Kajsija

PA top i jeste poenta, da imas nesto i kad neke godine propadne potpuno rod... Ako je sve OK, imas 700, a ako je poptuna steta, u minusu si 300 hiljada po svom racunu ako nisi osigurao (dobro, manje zato sto ne beres i malo manje prskas)... Kad uzmes u obzir koliko imas godina gde je totlana steta od 10 godina, onda mozes da se sracunas jel ti se isplati osiguranje, ili ne...
U tvom slucaju, razlika na dobroj godini (bez stete) je 200 hiljada u korist bez osiguranja... A na losoj je razlika u korist osiguranja plus 800 (500 od osiguranja, i minus (-300) sto si ulozio a nista nisi uzeo) tako da ti jedna losa godina pojede razliku od 4 dobre godine (malo sma uprostio)..
Sto ce reci, da uprostimo, ako ti se prosecno cesce od jednom u 4 godine desava potpuna steta, isplati ti se da osiguras, a ako je redje, onda po ovim ciframa se bas i ne isplati.. Na primer, ako je jednom od 10 god totalna steta, izgubices 9 godina 1.8 miliona, a 10te godine ces da dobijes 500 umesto da imas minus 300, tkao da si na deset godina u ukupnom minusu od milion dinara sa osiguranjem...

E sad, ovo sto prica Sloba je po meni rupa u zakonu, saditi gde je mraziste, i sfvake godine uzimati od osiguranja, a nista ne radis...
za takve slucajeve bi na primer, ako je osiguranje ozbiljno, povecavalo polisu posle svakog dogadjaja totalne stete, posto se ide sa nekim prosecnim brojem steta u 10 godina (po ovom gore bi bilo 1 u 4 ili 5 godina da bude totalna steta, tako nesto) a ako imas svake godine stetu, koji interes ima osiguranje da ti osigura, po meni je to besmisleno, ja da sma u osiguranju, takve parcele bi odbio zato sto je sigurno da ce biti stete (osiguranje ide na rizik i kocku, mozda hoce mozda nece, a posto je ovo takoreci izvesno, tu nema kocke, zna se ishod)...
Ovo za osiguranje parcela koje su na mrazistu se i ja slazem. Dunav zadnje dve godine osigurava od mraza, godinu pre toga nisu. Tada sam osigurao preko Winera ali su prestali jer su imali velike stete. I ja ocekujem da ove godine Dunav odbije da osigura one parcele koje su dve godine imale totalnu stetu ili da poveca premije osiguranja.

Cito sma negde da je u Americi oko 6 do 8 posto premija za osiguranje (bez subvencija naravno) sto je slicno ko kod nas sa 80 posto subvencija, tako da ovde osiguranja prolaze odlicno sto se tice para.. Ako je ovima dovoljno 6 do 8 posto od svakoga (sto znaci da je jedan od 12 do 15 da ima poptunu stetu (ili ce vise njih delimicnu) i da im se i dalje isplati da rade, ne vidim zasto bi kod nas bilo nesto drugacija verovatnoca za stetu (osim ovih mrazista koja Sloba spominje, ali tamo niko ne bi ni sadio osetljive kulture, moze jabuka eventualno uz protivmraznu zastitu)...

Ja sto sma racunao nekad za breskve sto sma imao u jednoj parceli, od 23 godine, nijednom mraz nije unistio potpuno rod (desilo se 2-3 godine da rane sorte, one osetljivije, slabo rode zbog poznog mraza, ali i i one tad nesto daju, dok ove pozne uvek rode ok) cak je i grad tu relativno redji, bilo ga je par puta, sitniji i nije bila nikad totalna steta...
Mozda sma samo imao srece, ali u takvim uslovima i sa takvim prosekom mislim da nema svrhe osiguravati sa ovim premijama i procentima, jednostavno je puno i na 20 godina bi bio puno u gubitku.. Kad bi premija bila manja od 5% (za slucajeve gde je rizik manji), onda bi bilo ok verovatno..
Ako su lokaliteti gde se sadi dobri i povoljni za datu kulturu, onda je ova premija od 20 posto ili koliko ispadne puno i ne isplati se jednostavno...

Imam osecaj da je to, kao i sve ostalo kod nas nerazvijeno i da se ne uzimaju realni parametri za sracunavanje premije nego se to uveca za svaki slucaj posto izgleda da i oni cene da oni koji znaju i ne ocekuju stetu na parceli nece ni da osiguraju, dok oni koji znaju da su cesto imali stetu najvise osiguravaju pa je verovatnoca isplate stete mnogo veca... Cini mi se da je taj slucaj kod nas mnogo realniji..

Olistala kajsija
91a68e55b572beb80a2b39457e1e7742.jpg
08f41f96044377fb17827f6bc9ccd5bc.jpg

Sent from my RMX2155 using Tapatalk

Ta je za sajlu. Gotova je.
Ja mislim da mogu da je spasu samo je potrebno da Milojica pronadje jos jednog coveka i da loze vatricu oko nje neizmenicno narednih mesec dana a mozda i dva tesko je oceniti precizno a mozda i narednih 2,5 meseci i spasice je sigurno . :udri:
Salu na stranu da si joj na vreme navukao preko krosnje nekoliko crnih jumbo djubretarskih kesa usporio bi je dosta ali priroda ce reci svoje nezapamcene temperature uzimaju danak koja je ovo sorta zna li se

Šta predlažete za monoliju budući da posle ove sunčane suvomrazice, od 12.02. temperature lagano idu gore?

Bakar jednom obavezno a i drugi put sa uljem, do pre cvetanja a u cvetanju ciprodinil, zar to nije klasika.

Nazad
Vrh