Kajsija

Jel kod vas krenulo truljenje ili sam ja zakasnio sa prskanjem i koristio ne tako odgovarajuc preparat (Teldor)?
 
Radashine ne bojis se da se grana prelomi od tolikog roda?
Poneka se slomi, najkritičnije se vežu, većina legne na zemlju i nema dalje
Navikle su te njegove voćke na takvo opterećenje... svake godine ovako... ja mu želim što više ovakvog roda...
Hvala, takođe
Samo da smo živi i zdravi
Jel kod vas krenulo truljenje ili sam ja zakasnio sa prskanjem i koristio ne tako odgovarajuc preparat (Teldor)?
Poslednje prskanje Bellis 1kg na 1000 litara i nema truleži, kao plastične su
 
Да ли неко суши кајсију. Није ми јасно како да палим сумопор ако треба да буде у херметички затвореном простору. Који облик сумпора?
 
И код мене остало нешто ове године. С обзиром на оне мразеве, све у свему, задовољан сам.

DSCI1447.jpg
DSCI1448.jpg
DSCI1450.jpg
DSCI1445.jpg
 
Pun traktor robe a profit 50 EUR

Izgubilo smisao osim za rakiju ako se uhvati dobra cena.
 
Jalo slabo, rinfuz je 20-25 pa je i rakijska tu negde, 15-30 koliko ja znam, ja sam npr dao za 15 ali je to komsija prekoputa koji ce sam redovno da obilazi i skuplja, tako da ja ne moram ni da se pojavljujem pa imam interes.
 
Super, ispada najbolje tako, lepo ih zastitis, sacekas da sazriju skroz i prodaja kao rakijska, ionako za otkup i prodaju ako ides dosta otpadne, naravno da i to moze kao rakijska, ali ja licno ne vidim poentu tolikog rada, ko ima puno placa i radnike, da bi uzeo 40-50 dinara na otkupu, a koliko ih samo bacis jer su greskom ubrane a zelene da ne pricamo...

Ja sam se pogodio sa ovim komsom za sledecu godinu onda tako, za cenu cemo videti zavisno od godine, spreman sam na 25% manju od rinfuzne, u najboljem slucaju rinfuzna cena, pod uslovom da ce on sam sve da odradi kao i sada, sam dolazi skuplja i nosi, ja dodjem prosetam se ni patike ne preobujem i zabole me pravo da vam kazem....sa 20 stabala cu imati preko tone, da sam sve njemu dao za 20.000 dinara ne bi zalio ni na momente, jer znam da sam u tih 20 stabala ulozio par hiljada dinara na zastitu i kosenje trave, drugih radnih sati i nemam, nisam ih orezao ali nista ima 4 godine.

Naravno, izvucem ja jos dinara preko, jer prvo ja berem prodajem pa kad se zasitim onda on, a moje zasitim je malo, oko 300 kila znaci njemu skoro tona cisto ostaje, a ja na tih 300 kila uzmem i preko 20.000 dinara, sto bi u zbiru dalo 40.000 sto je na 20 stabala meni sjajno. Ne znam koliko da se iscimam sa otkupima i slicno a da sam radim bez radnika pa ne bi prebacio 50-60.000 al tu onda idu i drugi troskovi i rad tj vreme.
 
Ja sam malo oštećenu i puklu svu prodao po 40 i 45 (nešto malo, manje od 2 tone po 50). Dvadesetak paleta zdrave sam stavio u komoru i ne vadim je pre avgusta. Sva preostala je puštena da dobro sazri i otišla je (tek će otići neka, ali je kapara uzeta) po 35. Čak sam i 8 tona tuđe (3 drugara) ugovorio na tu cenu. Ono što preostane posle vikenda (sada je mnogo zelena), a to je nekih par tona, mogu i u svoj kazan, te da je propustim kroz lulu
 
Kod mene mlad zadsad, plus jednu trećinu niži deo parcele mi obrao mraz u martu... rod oko 5t... desetak dana pijace, dnevno 300~500kg na kilu i na gajbice za dzem... cena za ovu godinu solidna, jest malo više truda ali...
 
Tek da ne pricamo o tome koliko bude tih napuklih i slicno pa se prodaju, jos uzriju pa eto kilaze.

Reci mi Radashine do kad mogu da stoje u hladnjaci tj koliko dana je maksimum dal znas?
 
Dobro zaštićenu, neoštećenu kajsiju, ubranu na 70-80% zrelosti, čuvao sam 30 dana na režimu od 0.5 do 1.5°C bez ikakvih problema. Kalira naravno, ali ne propada uopšte.
Slična priča je i sa nektarinom i šljivom.
Jagodu nisam čuvao duže od 7 dana, ne znam koliko može najduže.
 
Kad pocinje madjarska najbolja da zri..Moja je na 600m nadmorske visine a negde citam sredina jula a negde krajem pa cak i pocetak avugusta sam negde procitao...? Ove godine prorodila :)
 
Nazad
Vrh