Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ima i do sorte a ima i do toga sto je Sombor bio dosta hladniji u odnosu na sva ostala mesta u Vojvodini a pogotovo u Srbiji gde je februar bio suncan i topliji od Vojvodine za 5 stepeni.Kod nas je bilo stalno maglovito a i prateci temperature svakodnevno primetio sam da je Sombor uvek bar za stepen dva hladniji od ostalih mesta u Vojvodini.Ne znam razlog za ovu godinu zasto je tako bilo.Gledajuci tu cinjenicu i posto je kod mene kajsija u punom cvetu(ima jos oko 10% ne otvorenih cvetova) tih dva stepena razlike je dovelo do 2-3 dana kasnijeg cvetanja kod tebe. To moze odluciti rod za ovu godinu zbog najavljenog mraza ovih dana.Sve može! Sortiment je nešto što treba prilagoditi ovom podneblju. Činjenica je da u pojedinim godinama prave stone sorte stradaju od mraza. Po meni, šansu imaju sorte koje kasnije cvetaju, i koje su mahom za proizvodnju rakije, a takvo nešto sam možda pronašao. Sasvim slučajno!
Jel neka stara sorta ili nešto drugo u pitanju? Ja bih istoi hteo kajsiju ali naš teren je prilično loš za nju ili nismo naleteli na sorte koje podnose ovakve uslove.Sve može! Sortiment je nešto što treba prilagoditi ovom podneblju. Činjenica je da u pojedinim godinama prave stone sorte stradaju od mraza. Po meni, šansu imaju sorte koje kasnije cvetaju, i koje su mahom za proizvodnju rakije, a takvo nešto sam možda pronašao. Sasvim slučajno!
Slobo hoces li ti ponovo koristiti epin extra zbog najavljenog mraza ili ces mozda dimiti vocnjak?Ja bi tretirao i protiv monilije ali bih promenio sredstvo, odnosno drugu aktivnu materiju bih koristio.
Jel neka stara sorta ili nešto drugo u pitanju? Ja bih istoi hteo kajsiju ali naš teren je prilično loš za nju ili nismo naleteli na sorte koje podnose ovakve uslove.
Slobo hoces li ti ponovo koristiti epin extra zbog najavljenog mraza ili ces mozda dimiti vocnjak?
Evo meni se jos nije otvorila zaklopcanka domaca (kalem kupljen od Mutavdzica - plemkinje od oktopoda)Ima i do sorte a ima i do toga sto je Sombor bio dosta hladniji u odnosu na sva ostala mesta u Vojvodini a pogotovo u Srbiji gde je februar bio suncan i topliji od Vojvodine za 5 stepeni.
Ja sam koristio epin ekstra drugi put u proslu nedelju pa kako deluje 7 dana necu ponovo. Nadam se da nece vise ni trebati.
I ja sam tražio (i mislim našao)one stare kod nas ih zovu "švabice" izgleda biće nešto,javljam ako zametne.Nekoliko starih, ogromnih stabala. Ne mogu da procenim realnu starost, al siguran sam da nisu mlađe od 30 godina. Ispod ima gomila koštica, relativno sitnih, što ukazuje na dobar rod prošle godine, iako je ista bila jako loša za kajsije. Zbog sitnoće koštica, verovatno nisu pogodne za prodaju za konzum, već za rakiju. Za ovu godinu takođe ima dosta potencijala za rod. Pratim situaciju, pa sve interesantno što bude, možemo napraviti nešto valjano!
Jesi li bar ostavio par stabala netretiranih, da uporediš efekat?
Videcemo da li deluje taj epin ekstra.Ja sam danas treci put tretirao protiv monilije(ima je prilicno i pored svog prskanja) i moracu jos jednom posto ima dosta ne otvorenih cvetova.Dodao ponovo epin ekstra zbog najavljenog mraza za ujutro .Samo jos ovu noc da preguramo...