futurefarming
Član
hanza je napisao(la):Rakija od kakija, dobar brend.
To je i meni palo na pamet Kakijevača
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
hanza je napisao(la):Rakija od kakija, dobar brend.
seneka je napisao(la):Je li probao neko izraelski Sharon?
Prema nekim autorima,šaron nije sorta, nego se odnosi opčenito na KAKI
Kod nas dakle kaki,u Izraelu sharon
Tar je napisao(la):Po tekstovima na netu daleko aromatičnija i sa više šećera je američka varijanta Diospyros virginiana. Plodovi su sitni pa je manje ili nimalo komercijalno zanimljiva. Međutim, za rakiju krupnoća ne igra ali šećer i aroma puno znače!
Ja sam bio ljubitelj ove voćke do skoro. Nekada davno u Baru sam je jeo kao klinac ali danas nije to to. Da li su ono bile neke primitivne i ukusnije sorte ili je sve lepše kada si dete ne znam. Današnja "japanska jabuka" nije mi ni malo primamljiva.
Goran.B je napisao(la):Astrengentne sorte imaju prednost da duze traju,a manu da moraju izgubiti tanin-ali tu se dobija u vremenu-imas puna dva meseca da nadjes kupca.
da kao posao. Ali ako neko želi da gaji voćku za sebe onda treba da uzme u obzir i ovu amerikanku.hanza je napisao(la):Samo ono što ima dobru prođu na tržištu, treba saditi.
futurefarming je napisao(la):-Kaki nije osetljiv na niske temperature-dok je u fazi mirovanja. Relativno kasno cveta(Maja meseca)-tako da mu nisu problem ni povratne niske temperature. Medjutim, mi smo imali problem 2003 g kad smo 20 Aprila imali dve veceri uzastopno jako niske temperature (oko - a kaki je bio u fazi listanja. Te godine kaki brali-nismo. Ali te godine i ostale vocke su prosle isto, cak sto vise i mnogo gore. Neke vocke, kako masline, loza,nar..nisu rodili ni 2004 g, dok sa kakijem nije bilo tih problema.dadoxxl je napisao(la):Goran.B, ja bih rado sadio 7x7 ali ni sa 6x6 ne može 400 sadnica da stane na hektar. Ova Hachiya koja se kod vas gaji, koliko je osetljiva na niske temperature?
Je li probao neko izraelski Sharon?
-Sharon je brend, ime je dobio po jednom izraelskom regionu(ravnica na severu Izraela) gde ima najvise kakija.Nije sorta.Sorta koja je najzastupljenija na Sharon ravnici je "Triumph". Medjutim brend je poznat i po tome sto i pored toga sto je astrengentan, pre dolaska u prodaji-hemiskim putem mu se izvadi tanin-tako da je jestiv i socan. TAnin se vadi pomocu nekoliko metoda(Etilen,CO2...) ali.... to je dosta komplikovano, u pitanju su recepti(formule) ...zapremnina,koncentracija, temperatura,vlaznost,kolicina secera u kakiju,debelina pokozice, i t.d. A samo insrument za merenje koncentracije etilena na primer-kosta oko1500- 2000 Eura.(savremeniji,sa sondom unutra a displejom napolju), pa refraktometar(on je jeftiniji), pa penetrometar... To u Evropi (kao) najbolje rade Spanci, imaju u Saragozi ogroman centar za dozrevanje kakija,i odatle snabdevaju pola Evrope sa dozrelim kakijem astrengentnom sortom Rojo Brilijante. (Usput i oni su ove godine omanuli-tako da su im iz Svajcarske vratili pozmasne kolicine lose dozrelog kakija)
-Sto se tice proreda, i kod nas (u Makedoniji) prored odredjuju neke akademske bubalice koji su ubedjeni da krompir raste na drvetu. Pisu prorede za vocke ,za koje ne znaju ni kako izgledaju. Ali to je....Balkan j... ga. Nisu se potrudili ni da nauce Engleski, pa da bar prepisu.
Tar je napisao(la):da kao posao. Ali ako neko želi da gaji voćku za sebe onda treba da uzme u obzir i ovu amerikanku.hanza je napisao(la):Samo ono što ima dobru prođu na tržištu, treba saditi.
Drugo ne ide se uvek logikom šta tržište traži. Postoji i varijanta da se tržištu nešto nametne. Kako misliš da je tržište moglo da traži kaki kada skoro niko nije ni znao za tu voćku a i danas ih ima puno koji nikad nisu probali. Tržište nije trazilo ni kiwi ni aroniju ni goji ni brusnicu. Neko je narodu "objasnio" da je to zdravo i da im treba.
hanza je napisao(la):To su stvarno Japanci majstori, kao i za Bonsai, dugo i strpljivo.
A kako kada se bere u novembru a sunca malo? Kako se onda suši?
seneka je napisao(la):Sve što se suši na suncu,može da se suši i bez sunca,tj,u sušarama
Tar je napisao(la):seneka je napisao(la):Sve što se suši na suncu,može da se suši i bez sunca,tj,u sušarama
Sušenje na suncu nije samo sušenje to je i UV sterilizacija.