Kajsija

to sigurno,ja cu znati vec u maju kad krenu jagode sta ce i kako biti ove godine dok se kod vas to moze videti u junu kad vam krenu tresnje,to je uvek bilo merilo za predstojecu godinu

Radasine,da li si ti stigao da oprskas kajsije?Valjda nismo pogresili sto smo cekali sa prskanjem tokom onih lepih dana a sada blato i kisa.Ja se nadam u nedelju da poprskam.

Deo sam oprskao u utorak, a ostalo planiram ned/pon/uto, kada bude moglo. I mislim da kod mene u voćnjacima uopšte nije tolika hića.
361b0a2f1c8acc2a3719fd630b9e7890.jpg

Drugari, mozda sam malo zakasnio sa diskusijom... Nisam neki vocar al ovo sto imam gledam da odnegujem najbolje sto mogu, naravno uz pomoc vasih saveta. Dobio sam instrukcije da prskam kajsiju plavim uljem.... Jel to ok? Vidim ovde ljudi govore da sad prskaju bakrom, a ja sam bakrom oprskao kad je opao list!

Bakrom se i prska u jesen kad opadne 70% lista. Sad se prska (kupa) plavim uljem. Treba što pre kajsiju okupati. Pozdrav.

Samo da ti dodatno razjasnimo, i sada se prska bakrom ali i uljem. Možeš kupiti zasebno bakar i ulje pa mešati ili gotov proizvod, najčešće se kupuje plavo ulje. Od bakra je plave boje.

Prskao sam plavim uljem u nedelju(svo voce),danas vidim bubre neki pupoljci,nadam se da ih nece unistiti mraz koji najavljuju od cetvrtka da vidim kakva je dm-1

IMG_20150303_142803_zpsk9cxqr4b.jpg

IMG_20150303_142946_zpsdddaejjt.jpg

Kod mene u kajsijama je ovakvo stanje danas, koliki mraz mogu da prezive ovi pupoljci ?
I u vezi sa prskanjem bakrom i uljem , da li mogu da odradim prskanje u ovoj fazi pupoljaka ili bolje ne ?

Može, mnogo se mi plašimo tog bakra a trebali bi ga koristiti i tokom vegetacije. Samo nemoj jaku koncentraciju za svaki slučaj, ako praviš sam stavi recimo oko 30 grama na 10 l vode a ne 50 što se smatra pojačanom dozom.

Dobro pitanje i na pravom mestu. I mene baš interesuje mišljenje iskusnih voćara.
Ja sam prošle godine imao isti slučaj jer bilo je toplo vreme i ranije je krenula kajsija tako da me je iznenadila. Nisam smeo da ih prskam pa sam tada i preskočio plavo ulje. Prošle nedelje sam ih oprskao gde je samo po vrhovima grana imala malih nabubrelih roze pupoljka. Ali sam rešio po svaku cenu da ih okupam pa kako bude. Mislim da će biti dobro. Čekamo iskusne da daju svoje mišljenje. Pozdrav svima.

To sam i mislio , iskreno nikad nisam docekao da pupoljci bas ovako nabubre, a i skoro sam procitao u nekoj od tema da u kajsiji moze da se prska dok se ne pojavi roze tackica.. Pa reko da proverim , hvala

Može, mnogo se mi plašimo tog bakra a trebali bi ga koristiti i tokom vegetacije. Samo nemoj jaku koncentraciju za svaki slučaj, ako praviš sam stavi recimo oko 30 grama na 10 l vode a ne 50 što se smatra pojačanom dozom.

Šta ti znači mera u gramima. Upustvo kaže plavo ulje 200 mililitra na 10 litra vode. Dali grešim.

Mislio sam na bakar, on je taj koji je fitotoksičan, ulje može i u srd vegetacije, doduše i ono tad ide smanjeno na 1 litar na 100 litara vode.

Plavo ulje ide 2-3 decilitra odnosno 200-300 mililitra na 10 litara vode, a ako praviš sam onda ulja zavisi koje stavljaš i bakar naravno zavisi koji ali okvirno 30 do 50 grama na 10 litara vode bakra.

Oktopod je napisao bakar u gramima, posto ja mesam bakar i ulje zasebno , u plavom ulju bakra ima 100gr/na litar , tako da ako si isao sa dozom koju si gore napisao 200ml na 10l , bakra si stavio 20gr , sto je opet ispod ove oktopodove preporuke

Kanacki u toj fazi bi kajsija po knjigama trebalo da izdrzi -5.-6 ,sve zavisi od duzine mraza,vetra,da li ce biti snega.Vidim da javljaju minimalne temperature oko -4.-5 ,tamo negde sledece nedelje pa je pitanje u kojoj ce fazi biti tvoja kajsija za 10 dana.Kod mene je tako bilo pre 2 -3 godine ,tada je bilo -9 a ipak je ostalo par tona.Mislim da nemas razlog za brigu jer tako niske temperature ne najavljuju za mart.

Imam jako ranu kajsiju pa mi svake godine smrzne. Vec jedno 2-3 godine ostane samo pokoja kajsija. Ja sam naumio da joj odsecem grane pa kad krenu mlade grane da je zakalemim nekom kasnijom sortom. Kajsija je kalemljena gore ispod krune pa sad neznam dali da je secem ispod kalema ili gore samo grane. Da nisam mozda zakasnio za ovu godinu?

Nazad
Vrh