Pre neku godinu sam pisao da sam na Danima kajsije u Miokovcima cuo od jednog predavaca, profesora sa agronomskog fakulteta u Cacku, da se u cacanskoj opstini proizvodi 17% godisnje proizvodnje kajsija cele Srbije. A opstina Cacak cini 0.3% teritorije Srbije. To ne bi bilo tako da moj kraj nije bogom dan za kajsiju. Ali i kod nas, kao i u celoj Srbiji, prolecni mraz pravi velike probleme. Vode za orosivace nema a druge mere daju minimalne rezultate tako da na kraju bude kako ti se zalomi. Zato je zadnjih godina sve masovnije osiguranje voca od mraza, narocito od kada drzava daje subvencije od 40 do 70%. Ja cekam procenitelje stete da dodju od ponedeljka da procene stetu na mom vocnjaku. Danas vidim da ima prezivelih cvetova kao i onih sto se tek otvaraju. Ali nazalost za iducu nedelju opet najavljuju sneg i mraz. Tako da ce izgleda i to otici.
To sto se porizvodi 17% od ukupne proizvodnje i dalje ne znaci da je kraj bogom dan za kajsiju, pre ce biti da je bolji od vecine drugih, ali ako ti u proseku svake godine jednom ode sav rod, druge godine bude znatno umanjen, a treece imas normalan rod, po meni to ne moze da bude povoljno ni po kojoj matematici (ali se i dalje slazem da je verovatno bolje od vecine drugih krajeva)... Ako cemo statisticki, s obirom na temperature u okolini Beograda koje se javljaju u prolece, beogradski kraj je mnogo povoljniji od bilo kog drugog u Srbiji po meni za kajsiju, zato sto imaju najmanje stete u proseku od poznih mrazeva...
Uzmi u obzir gde se kajsija gaji od davnina, tj gde je nastala, a to je Turska i Iran i ti krajevi oko Kavkaza manje vise.... Tamo postoji nagli prelaz sa hladnog na toplo, ne ko ko nas gde se to razvuce na 2-3 meseca (gde imamo malo tople, malo hladne talase, a u zadnje vreme u kasnijim periodima cesto dolaze hladni talasi, a u ranijim periodima, ko sto je ova godina u Februaru, dodje topli talas) nego kad je hladno, hladno je i kajsija ne krece, a kad krene toplo, to bude naglo, u manje od mesec dana tj brzi je prelaz nego kod nas, i kajsija odjednom cveta zato sto je genetski prilagodjena takvoj klimi (to pokusava i kod nas, da cim bude iole malo toplo, relativno brzo cveta, i onda cesce strada od poznih mrazeva)... Kod njih kad krene toplo vreme naglo, ne desavaju se vise, ili retko se desavaju mrazevi, i to su u principu povoljniji krajevi za kajsiju... Onda imas Severnu italiju, koja je po meni isto klimatski znatno povoljniji kraj od bilo kog naseg (prakticno nemaju ili imaju retko i malih su intenziteta, mrazeva u cvetanju... Ima jos krajeva u svetu koji imaju mnogo povoljniju klimu od nase za kajsiju...
Ko sto rekoh, ne kritikujem proizvodnju kajsije u tvom kraju, vi najbolje znate sta vam je renatabilno, ako radite sve sami, ne placate radnike, radite minimalnu agrotehniku (pogotovu nerodnih godina) da smanjite cenu proizvodnje i slicno, i to verovatno na kraju ima pozitivan bilans, ima ljudi koji i kod mene gaje kajsiju i isto im izmrzava cesto, ali to je vise posadio sam, pa sta bude, a moras da priznas da je to malo rizicna proizvodnja s obzirom na statistiku mraza po godinama...Lepa je stvar kad drzava daje subvenciju od 70% za osiguranje, ali sracunaj cenu proizvodnje i zaradu kad bi to sve sam placao, i samo ce ti se kasti dal je rentabilono da platis svake godine 15% (cini mi se da je toliko premija godisnja, mozda i gresim) i koja proizvodnja i koje cene kajsije to mogu da opravdaju...
Po svim statistikama, krajevi koji imaju, pri intenzivnom gajenju, povecani gubitak roda u vise od 2 od 10 godina u proseku jednostavno su manje povoljni za gajenje tog voca, ako gledamo sa ekonomske strane, ko sto bi trebalo da se gleda...Ako se ekstenzivnije gaji, onda su cifre drugacije i moze da se tolerise verovatno vise nerodnih godina sigurno (sve zavisi koliko su cene "dobre" u rodnim ili u delimicno rodnim godinama)...