Kajsija

Pa nemam šta da dodam, samo sam napisao šta o tom preparatu piše proizvođač :)

Nema ulja, samo je bakar, i to bakar oksid. Ja ne kažem da je loš, kažem samo da nije oksihlorid niti hidroksid, plus ti treba i ulje.

Pa nemam šta da dodam, samo sam napisao šta o tom preparatu piše proizvođač :)

Nema ulja, samo je bakar, i to bakar oksid. Ja ne kažem da je loš, kažem samo da nije oksihlorid niti hidroksid, plus ti treba i ulje.

Pa napisao si da je bakar oksid najslabiji u odnosu na bakar oksihlorid i bakar hidroksid. Nordox proizvodi Singenta, svajcarska firma i svi njeni proizvodi vaze za vrhunske.
Ja, kao i mnogi drugi, planiram da koristim neko ulje i da dodam bakar pa bi zato bilo znacajno razjasniti ljudima koji bakarni preparat je najbolje koristiti.

Najbolja formulacija bakra je hidroksid,oksihlorid pa oksid ali treba obratiti paznju i koliko ima cistog bakra u 1 kg preparata. To je cela prica o bakru. Iste formulacije a razlicite koncentracije su uzrok razlicitih cena. Ja sam koristio i u vocarstvu i povrtarstvu bakar oksihlorid 50 od galenike nekada a sada funguran oh i mogu reci da je mnogo bolji, teze se spira i biljke su duze zasticene a ima i vise bakra. Pozdrav

Radicu sa nordox-om,posle precvetavanja cu oprskati insekticidom i valjda ce biti dobro.Danas sam zvao neke ljude koji su ga koristili i nemaju neke zamerke.Zvao sam i Singentinog zastitara koji kaze da tako mogu uraditi.Ipak je kajsija u pitanju a ne kruska ili jabuka koji se bez insekticida ne mogu zamisliti.Jedino nisam pitao da li mogu da dodam i plavog ulja kada ga vec imam,cisto radi precentive.Kazu i da nordox kisa tesko spira i da ima najvise cistog bakra u sebi.

Ja sam juče kupio belo ulje i imam kuprozin za mešanje. Sa tim ću oprskati svo voće pa i kajsiju.
Samo ne znam , dal da orežem prvo ,pa onda da prskam, ili da prskam čim dozvoli vreme , bez obzira u kojoj je fazi rezidba?
Bojim se ako se oduži rezidba ( zbog vremenskih uslova) da ne okasnim sa prskanjem...

Na jednom mladom zasadu kajsija su mi vrhovi mladih grana pocrneli i počeli da se suše. Izgleda kao da su izmrzli ti vrhovi, tako deluje. Ima li neko takvog iskustva, da li je mraz, ili neka boleština u pitanju?

Ima tako nesto i kod mene,to je izmrzlo.Kod mene te mlade grane koje su ponovo olistale posle opadanja lista su pocrnele ,to ce se morati odstraniti prvom prilikom.Bilo je ne znam tacno kada oko -15 ili tako nesto i to je posledica toga.

- - - - - - - - - -

Ja sam juče kupio belo ulje i imam kuprozin za mešanje. Sa tim ću oprskati svo voće pa i kajsiju.
Samo ne znam , dal da orežem prvo ,pa onda da prskam, ili da prskam čim dozvoli vreme , bez obzira u kojoj je fazi rezidba?
Bojim se ako se oduži rezidba ( zbog vremenskih uslova) da ne okasnim sa prskanjem...
Koliko si platio belo ulje?

Da, ima baš dosta bakra, 750 grama na kilo, ali da li je bolje 750 grama bakar oksida ili 500 grama bakar hidroksida, plus cena tj da se nešto što je jeftinije može staviti u većoj dozi i tako nadoknaditi?

Ima tako nesto i kod mene,to je izmrzlo.Kod mene te mlade grane koje su ponovo olistale posle opadanja lista su pocrnele ,to ce se morati odstraniti prvom prilikom.Bilo je ne znam tacno kada oko -15 ili tako nesto i to je posledica toga.

- - - - - - - - - -

Koliko si platio belo ulje?

350 din. litar

U novembru sam sadio nove kajsije i razmišljajući,pretražujući internet naidjem opet na "čačanske sorte" za koje nikad nisam čuo da ih iko ima u zasadu.Ako mogu članovi @vasovac i @Sloba13 oni bi trebalo da znaju šta je bilo sa tim sortama Instituta u Čačku?Kako su se pokazale,na forumu se sigurno do sada nije pisalo?.

