Kajsija

Čime si prskao? Interesuje me jer sam baš zbog toga u potpunosti promenio preparate koje koristim.

Možda se neko seća a možda i ne. Pre godinu dana sam sumnjao na kvalitet preparata, pre svega na Chorus i Switch, u sebi imaju aktivnu materiju "ciprodinil". Koristio sam ih prošle godine u kajsijama i imao sam poražavajuće rezultate. Sada sam u potpunosti izbegao ciprodinil i za sada nema ni traga od monilije. Sačekaću još malo ali mislim da je za prošlogodišnju moniliju kod mene bio kriv preparat.

Da nisi i ti slučajno koristio slične preparate pa sada prolaziš kroz isto kao i ja prošle godine?
U prvom prskanju sam koristio horus,u drugom,kubik,sada opet horus.Nije to do horusa,koristim ga vec 6 godina i nisam imao probleme sa monilijom.Mislim da je razlog u produzenom cvetanju ,dugim kisnim intervalima i vetru koji sprecavaju da se na vreme poprska.

Evo moja iskustva sa horusom. Pre dve godine kad je bila kišna godina u šljivama išao sam klasično 2 puta za moniliju jednom početkom, drugi put u punoj cvatnji. Prvo prskanje sam koristio zino (herbos) u drugom prskanju kad je bila puna cvatnja takođe sam kristio zino osim na 2 reda jer nisam imao više srestva. Tu sam ubacio horus i to jos sam povećao dozu za nekih 15% da mi se ne vuče par grama srestva. Tu gdje sam išao horusom monilija je probila, ne puno, nekih 10%. Dok ostali dio voćnjaka nije bilo ni traga. Znači ista aplikacija, sve isto osim srestva. Te godine komšija je koristio u svom šljivuku horus 2x. Kod njega je bilo baš gadno probila. Takođe mnogi su se žalili da je probila te godine.
Sad da li je bila loša aktivna materija, nije dobro uskladišteno i sl, ili jednostavno ne djeluje u to ne ulazim. Samo znam da je bilo do preparata. Preparat je bio orginalni syngenta-in. Tako da ga više ne koristim.

Galofungin t je medju najjeftinijim preparatima za moniliju,koristim ga već 5-6 godina i nikada monilije nisam imao:bravo:

Evo moja iskustva sa horusom. Pre dve godine kad je bila kišna godina u šljivama išao sam klasično 2 puta za moniliju jednom početkom, drugi put u punoj cvatnji. Prvo prskanje sam koristio zino (herbos) u drugom prskanju kad je bila puna cvatnja takođe sam kristio zino osim na 2 reda jer nisam imao više srestva. Tu sam ubacio horus i to jos sam povećao dozu za nekih 15% da mi se ne vuče par grama srestva. Tu gdje sam išao horusom monilija je probila, ne puno, nekih 10%. Dok ostali dio voćnjaka nije bilo ni traga. Znači ista aplikacija, sve isto osim srestva. Te godine komšija je koristio u svom šljivuku horus 2x. Kod njega je bilo baš gadno probila. Takođe mnogi su se žalili da je probila te godine.
Sad da li je bila loša aktivna materija, nije dobro uskladišteno i sl, ili jednostavno ne djeluje u to ne ulazim. Samo znam da je bilo do preparata. Preparat je bio orginalni syngenta-in. Tako da ga više ne koristim.[/QUOTE

Mnogi su se i u mom kraju te godine zalili na chorus. Sad da li je razlog to sto je Syngenta umesto chorus75 ubacila chorus50 pa je trebalo povecati dozu ili je bila losa aktivna materija zbog loseg skladistenja ili neceg drugog ko bi ga znao. Ja sam prosle godine koristio cormaks koji ima istu aktivnu materiju, cipermetrin, i nisam imao monilije. Prosle godine sam koristio cormax, koji ima istu aktivnu materiju, i nisam imao problema. Znaci ta aktivna materija radi posao. Po meni nema razloga uzimati chorus vise, em je najskuplji em je upropastio reputaciju. Ove godine je i Galenika pustila u promet preparat na bazi iste aktivne materije, Neon, i najjeftiniji je. Nekoliko komsija ga je koristilo pa cemo videti rezultate.

