Pozdrav za vocare.Imam jedno pitanje.
Imam jednu kajsiju vec jedno 25-6 godina,nije oko nje radjeno nista.Jednom ili dvaput sam je samo orezao,ali kasno tako da je otisla na sasvim pogresne strane i zbog toga su joj se grane lomile u par navrata.Podloga joj je izgleda bila dzenerika sudeci po izniklom maladaru iz zemlje uz nju.U dosta je losem stanju,blago receno katastrofalnom,ima zilion ostecenja,oboljenja,al se i dalje u inat drzi iako sam ja vec odavno od nje digao ruke,pa ko sto rece neko iz ove teme,samo je posetim u vreme zrenja.Neznam ni koja je sorta.Kada je sadjena ja sam bio mali i nezainteresovan,a moi izgleda i oni ne toliko zainteresovani da zapamte taj podatak,tako da to ostaje misterija.Ali mi se jako svidja.Kada radja radja doooosta obilno,plodovi su crvenkasti i cinimi se dosta krupni sudeci po isto "nekim "domacim,cije jedno stablo sam imao davno,a sada uporedjujem sa komsiinim.Tako da kada je moja i komsiina redje rodila,moja je otprilike duplo veca.Blago,vrlo blago je nakisela,kiselija od te domace,koja je recimo skroz blaga.Sve u svemu voleo bih nekako da je razmnozim.Po nekim moim saznanjima kalemnjenje ne dolazi u obzir,jer je puna raznih oboljenja.Pa mi pade napamet kocica.
E sada moje pitanje to jest dva pitanja.
Dal je moguce nekako nju izleciti pa da je posle kalemim ocenjem(sto mi najbolje odgovara)ili grancicom,tj.zaleciti za toliko da mi ta grancica bude zdrava za kalemljenje?
Drugo pitanje se odnosi na nesto sto sam davno negde cuo ili procitao od nekog strucnjaka,mislim da je bilo na tv-u.A radi se o tome da je on ubedjivao gledaoce ili skoro terao da pri podizanju novog zasada kajsije,ne koriste kaleme vec sade kostice.Rece da je to ubedljivo najbolja varijanta ,jer valjda kalemljenje za kajsiju nije bas dobro,kako god da se izvede.Na kalemljenje je ona veoma osetljiva i kasniji problemi koi se javljaju,ako se jave,su uzrocnik toga.
Dal je neko o tome nesto cuo ili slucajno imao iskustva?
Toliko od mene,a i bilo je dosta,pozdrav