlično raste,to je praksa i to je najvažnije.Mislim nije loše malo isprobavat pa na koji red dodat krečnjak i gledat razliku u odnosu na redove gde ga nema.Ali kako glasi stara poslovica "ne menjaj konja koji pobeđuje".Tako i to ako ne postoje primeri u okolini da je neko bacio ogromne količine krečnjaka, time znatno digao ph i primetio veliko poboljšanje u prinosu u odnosu tamo gde ga nije bacio,ako nema takvih primera sa malinama u okolini,mislim bolje se onda ne kockat previše.
Kod mene je na parcalema gde bacaju ureu ph kcl oko 4.5 i zato lucerka slabo raste,na parceli gde nije nikad bacana urea bio je nešto veći ph kcl 5.28(sad sam tu posadio maline) tu je već puno bolje rasla lucerka.Ali posvuda u okolini je dobar prinos suncokreta iako je kao za njega po internet sajtovima uvažena teza da traži alkalno,kad se pogledaju istraživanja suncokret ima tek 10ak posto manji prinos kad je ph kcl 4.7-5.3,u odnosu kad je oko 7.Za malinu nema takvo istraživanje pa čovek može jedino sam nešto isprobavat.
180 tona saturacionog mulja smo bacili na 1,7 hektara i rađa normalno...
kolika je bila promena u PH?
Bio je 6,5 ,sada ne nešto preko 8.Imao sam problem sa nekom bolešću kupusnjača ,zbog toga smo radili kalcifikaciju.

Nazad
Vrh