Kako vam se protiv monilije pokazao ''Kubik''?[/QUOTE Ja sam ga koristio u drugom tretiranju monilije i sasvim je ok.Realno gledajuci ove godine nije problem u hemiji.Kod mene na primer cekajuci da se otvori onih 10% cvetova za prskanje prouzrokovalo je to da se zapati i monilija.Otvorilo se 2-3 %,ti cekas,cekas,vreme hladno ,nikako da se otvori onaj ostatak do 10%,cekas i dalje i eto ti monilije.Posto znam bukvalno svako drvo u vocnjaku,ona stabla koja su prva cvetala su i najvise osetila moniliju.Ostala stabla koja su ispupela kasnije, ,,na brzinu'' , nemaju ni traga od monilije.

Mnogi su se i u mom kraju te godine zalili na chorus. Sad da li je razlog to sto je Syngenta umesto chorus75 ubacila chorus50 pa je trebalo povecati dozu ili je bila losa aktivna materija zbog loseg skladistenja ili neceg drugog ko bi ga znao. Ja sam prosle godine koristio cormaks koji ima istu aktivnu materiju, cipermetrin, i nisam imao monilije. Prosle godine sam koristio cormax, koji ima istu aktivnu materiju, i nisam imao problema. Znaci ta aktivna materija radi posao. Po meni nema razloga uzimati chorus vise, em je najskuplji em je upropastio reputaciju. Ove godine je i Galenika pustila u promet preparat na bazi iste aktivne materije, Neon, i najjeftiniji je. Nekoliko komsija ga je koristilo pa cemo videti rezultate.

MIsliš Ciprodinil, cipermetrin je aktivna materija za inskticid. Moguće da je od syngente nastao neki problem, uglavnom je bilo loš preparat. Znaš kako kažu ko se opekne na mlijeko, taj puše i na jogurt.

KUBIK PLUS je kombinacija dve aktivne materije koje se koriste u Galofunginu i Dionalu i obe su protiv monilije (Tiofanat - metil i Iprodin) Koristiti cu ga ove godine naizmenicno sa Signumom.

Nesto smo se ucutali kajsijasi.Nadam se da nije bilo stete od ovih mrazeva kod vas.Ja sam danas gledao kod mene ,trebalo bi da se vec primeti da li je izmrzlo posto je vec drugi dan od onog mraza.Nisam primetio neko ozbiljnije izmrzavanje.Izgleda da je i onaj antifriz nesto uradio posto imam i u basti kajsije koje nisam tretirao sa njim, tu ima izmrzavanja zametaka ploda a jos je sigurno bilo toplije za bar pola stepena nego u ataru gde je vocnjak.

Nema izmrzavanja, mada nije bilo hladnije od -2. Dal je pomogao epin neznam ali ne verujem jer ni drugi u mom kraju, koji ga nisu koristili, se ne zale na izmrzavanje.
Ali cudno mi je da je, i pored izrazito loseg vremena i hladnoce po kojoj pcele tesko da su izlazile osim par dana, procenat zametanja neverovatan. Koji god cvet da sam otkinuo nasao sam mali zametak. Verovatno je to posledica koriscenja bora, fosfora i BM86 a i toga da su mi kosnice u vocnjaku. Kao i cinjenice da cvetanje traje od 8. marta i jos nisu sve precvetale.
Sta ce od toga na kraju ostati videcemo.

Pa mislim da nije bezveze sto smo isli sa borom koji je dobar za cvetanje ,klijavost polena, oplodjenje,difereciranje pupoljaka,razvoj ploda...Citao sam da je kajsija od svih vocki najosetljivija na nedostatak bora.Trebalo bi mozda sada ici i sa kalcijumom ali koliko sam prostudirao kod kajsije se retko javlja deficit kalcijuma.Ja cu verovatno za par dana opaliti jos jednom protiv monilije u precvetavanju(cetvrto prskanje) sa signumom ,samo ne znam da li moze posle posle tri prskanja (horus ,kubik,pa opet horus).Da li je neko isao cetri puta protiv monilije?Oteglo se cvetanje pa je to razlog.Da ne preteram?Monilije opet ima na nekim stablima,trebalo je ove godine ici sa mnogo jacom dozom horusa nego 300g/h,idem sledece godine 500g/h.Kad se ociste plodovi i pojavi ozbiljniji list idem sa mankogalom+akord+talstar+frend+slavol.I tu je bar kod mene kraj prskanju ,eventualno po potrebi nesto za moniliju fruktigenu .

