ben roj
Član
Zahvaljujem , to me je interesovalo.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zasto mislis da su solitarne pcele skupe.? Mene nisu kostale nista. Samo sam kupio zavezljaj trske i same su se naselile.
Kakva su ti iskustva sa suprim 12:12:17,jesu li u kvalitetu yare i koja je cena.Pa zavisi od parcele tj od analize zemljista, ali uglavom u jesen ide NPK 7:20:30 ili MAP 12:52 u mom slucaju ,onda u rano prolece idu komplexi yara ili zorka supreme 12:12:17 a za april kad je cvetanje stavljate azotna djubriva kan an urea.
Glavni fazon je u tome sto ne treba gledati meteoroloske sajtove.Evo,lepo vidis od kada osiguravajuce kuce krecu sa osiguranjem(25.03) tada ce prestati mrazevi. Do tada ovih dana ima sve da ode sudeci po vremenu.Kode mene nije islo ispod -6 i to samo jedno jutro. Ostalo -4,7 -4, -3. Neke rane sorte su stradale jer su procvetale pre toga. Juce sam kontrolisao i bele balone i oni koji su bili vise otvoreni su stradali a oni koji su tek izasli iz roze balona su preziveli. U roze balonima prema teoriji strada 10% na temperaturi od -6,7. Naravno zavisi i od duzine trajanja mraza, vlaznosti a i stanja vocke. Ako se ovo sto je prezivelo ne rascveta u naredna dva dana mislim da, s obzirom na najavljeno zahladjenje, ima sanse da prezivi do 25. marta od kada mi pocinje vaziti osiguranje od mraza.
Koliko znam solitarne pcele leto samo 200 do 300 m od svog stanista. Bar kod mene polen od raznih biljki ne nedostaje, nikakvog zagadjenja od industrije ili saobracaja nema a susedni vocnjaci su dovoljno daleko da njihovo prskanje nema uticaja. Mozda su se zato samoinicijativno i naselile kod mene.Скупе су јер се третира хемијом па се оне униште. Чак и ако воћар пази када третира онда комшија не пази. И као и медоносним пчелама не шкоде им само инсектициди, пестициди, фунгициди већ и мањак полена из окружења... нарушена микро заједнца.
Pojasni malo oko ovoga. Gde si I kako postavio trsku. Posle koliko su se pcele nastanile I ostalo sto je interesantno.Samo sam kupio zavezljaj trske i same su se naselile.
Trsku sam kupio na kupujem prodajem. Kako je bila poslata u jednom okruglom zavezljaju tako sam je i okacio pod strehu od supe. Sretna okolnost je da sam i ranijih godina imao solitarne pcele koje su se same naselile u supljine zidova stare stale koja se vise ne koristi. Malo po malo otkrile su novo staniste i preselile se. Pre ove promene vremena su bas intenzivo ulazile i izlazile iz trske. Verovatno je razlog sto ih kod mene ima u tom broju to sto je priroda vecim delom ne zagadjena pa im odgovara.Pojasni malo oko ovoga. Gde si I kako postavio trsku. Posle koliko su se pcele nastanile I ostalo sto je interesantno.
Prskaj slobodno, samo sada ako bude pcela koristi Signum koji je najpouzdaniji za pcele.Kod mene se otvorio tek po koji cvet, pre dva dana sam prskao preparatom protiv monilije pred ovu kišu. Uglavnom je sve roze bilo, po koji beli balon i par cvetova pa ne znam da li je to imalo efekta uopšte. Sada pitanje, da li smem da prskam npr sutra ili prekosutra ako ne bude kiše, pa još jednom kada se otvore svi cvetovi ako bude uslova za prskanje ili je to previše, mora li da prođe 7 dana? Prskao sam sa Chorusom, ostalo mi u prskalici još, pa sam mislio još jednom sutra ili prekosutra pa onda u punom cvetu sa Signumom... Sme li se to uopšte toliko prskati u kratkom periodu?
Hvala, tako ću uraditi.Prskaj slobodno, samo sada ako bude pcela koristi Signum koji je najpouzdaniji za pcele.
Дими слободно и не брини се за њих, њима дим ништа не смета. Немој само баш испред лета где излазе и улазе, за остало нема проблема.E sad,ako cu ponovo dimiti posto opet najavljuju kriticne tempereture nisam pametan jer se bojim da ih ne pogusim dimom.
У праву си, зато су се и населиле јер имају станиште, имају полена и пазиш кад третираш. Имао сам прилике да видим и чујем сасвим супротне околности па сам зато то и написао.Koliko znam solitarne pcele leto samo 200 do 300 m od svog stanista. Bar kod mene polen od raznih biljki ne nedostaje, nikakvog zagadjenja od industrije ili saobracaja nema a susedni vocnjaci su dovoljno daleko da njihovo prskanje nema uticaja. Mozda su se zato samoinicijativno i naselile kod mene.
Djubrenje je bukvalno bacanje para, ali bas bukvalno bacanje! Djubris vocku koja ove godine nece imati ni jedan plod koja ce i bez djubrenja preterano izbujati, jer nema roda. Cemu djubrenje?Pa zavisi od parcele tj od analize zemljista, ali uglavom u jesen ide NPK 7:20:30 ili MAP 12:52 u mom slucaju ,onda u rano prolece idu komplexi yara ili zorka supreme 12:12:17 a za april kad je cvetanje stavljate azotna djubriva kan an urea.
Prskao sam sa Chorusom, ostalo mi u prskalici još, pa sam mislio još jednom sutra ili prekosutra?Kod mene se otvorio tek po koji cvet, pre dva dana sam prskao preparatom protiv monilije pred ovu kišu. Uglavnom je sve roze bilo, po koji beli balon i par cvetova pa ne znam da li je to imalo efekta uopšte. Sada pitanje, da li smem da prskam npr sutra ili prekosutra ako ne bude kiše, pa još jednom kada se otvore svi cvetovi ako bude uslova za prskanje ili je to previše, mora li da prođe 7 dana? Prskao sam sa Chorusom, ostalo mi u prskalici još, pa sam mislio još jednom sutra ili prekosutra pa onda u punom cvetu sa Signumom... Sme li se to uopšte toliko prskati u kratkom periodu?
Koliko sam procitao vecina kaze da je florijarno bas nepotrebno I da je efekat veoma sumnjiv odnosno da ga ne primecuju.
70 dinara kilo. Dobro se rastvara, e sad da li su bolji u kvalitetu ne bih mogao da vam kazem.Kakva su ti iskustva sa suprim 12:12:17,jesu li u kvalitetu yare i koja je cena.
Da, to pitanje sam zaboravio da postavim, da li je bezbedno da stoji neko vreme ili nekoliko dana...? Mislio sam da napravim drugo a ovo da prospem.Prskao sam sa Chorusom, ostalo mi u prskalici još, pa sam mislio još jednom sutra ili prekosutra?
Prskati sa sredstvom iz kante od juce ili niposto jer ko zna sta se desilo(reakcija) sa sredstvom posle dan dva ili tri?
Da li je to sredstvo bezbedno za prskanje posle nekoliko dana?