Evo ko styo sma obecao, malo sam skupljao temperature od 1998 do 2018te (mrzelo me da idem dalje u proslost zapravo, dovoljno je i ovo da se uoce razlike)...
Microsoft Excel Workbook
1drv.ms
Temeprature su za:
Krusevac glavna RHMZS stanica, nadmorska visina 166m, nalazi se u ravnijoj srednje sirokoj kotlini, sav hladan vazduh uzvodno uz Rasinu, sa planina, se spusta ovde, tako da su radijacioni mrazevi prilicno izrazeni...
Radarski Centar Krusevac, na vrhu brda oko 10km severozapadno od Krusevca, na 403m se nalazi, to je najvisa tacka u krugu od 10km okolo
Rekovac, manje mesto u centralnoj srbiji sa izrazenim uticajem zatvorene kotline, nadmorska visina 236m (negde pise i 251m za meteorolosku stanicu), slican je pozeskoj kotlini, pa nema otvoren "ispust" za hladna vazduh, tako da kad god je vedra noc, tu se akumuliura hladan vazduh sa brda
Ratkovic, mesto na 10km severno od Rekovca, brdovito, stanica na visini od 417m, izrazen brdski reljef i hladan vazduh se uglavnom drenira u nize delove...
i Rimski Sancevi, 4-5km severno od Novog Sada, tipicno ravnicarsko mesto, dovoljno daleko od grada da se umanji uticaj gradske srtedine..
Mozete da vidite koje su bile
najnize temperature u martu i aprilu u ovom periodu (ostali meseci nisu bitni, ovo je kritican period po meni za vecinu izmrzavanja kod voca, redje se desavaju izmrzavanj usred zime), i da je na brdima (RC Krusevac i Ratkovic) uvek visa temperatura nego u dolinama (Krusevac, Rekovac i Rimski Sancevi)... Uzeo sma i Rimske Sanceve kao tipicno mesto u Vojovdini da pokazem kakve su razlike u odnosu na najnize temperature u centralnoj Srbiji...
Obratite paznju da sam crvenom bojom obelezio mogucu gresku u temperaturama (mislim da je greska za KS i za Rekovac, i da treba da bude oko -13, a ne oko -3 ko sto podaci kazu, s obzirom na temperature u drugim mestima u to vreme...Svejedno, ako to zanemarimo kao mogucu gresku, i dalje se vidi jasan zakljucak da brdoviti krajevi imaju prosecno povoljnije temperature i manje su skloni izmrzavanju od ravnicarskih krajeva (pogotovu ravnicarskih u uskim dolinama koje nemaju mogucnost za drenazu hladnog vazduha prema nizim delovima)...Kad bi imao podatke temperatura sa par mesta u brdima izmedju Beograda i Smedereva (pokusacu da nadjem za Radmilovac), mislim da bi ta mesta imala jos povoljnije temperature u odnosu na ova mesta sto sma naveo gore..