Ja sam zbog dugog cvetanja i ceste kise prskao 4 puta, dvaput signumom i dvaput cormaksom. Cudi me da si chorus koristio u donjoj koncetraciji po ovakvom vremenu.
Kako si zadovoljan sa talstarom? Nisam ga do sada koristio. I okvasivac trend pise da se koristi sa herbicidima. Jesi ga koristio u ovoj kombinaciji?

Ja sam zbog dugog cvetanja i ceste kise prskao 4 puta, dvaput signumom i dvaput cormaksom. Cudi me da si chorus koristio u donjoj koncetraciji po ovakvom vremenu.
Kako si zadovoljan sa talstarom? Nisam ga do sada koristio. I okvasivac trend pise da se koristi sa herbicidima. Jesi ga koristio u ovoj kombinaciji?
Talstarom sam bio zadovoljan,koristio sam ranije etiol i fenitrotiol ali mi se talstar pokazao nabolji.Za horus sam se zeznuo ali nema monilije bas puno,uglavnom samo na onim grancicama koje su ranije cvetale.Idem u sredu ponovo sa tretiranjem monilije.Ima li neko savet da li siguim ili kubik koji sam koristio u drugom prskanju monilije.Da li je suvise blizu ponovno tretiranje posle 6 dana?

Talstarom sam bio zadovoljan,koristio sam ranije etiol i fenitrotiol ali mi se talstar pokazao nabolji.Za horus sam se zeznuo ali nema monilije bas puno,uglavnom samo na onim grancicama koje su ranije cvetale.Idem u sredu ponovo sa tretiranjem monilije.Ima li neko savet da li siguim ili kubik koji sam koristio u drugom prskanju monilije.Da li je suvise blizu ponovno tretiranje posle 6 dana?

Ma nije rano s obzirom da je bilo kise prethodnih dana. I ja sam prskao posle 6 dana. Ja bih pre signum koristio mada je dosta skup.

Nikada nisam koristio Cormax.Da li si zadovoljan sa njim i koja je kolicina primene?

Vec drugu godinu ga koristim i zadovoljan sam. Pise 2 gr na 10l mada sam ga ja stavljao 3 gr. Racunao sam ovako. Ako chorus ide 0,05% a ima 500 gr aktivne materije po kg to znaci 2,5 gr akt. mat. na 10l. Cormax ima 750gr aktivne mat. po kg pa 0,03% znaci 2,25gr akt. mat. na 10l. Kad bi stavljao 0,02% to bi bilo samo 1,5 gr na 10l sto bi bilo jako malo.
Znaci pakovanje od 200 gr je dovoljno za 666-1000l zavisno od koncetracije. Ja sam ga platio 2900d.

Kao što reče vasovac. Galofungin T je dobar preparat za moniliju. Uz to je i jeftin u poređenju sa ostalima. Ista aktivna materija je i u Funomilu, tiofanat-metil pa nije bitno koji preparat koristite. Jedina mana mu je što može samo dva puta da se koristi u toku godine na jednom mestu pa zato mora da se pazi sa korišćenjem.

Što se tiče Chorusa onako je kao što sam i mislio. Preparat je loš i ne zbog aktivne materije već je u pitanju Delta agrar iliti Miroslav Mišković. Delta agrar je inače uvoznik za Chorus. U pitanju je bila neka mućka sa tim preparatom. Da li su loše uskladištili preparat ili su nešto uradili sa njim, činjenica je da se mnogi žale na njegovo delovanje a sa druge strane potpuno drugi preparati sa istom aktivnom materijom deluju kako treba.

Ovo mi mnogo smrdi na još jednu aferu da se zaradi novac na prljav način, najgore je što je to po našim leđima.

Poslednja izmena:
Ja juce tretirao kubik plusom, vreme idealno, 14 stepeni, suncano..
Kako ste prosli danas sa nepogodama, da li vas je zahvatio grad?
Kod nas oko 6 zapenilo, led, jaka kisa propraceno jakim vetrom. Sreca kod mene leda nije bilo, videcemo sutra kakva je situacija.

Nazad
Vrh