Ako sma ja lepo shvatio Slobu (nadam se da ce me ispraviti ako sma negde pogresio) recimo da osiguras 10t na hektaru kajsije, to je po ceni od 60din kg oko 600 hiljada dinara ukupne premije iliti vrednosti kajsija...
Polisa bi bila 31 posto (plus 5% PDV sto je ukupno 32.55% ako ne gresim) oko 195300din.
Ako imas 70 posto od drzave, i 10% od opstine, znaci da ti placas 20 posto od te polise (ucesca) sto mu dodje oko 39060din.
A ako dodje do potpune stete (znaci ostalo manje od 20% ploda kako kaze Sloba), oni tebi isplacuju 600 hiljada, minus 20% na kontu berbe i zastite koje neces da imas, i minus 10% za tvoje ucesce u steti, sto ce reci isplacuju ti 70% od ukupne osigurane vrednosti, sto je 420 hiljada...
E sad, mozda sam zeznuo sa racunom PDV-a, gde i kako se ubacuje i sta je osnova za PDV, ali bi to trebale da budu okvirne cifre i procenti...
Naravno ako osuguras veci prinos, treba skalirati sve...
U sustini kosta te oko 40 hiljada godisnje, a maksimalno mozes da dobijes 420 hilajda (pa kad umanjis tih 40 koje im svakako placas onda ispada da mozes da dobijes 380 hiljada pri totalnom gubitku roda)...
Naravno, ako je doslo do gubitaka usled drugih stvari, za koje voce nije osigurano, onda umanjuju isplatu stete (recimo nisi od suse, a zbog suse je rod manji 20%, oni umanje tih 600 hiljada za 20 % i racunaju da bi da nije doslo do stete od onog sto si osigurao, prinos bi bio 8t, a ne 10t)..
Ako se nisam negde debelo zezno, meni to deluje OK da u svoju cenu proizvodnje uracunas 8 do 10% troskove na kontu osiguranja, i to je OK dok drzava i opstina daju veci deo polise... Ako ne bi bilo subvencije, onda to ne bi imalo smisla (dati skoro 35% ukupne vrednosti proizvodnje na osiguranje) posto se stete ne desavaju bas da svake trece imas totalnu stetu a druge dve nula stete tj pun rod, a ako se kojim slucajem desavaju, onda ta kultura nije pogodna za datu parcelu i podrucje, jednostavno nije rentabilna po mom misljenju..
Ovo sve jako ima smisla u retkim godinama gde se desi potpuna steta, da proizvodjac moze da izvuce ono sto je ulozio te godine, i cak dobije i neku zaradu od izgubljene proizvodnje, da bi mogo da ulozi u narednu godinu.. Ne moras sam da snosis rizik (mozes naravno da rizikujes samo, ako imas povoljne uslove, da voce skoro nikad ne izmrzava, da je grad redak i slicno, sve se to da izracunati (ili ako imas podatke u zadnih 10-15god kako si prolazio) ali za vecinu mesta se isplati osiguranje na duze staze, da ne bude totalni gubitak ulaganja u jednosj godini, ako se ne daj boze desi neki pozni mraz ili grad ili nesto lsicno..