Lepo si primetio, suncani su sa pegicama. Ponajvise oni na granama koje se saviju toliko da pucaju.
Ne mozes tu nista osim da pravis zasenu a ko ce se time zezati sa kajsijama.
Drugo sta mozes je sledeci put proreda plodova tako sto ces skinuti ove sa gornje strane grane.
- - - - - - - - - -
Moja skromna "racunica" za ovu godinu, zanimljivo onima koji imaju 10-20 ari kajsija. Skoro sve je otislo na otkup kao konzumna, tako mi je bilo lakse ove godine a i radnik mi je dva dana brao 500 kila, nisam mogao da stignem, radim i zivim u gradu.
Ima i nekih 100 kila da je otislo na rinfuz, dzem itd.
20 stabala Ruze stari oko 10-12 godina.
816 kilograma (+100 gore navedenih)
38.560 dinara - 9.000 radnik = 29.560 dinara
Prosecna cena 47.7 dinara / kilogram
Prosecan rod blizu 50 kilograma po stablu.
Troskovi goriva za prskanje, kosenje trimerom, hemije su oko 3.000 dinara.
Profit je znaci oko 26.000 dinara. Oko 1300 dinara tj 10 eur po stablu.
Kako je ovo moguce ako je bilo stabala i sa 100 kilograma a prosecna cena 47 dinara izracunajte sami.
Poredjenje sa proslom godinom kada sam sve sam brao i prodavao poznanicima jer sam imao vremena za to.
Moja konacna racunica za ovu godinu je sledeca.
Sa nesto manje od 20 stabala sam prodao 695 kilograma za 49.600 dinara, Prosecna cena 71 dinar. Preko 100 kila je otislo po 120, prva tura zelenih za probu, dalje je islo po 65-90 zavisno od kupca i kolicine.
Oko 130 kg je otislo za rakiju, natrulilo, bile sitne za probiranje smaranje i slicno.
Ukupan rod znaci oko 850 kg sto mu dodje oko 45kg po stablu.
Nevezano za ovu racunicu, ona je drugacija na vecem broju stabala, ja sam siguran da nikom ne bih preporucio da sadi kajsiju za konzum.
To je pijacna roba, to je zajebancija.
Na kraju mozda dodjes do oko 2000 eur / hektar (dal profit ili promet?) sto nije lose ali je jako upitno, a posao, vreme, stres su neuporedivi sa tresnjom. I nije u svakom kraju svake godine ovako pun rod, vec upravo obratno.
Moze da sadi onaj ko se bavi i trgovinom oko pijaca, obicnih i kvantaskih. Ja nemam kad da cekam u redovima na otkupu, da jurim gajbice ko ima, cekam isplatu, losiju robu teraj na pijac al pozuri lik te ne ceka, onda te lik zove i pozuruje jer je subota ujutru i slicno.