Kajsija

Da li je vreme za djubrenje sa urea 46 mladog voćnjaka kajsije i da li je obavezna obrada posle razbacivanja djubreta(inkorporiranje)?

Pa otopi se na površini, dok se topi tako i isparava...zvuči logično, nisam stručnjak, svuda se o tome govori, čak dotle da Yarina reklamiraju kao đubriva koja ne moraju da se unose u zemlju jer se tako brzo tope da odmah uđu u zemlju.

Negde sam pročitao za Urea 46 da deluje 40tak dana a da se kan koristi kod druge prehrane azotom.Kiselost platiram rešavati krečom ili sodom bikarbonom jer mi je voćnjak manji. Za vikend freza ili motika pa ću biti siguran. Hvala na savetu!

Oktopode mislim da gresis , azotna djubriva isparavaju ako nema kise ,dolazi do gubitka , sa vecim temp. su veci gubici, a usled kise dolazi do rastapanja i spustanja u zemlju ,bez gubitaka ,sva djubriva ,pa tako i yara .. a mozda i ja gresim ;)

Azot iz uree isparava na višim temparaturama,na preko 20 stepeni dnevni gubitci jako veliki stim da azot iz uree deluje tek posle 20tak dana dok je azot iz kana ili ana maltene trenutno dostupan biljci.

Kad smo kod azota,danas sam rezao jesenas posađene kajsije i one "normalne" i "slabije" su ok čak i grančice od 2-3 milimetra su preživele zimu ali one koje su "na oko ekstra,kao da im je dve godine" imaju dosta izmrzavanja po meni krivac verovatno azot tj višak azota kad mu vreme nije.

Ne može i da se rastopi i da ispari. Može samo jedno. Ako se rastopi, zemljište upija rastvor i urea biva vezana. Za njenu aktivaciju je potrebna vlaga i temperatura. Ako je ph preko 7 preporuka je da se koristi urea, da bi se reakcija zemljišta smanjila. Uslovno rečeno smanjila, jer zakišeljavanje je samo privremeno. Kan u sebi sadrži kalcijum, koji se dodaje u kasnijim fazama, najčešće folijarno! Tako da ova preporuka po meni nije dobra.

Pa dobro u svakom slučaju isparava, nisam dobro razumeo da li usled kiše ili bez kiše, svakako smo diskutovali o isparavanju, te znači treba đubrivo uneti u zemlju da ne bi isparavalo :)

Moja greška, tj shvatanje, ali dođemo na isto, treba uneti u zemlju.

Možda si u pravu i za kalcijum, tj znam da jesi za folijarno, ali možda se sada (ranije) unosi KANom da bi stigao do korena onda kada treba, ne znam da li se i on spušta brzo kao azot.

Moja kajsija u dvoristu cvetala. Ona nova sto ste me upucivali kako da je orezem...lepo orezana kolega odradio "posao", ali nije jos krenula. Nemojte me grditi sto je ova nesredjena..nisam ja strucnjak za te stvari.

Iza kajsije vidi se badem koji je isto danas krenuo a sutra ce sigurno i on da se otvori.

Danas najzad odlučio i u zadnji momenat posadio deo bašte kajsijama. Razmišljao se i premišljao pošto imam ogromnu baštu a nemam više ideju šta da sejem od povrća i kupio 10 sadnica duplokalemljenih kajsija i posadio još jedan red. Sad ih sveukupno imam 20. Valjda nisu pregusto, 4m razmak.
Sorta je mađarska najbolja. :ppozdrav:

Danas ,,prebrojao'' kajsije posle ponovnog olistavanja u novembru-decembru i kao sto sam mislio sve sto su poterale list su za vadjenje..Radi se o novosadskoj rodnoj,od 200 komada 35 za cupanje.Ns 4 od 100 komada otisle 4,ns6 -12 komada i ns kasnocvetna 7 komada:sta::sta::sta:.Sta se desilo i da li je samo toplo vreme u oktobru-novembru razlog za to niko ne zna.Na prezivelim stablima ns rodne nema ni po par cvetova na stablu.Ostale sorte imaju lep potencijal za cvetanje.Sve u svemu katastrofa,ne bi mi bilo krivo da nisam primenjivao sve agrotehnicke mere po propisu a ovako...Losa reklama za rasadnik cije ime necu sada da spominjem.Zaliti se ne vredi,steta je kada se gleda starost sadnica,potencijalni buduci rod koji sam izgubio,,nove sadnice i ostalo sigurno preko 15 -ak hiljada eura.

Mislim da treba još malo da sačekaš, ja sam kod mene gledao juče i preseko se, na grančicama nema ni po par pupoljaka naduvenih, nisam ih spalio bakrom iako sam kasno prskao sigurno jer je bilo stabala mladih roksane koja su bila još napupenija pa su sad puna cvetova, ovaj maler mi se desio na kečkemtskoj ruži, cenim pojaviće ih se još, neravnomerno cvetanje ili nešto...nadam se :D sad mi žao što ih onoliko orezah...ima da batalim rezidbu kajsija, to kažem svake godine, samo predugačke da skratim da se ne pokrše i to je to.

Tako je i kod mene ,sve koje su olistale u novembru sada mogu da se vade. Ja takvihi mam 40% u voćnjaku tako da ću letos vaditi sve redom

Mi nikada ne režemo kajsije (moji ih gaje 50-ak godina). Prvih par godina po sadnji ih malo "vraćamo" i formiramo, posle toga što neko reče - "bosanski prirodni uzgojni oblik"! Desi se ponekad da prerode i budu sitnije, ali zato stablo da i 100kg (posle 10. godine) bez problema. I najvažnije po meni - nema sušenja stabala! Al' neće Igor da sluša...

Koja vam je nadmorska visina gde su vam te kajsije? Meni je oko 380 metara i nisu olistavale za toplog vremena. Jesu li krecene da bi se malo odlozila vegetacija?

Nazad
Vrh