Kajsija

Jesi li siguran da ti je na drugoj slici Roksana ,ona bi trebala da budee u punom cvetu sa obzirom u kojoj su fazi ostale sorte
Сигуран сам прилично. Купљена је у Реви два. Тада сам купио три роксане и три новосадске родне и одмах по садњи забиљежио које су врсте на којем мјесту посађене. Изглед плода и укус одговарају опису роксане. Ставићу и слике плода па да ми кажете да ли је то роксана. Оно што знам је да мађарска најбоља није сигурно.

- - - - - - - - - -

Кајсија роксана, 24. мај 2014. године:

мађарска најбоља је онако округласта и мени лично најукуснија.

- - - - - - - - - -

To je i meni čudno, ona je kod mene precvetala a ostale su ili pun cvet ili počinje precvetavanje....jel moguće sve ove sorte baš istovremeno da cvetaju? :D
Једино је аурора кренула раније од осталих да цвјета, али је потом уследило хладно вријеме па није успјела да одмакне пуно осталим. Објашњење за истовремено свјетање:
-сњежан фебруар,
-хладно вријеме до половине марта,
-друга половина марта је била нешто топлија, али без дуготрајног топлог вјетра,
-од 4. до 8. априла хладно вријеме са јаким сјевероисточним вјетром.
А, ево и још једне врсте коју нисам прије поставио,
ијачићка кајсија:

Juče je lepo vreme bez vetra, pravo vreme, dozvolilo da se posle ovih kiša opsrskaju kajsije protiv monilije.

w1p4k.jpg

6oznvb.jpg

Kada je najbolje izvršiti rezidbu kajsije?
Meni su govorili na novosadskom poljoprivrednom fakultetu ,najbilje vreme rezidbe samo za kajsiju od trenutka branja pa narednih 20 ak dana. I tako dasam poslednjih 15 godina kako imam kajsije samo tada rezao i nikad nije bilo nikakvih posledica

Upravo tako, s tim što bih dodao da postoje 2 letnje rezidbe.

Prva je dok kajsija još uvek ima rod, negde tokom maja, početak juna najkasnije i ona se izvodi tako da se skidaju vodopije koje su nepotrebne, a ostavljaju potrebne za formiranje krošnje (kod npr mlađih stabala), dok se one koje ne smetaju a ni ne trebaju za formiranje samo prekrate otprilike za trećinu, na taj način se ta vodopija popuni pupoljcima koji će naredne godine imati rod, a one tamo će isterati i rodne grančice na sebi. Ovo sa vodopijama je važno lepo raditi ako radite jaču rezidbu kajsije sa ciljem krupnijeg ploda, inače ćete sa godinama dobiti stablo puno sitnih grančica koje na vrhu imaju jednu kajsiju i sledeće sezone ostaju suve.

Druga rezidba je upravo posle berbe i tu treba samo korektivno raditi, uklanjanje polomljenih i suvišnih grana i proređivanje.

Zimsku/prolećnu treba izbegavati, osim opet kod mladog voća sa ciljem razgranjavanja i formiranja krošnje.

Generalno zimsku/prolećnu treba izbegavati na koštičavom voću kad je vlažno i hladno vreme zbog pojave bakterija (npr pseudomonas syringae), a leti ne treba rezati kad je vlaga i kišno vreme.

Glavna rezidba je, kao sto kaze juki, zelena rezidba posle branja a pre diferenciranja cvetnih pupoljaka.
U prolece neposredno pre cvetanja proredjuju se mlade skeletne ili poluskeletne grane i kolicina odstranjenih grana ne treba da bude veca od 20% godisnje.
Treca rezidba se zove rana letnja rezidba i obavlja se od 20. maja do 15. juna.Tom rezidbom se prekracuju bujniji mladari na polovinu do trecinu.
Sve ovo je napisano prema knjizi Gajenje kajsije od Djurica i Keserovica.

Nije monilija, ovo ti je delom mraz oprljio cvet, a delom je već krenulo precvetavanje, delom su i neoprašeni cvetovi tj nezametnuti.

Kada vidiš da se nazire plodić i da je vrh tučka krenuo da odumire, to znači da se plod zametnuo i da je faza precvetavanje. Koliko se dobro zametnuo i da li će opstati, to ne možeš da znaš još uvek.

Neverujem da je izmrzlo.
Prskao sam signum pa kubik plus sve na vreme.
Jednu grancicu sam seckao od vrha na dole i video sam da se pri vrhu grancica susi, a pri dnu je zdrava.
Neznam sta bi trebalo sada da radim.

Poslednja izmena:
Ništa. Čekaš da opadnu sve latice (to je možda već sada slučaj) pa fungicid + insekticid, ja opalim mankogal + tonus. Posle ćeš mesec dana pre berbe ako bude mnogo kiše i lepih plodova, nešto protiv truleži da ih sačuvaš, nemoj nikako galafungin jer ostavlja bele fleke.

Један дио танких гранчица је измрзао од новогодишњег мраза, то се види на задњој слици. Код мене је то случај на аурори, али само на превременим гранчицама и кратким родним гранчицама. Изгледа да су превремене касније порасле па су осјетљивије на мраз. На мјешовитим дугим гранчицама није било појаве сушења пупољака. Јесен је била топла и скоро до нове године није било већих мразева а потом је за Нову годину наишло -17 степени (код тебе можда -15). С обзиром да ми је аурора најнеотпорнија само на њој сам имао оштећења.

Nazad
Vrh