Kaki

Hanza,dali su tvoji kakiji na životu?
 
Još uvek nemogu ništa da vidim, da li su preživeli zimu ili ne. Nema znakova života.
 
Kako se kaki ponaša u starijim godinama, da li je otporna na velike zime i kasne mrazeve. Kad otprilike cvijeta i da li se može formirati u obliku vitkog vretena?

Hvala! :cao:
 
videli ste na na drugoj slici vocnjak u vlasnistvu poljoprivredne skole iz valandova koji i nije bas nesto odrzavan i star je oko pedeset i kusur godina i jos uvek radja , sto se tice vitkog vretena neznam dali bi imalo potrebe posto se orezuje samo u prvih sest-sedam godina i onda se vise ne dira nista . na kasne mrazeve sigurno je otporan jer cveta prilicno kasno ali je u kontinentalnim uslovima verovatno potrebno da se zastiti prvih godinu -dve preko zime .


Hachiya
Diese Sorte entwickelt schmackhafte Früchte und ist winterhart bis ca. USDA-Zone 7a.

Tipo (PVNA)
Sorte mit zuverlässigem Fruchtansatz kommerziell in Italien angebaut. Die Sorte Tipo ist ca. winterhart bis USDA-Zone 6b-7a - adstringierend (Selbstversuch dieses Jahr begonnen).

Vainiglia
Besonders beliebte Sorte. "Vainiglia" bildet Früchte ähnlich zu Rojo Brillante aus, welche jedoch einen leichten Vanille-Geschmack haben.
Die Sorte ist bis ca. USDA-Zone 7a winterhart.

Giant Fuyu - O´Gosho (PCNA)
Sorte bringt äußerst große rot-orange Früchte hervor (süßer als bei Fuyu). Der Baum bleibt sehr kompakt und klein - ideal für ein kleines, sonniges Plätzchen. Die Sorte Giant Fuyu ist winterhart bis ca. USDA-Zone 7a - nicht adstringierend.

Great Wall
Diese Sorte bringt schmackhafte Früchte hervor, welche ein wenig nach Mango schmecken. Der Baum bleibt sehr niedrig und wächst eher in die Breite. Die Sorte Great Wall ist adstringierend und winterhart bis ca. USDA-Zone 7a.

Muskat (PCNA)
Die "Muskat" (Sorte aus Frankreich) wird vor allem in Frankreich angebaut und benötigt. Die Früchte sind klein-mittel groß, haben jedoch einen ausgezeichneten Geschmack. Die Frucht ist sehr süß und hat ein nussiges Aroma. USDA Zone 7b-9

prekopirano sa
http://kaki-info.de/sortenuebersicht/diospyros-kaki--3-0020.html
ovde se vidi da ima i drugih sorti osim tipo i vanilije a koje bi mogle da se uzgajaju eventualno i na podrucje kontinentalne klime i da sorta hachiya moze da izdrzi istu temperaturu kao i vanilija koje vec ima u srbiji.
vrlo je bitno da budu nakalemljeni na diospyros kaki za komercijalnu proizvodnju zbog velicine plodova, e sad kako doci do dobre podloge to ce valjda vec neko da napise ja sam nabavio par semenki mada sumnjam da ce to biti idealna podloga.........

@hanza
pre dve godine trazeci sadnice kajsije naidjem kod jednog kalemara i u dvoristu kaki , novembar lisce opalo a kaki kao lampioni okitilo se drvo lepota da se vidi (V. Drenova -Stragari) pored same morave. Naravno odkinem jedan i ponesem kuci stavim u kuhinji u nadi da ce da uzri moj godisnji polako dodje kraju a ja ne docekah da pojedem moj kaki on kao zainat nikako da uzri. . . a da sam tada znao Goran B. bilo bi drugacije :osmeh: da bi kaki uzreo potreban je etilen a njega ima u jabuci koja ga oslobadja (plod jabuke) e sad ostavi sebi na volju kako ces to da izvedes naravno prirodnim putem dali ces da stavis u korpu sa vocem kaki i jabuke ili ces da stavis par gajbi kakija i izmedju njih gajbu jabuka
 
Poslednja izmena:
Kao i uvek iskopao rupu 60x60x60 sipao đubre preko toga zemlju, postavio sadnicu, zatrpao zemljom do visine kao što je bilo u rasadniku, dobro zalio.
E sada imam dve stvari na koje sumnjam da nisu bile kako treba, možda sam stavio malo više đubreta nego po običaju, ili zemlja nije bila dovoljno sitna pa ostao, i pored obilnog zalivanja, vazduh oko korenja.
Nešto od toga jeste, uglavnom ostadoh bez kakija.
 
