Pročitao sam celu temu i baš je interesantna, pa da i ja napišem koju...
Moj deda (po majci) se od svojih malih mogu bavi poljoprivredom, sa svojih 33 god, tamo negde 73. godine kupuje prvi traktor IMT 533 i ući se raditi sa njime, kasnije ga prodaje i kupuje nov IMT 540 s FIAT motorom 1977. god. Muči se kroz život, tov svinja, tov bikova, muzne krave, kooperacija, duhan i stvarno svašta. Gradi se nova kuća i štale, 1986. kupuje nov IMT 560 i sip silokombajn, kasnije silomlin. Odprije več ima tanjuraču 24 diska, imt plug 2x12", drljače, prskalicu 330l i još ponešto mehanizacije.
Kupuje s godinama dosta zemlje, širi se proizvodnja i proširuje tov bikova, svinje prestaje držati (samo za vlastite potrebe). Dolazi do 30 komada bikova u tovu i 8 muznih krava i nešto junica.
1988. udaje kćer (moju majku) za mog oca
, a ja se rodim 1989.
1998. udaje sina, mog ujaka, ujak sada ima dvoje djece i živi doma s dedom i bakom.
2001. kupuje nov IMT 539 sa ovom novom limarijom i kabinom, prvi takav u selu i okolici dovežen iz Srbije i kupuje se još nešto sitnijih priključaka, te 2003. je dovežen iz francuske BOURGOIN MD8 dvoredni samohodni berač kukuruza.
2006. kupuje nov traktor SAME EXPLORER 95 i otplačuje ga u periodu od 2 godine, uz sve to stalno se kupuje zemlja.
2010. kupuje novu bunkerašicu prikolicu PRONAR 5t
Sad im oko 30 kj svoje i oko 15 kj u zakupu.
A sad moj drugi deda (po ocu). Moji otac i majka živimo tu, deda je građevinac i radi po terenu kuće i vikendice po moru, baka doma ima nešto krava i junica, telad se prodaje, junice se prodaju po pijacima, tata je završio srednju školu u sloveniji (armirač) i vrača se doma na poljoprivredu da pomogne baki. Tu posedujemo IMT 540 kupljen nov 1980. i s njime rade svu zemlju. Poslije svatova 1988. kad su se moji oženili je kupljen nov IMT 565, dvobrazni plug imt 756, tanjurača 24 diska, a od prije je bilo doma dosta sitne mehanizacije, 4-reda olt sejalica, drljače, prikolice, samoutovarne.....
Ja se rodim 1989., a tata se pušta u kojekakve direktorske poslove da bi meni kasnije olakšao život i tako sve do 1995. kada otvara vlastitu firmu, to mu biva greška života, te po zatvaranju iste 2000. god nastaju problemi. Ja po završetku osnovne škole upisujem srednju tehniču školu - informatika i to uspješno završavam 2008. u međuvremenu radim puno kod deda (po majci) na poljoprivredi, pomažem njemu i ujaku.
Deda po ocu umire 1999., ubrzo zatim i baka, tata nasleđuje svu mašineriju i 20 kj zemlje, da bi od 2009. sve nasledio ja i preuzeo kompletnu poljoprivredu sa mojih 18. god.
Pokojni deda je priej smrti nakupovao još nešto mašinerije, 1998. kupuje sejalicu za žito hassia, balirku za sjeno welger, prikolicu za đubar, rasipač umjetnog đubra, a 1995. ZMAJ mk2. 2006. smo kupili rotokosu Deutz-Fahr KM22, 2007. samoutovarnu prikolcu mengele
Ja sam preuzeo sve na sebe, kupio još nešto zemlje i oko 10 kj radim u harendu, mama mi pomaže oko krava, a ja kako mogu gradim tovilišta i proširujem tov bikova, velika podrška mi je deda po majci (tome čoveku sam zahvalan do smrti), njegovi saveti, njegova mehanizacija+moja mehanizacija+ ukupno 4 traktora na dva domačinstva i tako radimo i guramo nekako, moj tata radi u firmi da može vračati svoje kredite koji su prilično veliki, i još mu ja uskačem kad nema dosta.
Naš 540 je prodat prije nekoliko godina, a deda mi je dao svoj 540 s fiat mašinom kojeg sam si sredio i sada radim s njim i mojim 565, njemu je ostao nov 539 i nov Same, mada svi traktori kruže kako kome koji treba.
Uz svoje zemlje radim i dosta usluga i tako si nešto dodatno zaradim. U planu mi je kupiti bolji traktor i manji kombajn i još pokoji priključak i nešto zemlje...
Eto, toliko za sada, lep pozdrav!