Kajsija

Kod mene i kad iscveta bezvredno je jer nema tučak. Biće samo lepo za gledanje ali mrtvi cvetovi. Za vikend ću posle pregleda cvetova referisati stanje. Do tada pratite samo Gem modele za vreme, tačni su 99% za razliku od amatera iz hmzs, umbrele, weter online... Acuweter još bude i blizu.
U kojoj su ti fazi kasne sorte nemoguće da su stradale u velikoj meri .

Kod mene i kad iscveta bezvredno je jer nema tučak. Biće samo lepo za gledanje ali mrtvi cvetovi. Za vikend ću posle pregleda cvetova referisati stanje. Do tada pratite samo Gem modele za vreme, tačni su 99% za razliku od amatera iz hmzs, umbrele, weter online... Acuweter još bude i blizu.
Tebi su kasne sorte u roze balonima ako sam dobro razumeo ?

Kasne sorte sve osim krupne rane koje imam stotinak. Danas ću proceniti štetu. Inače, Gem model za prognozu vremena je bio ovih dana nepogrešivo, za razliku od gfs koji lupa gluposti kao naprimer umbrela, veter online ili naš hmzs. Idite na weter zentrale i tamo odaberete Gem model i dijagrame. Mislim da je kod kolege,, Salaso" bilo malo toplije nego kod mene, - 4 ili - 5

Citam cesto temu i nisam se ukljucivao jer imam par kajsija.Znam da otvoreni cvet trpi do -2,-3(na par sati) ali mi nije jasno koliko trpi roze balon?

Citam cesto temu i nisam se ukljucivao jer imam par kajsija.Znam da otvoreni cvet trpi do -2,-3(na par sati) ali mi nije jasno koliko trpi roze balon?
Pa kod mene je bilo -7 i naneta je steta ali to zavisi i od duzine trajanja minusa.Kod mene je bilo na primer u 20h -2 stepena , -7 u 6 h. Iz minusa se izaslo oko 8 h. Znaci 12 sati u minusu.To je problem. Pada kisa pa ne mogu otici da proverim stanje posle minusa od juce-prekljuce.Čak i pupoljci koji se stidljivo pojavljuju ima izmrzavanja sto je cudnije. Bar bi oni trebali izdrzati -7.

Juce nije imao ni jedan otvoren cvet,a danas ima 1-2 po stablu,ispade da su poceli odma po izlasku iz minusa da se otvaraju.Temperature su i kod mene slicne,kako si ti opisao.Cekam da se javi Slobo,pa da vidimo situaciju jer nismo daleko.

Kode mene nije islo ispod -6 i to samo jedno jutro. Ostalo -4,7 -4, -3. Neke rane sorte su stradale jer su procvetale pre toga. Juce sam kontrolisao i bele balone i oni koji su bili vise otvoreni su stradali a oni koji su tek izasli iz roze balona su preziveli. U roze balonima prema teoriji strada 10% na temperaturi od -6,7. Naravno zavisi i od duzine trajanja mraza, vlaznosti a i stanja vocke. Ako se ovo sto je prezivelo ne rascveta u naredna dva dana mislim da, s obzirom na najavljeno zahladjenje, ima sanse da prezivi do 25. marta od kada mi pocinje vaziti osiguranje od mraza.

Домаћа рана је измрзла све што је отшло у беле балоне или цветове. Још има пупољака у црвеним балонима. ДМ развија пупољке и већина је у прелазу из црвених у беле балоне.
Све остало је у средњим фазама црвених балона.
Ноћу је хладно и ујутру мраз али преко дана отопли и још кад засија сунце....

Mogu li one amino kiseline I protiv stresa preparati da pomognu.
Najbolje mogu da pomognu PCELE ali posto su pcele unistene od raznih aminokiselina i antistresa ,pesticida ,insekticida, fungicida sada ce da oprasuju farmaceutske kuce a oni i oprasuju danonocno zasipaju sa marketingom a evo na TVu se budzati psihopata i Brnabic trude da objasne narodu da to nije nista strasno sto revakcinisani oboljevaju od korone a objasnjenje je da ce da deluje ali kada organizam sam napravi odbrambeni mehanizam i samo zavisi kod kog organizma ce krenuti kasnije da deluje a kod koga ranije. Svi oni mislim na farmaceutske kuce rade mnogo ozbiljan posao i TO JE JEDNA OD NAJPROFITABILNIJIH DELATNOSTI NA PLANETI a ovo sto se nekada u tu propagandu ukljucuju ljudi koji nemaju veze sa farmacijom i medicinom to je zato sto I ONI UBIRAJU ZLATNE PLODOVE SVOG MERKETINGA jer nista se ne radi dzabe. Sto se tice oprasivanja narednih xx dana nema temperatura koje bi pogodovale oprasivanju i bice to veliki problem. Pozne sorte jos uvek cute na momenat sam pomislio da ce cvetanje biti 15 dana ranije ali ovaj jak minus ih je stopirao i sokirao. U rejonu gde sam ja nema pcela a nekada sam imao 25 kosnica i tu nema teoretske sanse ni da donese neko kosnice a nesto sam razmisljao za ove solitarne pcele nemam iskustva sa tim ali kazu da one lete i na nizim temperaturama a velika steta za ovu sezonu davno nije bio rodni potencijal ovako izrazen valjda su se odmorile prosle godine i rasteretile ali videcemo sta ce biti do kraja

Солитарне пчеле јесу једно од решења али су скупе. Притом исто се понашају као и обичне када их попрскају хемијом. Треба помирити воћаре и пчеларе. А највише се треба слушати струка која би направила рејонизацију и одредила шта се и где узгаја. Да се људи не муче са воћем које није за тај терен. А ту су и воћарски институти који треба издвојити клонове који би се прилагодили природним условима.
Ипак и струка и институти и институције сви су у служби препродаје и сопственог 'уталивања'...
Зато остаје као и до сада... буди сам себи и расадничар и произвођач и метереолог и заштитар и заштитар од града и хладњачае и прерађивач и продавац. И инвеститор и професор... И целог живота гледаш у небо и у блато...

Danas sam zvao kolegu pcelara koji mi donosi pcele na vocnjak. Pitam ga da li vredi da donese 5 -6 kosnica ako ce temperature biti max 7-8 stepeni narednih dana. Znam da pcele izlaze na oko 12 stepeni. Kaze izlaze i na 10 ali samo u blizinu. E sad,ako cu ponovo dimiti posto opet najavljuju kriticne tempereture nisam pametan jer se bojim da ih ne pogusim dimom.Sve se skupilo,hladnoca,kisa,dimljenje,mraz,monilija koja radi i na niskim temperaturama. Nikad ovako nije bilo.

Nazad
Vrh