Zašto ljudi vole da pišu o nečemu što ne znaju?
Ali pošto je danas sveti Sava greh je ostaviti ovu poruku bez odgovora.
Da baš to !
Jerbo je Srbija zaostala agrarna zemlja.
A što se Francuske tiče, predrevolucionarna Francuska je brojala 25 miliona stanovnika od toga 23 miliona seljaka.
Buržoazija koja je iznela revoluciju je bila seljačka buržoazija, a njena manufaktura i industrija je temeljena na agraru !
Ja zaista o toj slabo šta znam, ali o epohi revolucija, pa i buržoaskih znam podosta.
Najvažnije
Za buržoasku revoluciju je potreban pre svega jedan kralj, za potrebe giljotine.
Rečenica
Hoćeš da kažeš da će nam evropeizacija doneti buržoasku revoluciju koje će pokrenuti revolucionari regrutovani iz bogatog seljaštva?
je ironija, šala, komedija i sprdnja, zato što nema nikakvog smisla. Pitanje bogatog seljaštva u feudalnom društvu smo objasnilli.
Evropeizacija, teorijski, može da nas odvede u feudalizam, komunizam, robovlasništvo, eventualno državni kapitalizam, pošto mi već sada živimo vrednosti buržoaske revolucije.
Buržoaska revolucija je značajna zato što su njene tekovine osnova skoro svih savremenih društava. Duh te revolucije je prvi na ove prostore doneo Karađorđe, pre više od dvesta godina, a 1837. taj duh buržoaske revolucije je konačno pobedio kada je knez Miloš zauvek ukinuo feudalizam.
Slažem se da postoje sličnosti između srpske političke scene i feudalnog društva, zato što se naši političari ponašaju kao da su u srednjem veku, misle da su bogom dani, ali daleko su od pravog feudalizma.
Danas su svi građani i građanke bez obzira na poreklo jednaki pred zakonom, garantuje se pravo na ličnu slobodu, na slobodu kretanja, postoji ustav koji ograničava apsolutističku vlast i deli vlast na zakkonodavnu, sudsku i izvršnu. Vlast ne dolazi od boga, nego od naroda, ima još da se piše ali me mrzi da objašnjavam nešto što se uči u sedmom osnovne.
A što se Francuske tiče, predrevolucionarna Francuska je brojala 25 miliona stanovnika od toga 23 miliona seljaka.
Buržoazija koja je iznela revoluciju je bila seljačka buržoazija, a njena manufaktura i industrija je temeljena na agraru !
Ova tvoja "seljačka buržoazija" može da pokrene revoluciju jedino u nauci pošto niko nikad nije čuo za nju.
Buržoasku klasu u 18. veku čine : zanatlije, trgovci, činovnici i poneki advokat. Seljaci su siromašni, vezani za zemlju, nisu slobodni. Termin "seljačka buržoazija" je besmislen.
A od začetaka zemljoradnje, od starog Egipta pa sve do industrijalizacije, do carske Rusije i ranog SSSR-a privreda svake države je zasnovana na agraru. Dakle tokom poslednjih 10 000 godina u svakom društvu 90 % stanovništva se bavi agrarom, a buržoaska revolucija se nije desila u Rimskoj imperiji, niti u Persiji, fallila im seljačka buržoazija.
Jerbo je Srbija zaostala agrarna zemlja.
Slažem se, Srbija je deindustrijalizovana. U Srbiji jedino što valja jeste IT i poljoprivreda. Vlasti nek razvijaju industriju, kao što su radili prethodnih 20 godina, nažalost sada je izgleda i poljoprivreda došla na red, da i seljake usreće strani investitori kao što su i radnike.
Epohi-eposi sibiralizacija il palatalizacija, prijemni za srednju.