Ja neznam nikoga ko ih ima

- - - - - - - - - -

Da, ima baš dosta bakra, 750 grama na kilo, ali da li je bolje 750 grama bakar oksida ili 500 grama bakar hidroksida, plus cena tj da se nešto što je jeftinije može staviti u većoj dozi i tako nadoknaditi?
Nije to 750 gr okida protiv 500 gr hidroksida .Koncentracija nordoksa je 0,15 do 0,2 % znači ako idemo 2 kg pohektaru to je 1,5 kg bakar oksida to je mksimalna preporučena doza.Ako koristimo na primer kocid čija je preporučena doza 0,25-0.35 % što znači idemo 3,5 kg po hektaru(isto maksimalnu dozu kao i kod nordoksa)puta 500 grama hidroksida je 1,75kg hidroksida po hektaru,pošto znamo da je hidroksid najbolja formulacija bakra dolazimo do zaključka da je kocid bolji fungicid od nordoksa,a ima i više aktivne materije po hektaru,.JOŠ ostaje nedoumica cena za kocid znam da je oko 10 eu kg znači 3,5 *10 je 35 eu po hektaru, nordoks neznam koliko košta ,ko zna cenu neka je napiše pa ćemo lako doći i do ekonomse računice koji je od ova dva preparata isplativiji za upotrebu.

Pa da znači ako ih nema tu kod tebe na terenu znači da ima neki veći problem.?Mada nešto je tu čudno ipak je Institut u Čačku referentna ustanova,sigurno su ispitivali te sorte bar 5-7 god. pre nego su ih proglasili za sortne.

Slikano juce.
Kod mene krenula kajsija tj cvetovi.(tek se naziru)
zaboravio da slikam.
Mada ima i izmrznulih grancica.
ec7477391496173.jpg
de11e3391496204.jpg
595b59391496235.jpg

b2788a391496248.jpg
7e1c93391496266.jpg

- - - - - - - - - -

http://www.imagebam.com/image/b2788a391496248
http://www.imagebam.com/image/7e1c93391496266
http://www.imagebam.com/image/595b59391496235
http://www.imagebam.com/image/de11e3391496204
http://www.imagebam.com/image/ec7477391496173

Pa da znači ako ih nema tu kod tebe na terenu znači da ima neki veći problem.?Mada nešto je tu čudno ipak je Institut u Čačku referentna ustanova,sigurno su ispitivali te sorte bar 5-7 god. pre nego su ih proglasili za sortne.

Ni ja ne znam nikoga ko ima te cacanske sorte. Institut je poznat po sljivama i po visnji sumadinki. Koliko znam kad odes kod njih u jesen da kupis sadnice kajsije obicno dobijes sadnice od njihovih "kooperanata". Tako da se nisu bas proslavili sa kajsijama.

90% sto dobijes od njih je od kooperanata,inetitut u Cacku na godisnjem nivou proizvede oko 30.000 sadnica svih vrsti ukupno a proda .........

Ja neznam nikoga ko ih ima

- - - - - - - - - -

Nije to 750 gr okida protiv 500 gr hidroksida .Koncentracija nordoksa je 0,15 do 0,2 % znači ako idemo 2 kg pohektaru to je 1,5 kg bakar oksida to je mksimalna preporučena doza.Ako koristimo na primer kocid čija je preporučena doza 0,25-0.35 % što znači idemo 3,5 kg po hektaru(isto maksimalnu dozu kao i kod nordoksa)puta 500 grama hidroksida je 1,75kg hidroksida po hektaru,pošto znamo da je hidroksid najbolja formulacija bakra dolazimo do zaključka da je kocid bolji fungicid od nordoksa,a ima i više aktivne materije po hektaru,.JOŠ ostaje nedoumica cena za kocid znam da je oko 10 eu kg znači 3,5 *10 je 35 eu po hektaru, nordoks neznam koliko košta ,ko zna cenu neka je napiše pa ćemo lako doći i do ekonomse računice koji je od ova dva preparata isplativiji za upotrebu.
Nordox sam placao 1.850 dinara za 1 kg.A za kocid (ponavljam se) sam procitao da se ne prska sa atomizerima koji imaju metalne delove???Kako onda prskati?

Gde si to pročitao?Kad malo bolje razmislim nepostoji atimizer koji nema metalne delove.
Znači 2kg nordoksa po 15 eu je 30 eu ,a kocid izlazi 35eu po hektaru ,ali ima i više aktivne materije i u boljem je obliku. Ja sam ipak za kocid ili funguran:ppozdrav:

Nazad
Vrh