onda ja imam vise srece posto su mi se sva pet primila, bar su me tako obavestili. a nisam nista posebno radio rupa je bila velicine korenovog sistema stavio kaki , nagrnuo malo zemlje da pokrijem zile, stavio saku vestackog djubriva 15-15-15 i na kraju zatrpao malo iznad visine u kojoj je bio u rastilu. (zemlja je bila poorana). nije bilo potrebe za zalivanjem jer je odmah sutradan padala kisa.

mozda nekom zatreba stratifikacija semena kakija se obavlja na sledeci nacin
seme kakija ukoliko neko naleti na njega sto je prava retkost treba da se stavi u vlazan pesak i da se cuva u frizideru na temperaturi od 5 - 7 stepeni 8- 10 nedelja , trba da se vodi racuna da pesak bude uvek vlazan. nakon toga se izvadi i stavi u zemlju da proklija a sve na temperaturi od oko 22 stpena navodno treba puno strpljenja je moze da pocne sa klijanjem i posle 4 do 5 nedelja.
ja sam za ovo nisam znao pa mi sad ostaje da se nadam da su se moje semenke same stratificirale u papirnoj maramici u kojo sam ih cuvao ;-) . do semenki mozete lako da dodjete ako idete u tursku ili neku drugu mediteransku zemlju . ili ako nekog tamo znate pa da taj donese jedini problem sto bar meni do sad niko nije znao da kaze koji je to kaki u pitanju.
 
Cudno kako ti se kaki nije primio ja moj sam sadio iskopao rupu oko 30-tak cm strpao ga u zemlju i zalio vodom , preko zime ga nisam nista zastitio i od 3 komada sva tri prezivela (vrhovi grana su izmrzla kod sva 3 kakija).
Moji su nekalemljeni i nadam se da je kaki videcu kad bude rodio za par godina sta sam kupio...

Evo slika jednog od njih najmanjeg

unled1e.jpg
 
Zavisi gde ga kupuješ u bivšoj YU se kreće od 2eura u Makedoniji do 30 u Srbiji, u Mostaru mislim da je 10 e.
 
u sloveniji rasadnik rast 13 eura na samoj su granici sa hrvatskom desetak minuta od auto puta i imaju veliki izbor sorti a cena je na malo za dvogodisnju sadnicu i najvaznije nije im tesko da sve objasne.
u srbiji sam zvao kod aleksinca na veliko 4 eura, a kod novog sada u nekom rasadniku imaju cenovnik na netu ne secam se imena stoji cena 3000 dinara ili 30 eura ali ne pise koja sorta vec samo kaki a to govori o rasadniku dovoljno bar za mene. u makedoniji smo placali 1,5 eura komad i to je vise nego ok cena po meni sve preko 3 eura na vecu kolicinu je previse. a na komad sve preko 15 e je pljackanje.
 
Krcinac
Jel mozes na pp da mi kazes gde kod Aleksinca?
Ja sam odatle, ali nisam cuo da neko proizvodi sadnice...
 
Može li se kaki uzgajati intenzivno? Ima li ko da se bavi(o) sa kakijem u komercijalnom smislu na našim prostorima? Koja sorta kakija je najbolja što se tiče ukusa, izgleda?
 
ima . goran b. koji o je ovde na forumu ima zsade kakija u makedoniji oni imaju udruzenje proizvodjaca kakija. imas plantaze podgorica pored proizvodnje grozdja i vina imaju i plantaze kakija i breskve oni ih i sami kaleme (ali nazalost nikako da saznam o kojoj se sorti radi) ima ih u hrcegovini a ima i kica i krcinac zasadili plantazu od po 5 kakija :osmeh: i ako prezive 2 godine poradicemo na prosirenju. a znam i jednog iz okoline brckog koji isto probava dali ce i kako da uspeva u posavini a ako uspe kod njega mislim da ce u B.L jos bolje.
 
@vocar
mislim da tvoji klimatski uslovi nisu najpogodniji za kaki a citao sam ovde da ovi iz Mostara neznaju sta ce sa njim odnosno da je cena 0,20€ a to i nije tako daleko neznam zasto te toliko zainteresovao ali nije to neka kombinacija ja mislim

Sta ti je covek hoce da od odlicnog Sljivara postane los kakidzija mozda i dobar ko zna:haha:

@krcinac moram da te ispravim ja imam 4 u zasadu jedan sam dao surnjaji:haha:
Tako da si najjaci Proizvodjac u Srbiji trenutno ako ih neko ne capcarapne
 
Poslednja izmena od urednika:
Zainteresovan sam jer je kaki ovdje nepoznat, pa ispitujem mogućnosti. Vjerovatno par komada u početku, a poslije ko zna. :)
 
Neznam koliko ce imati prodju na nasim trzistima a mozes i sam da zamislis prodju Mediteranskog voca sa poreklom iz recimo Bosne ili Srbije a imas zemlje koje grme vec godinama u svakom slucaju pokusaj nista ne gubis:ppozdrav:
 
Nazad
Vrh