Kada niste u traktoru, vozite

Ovo -

40f69ef3de1942b45bb929868f9fadd5.jpg
-

Matiću , podrška za sve što ste napisali , sve funkcioniše kod mnogo ljudi koji gledaju da uštede ono malo teško zaradjenog novca i nemaju posledica više godina , i pustite komentare neiskusnih teoretičara .

Momo ako može bez persiranja.Funkcioniše kod mnogih pa sam se razmišljao ako može kod njih može i kod mene.Nisam valjda toliki baksuz.

Ma opušteno kolega baronu. Oni koji se plaše ili neznaju da nešto čačkaju ili budže po kolima oni se drže priče da je to tako fabrika napravila, da to tako mora i kupuju original delove i popravljaju u ovlašćenom servisu. Pa i fabrika i servis mora od nekoga da živi

Samo onaj ko ne razume funkciju egr ventila može da kaže da je štetno po motor njegovo zatvaranje. Odma da kažem šteta je ne zatvoriti ga. KO je video usisnu granu sa i bez egr ventila zna o čemu pričam. NJegova svrha je da nesagorele gasove vrati ponovo na sagorevanje u usisnu granu i na taj način povećava euro normu na vozilu a sa druge strane toliko zamasti i zagaravi usisnu granu i onaj leptir da vremenom motor dosta slabije ide izgubi snagu načisto pobrljavi. E što se tiče euro norme u Srbiji kad vidim kakve se sve ekološke katastrofe voze po putevima sve ako im moj egr ne pomogne.
Sto se mene tiče zatvorio sam ga prvog dana a skoro je i katalizator kaput. Auto ide kao lud i dalje bez trunke dima. Napomena samo da kod MJTD prijavljuje gresku kad se zatvori a kod JTD-a ne prijavljuje
A ako je fabrika nešto napravila pa to ne znači da je to savršenstvo i da to tako mora da bude, uostalom malo malo pa se neka serija vozila povuče ili pozove na vanredni servis zbog serijske greške. A i na čemu bi ta industrija zaradjivala kad ne bi prodavala glupe skupe delove

Uostalom niko nikoga ne tera da nešto mora da uradi na svom vozilu. Ko ima kohones moze da proba, ko nema neka vozi kao i do sada

Sa strane zagadjenja okoline je korisan egr , e al kad bi svi imali te norme poštovali . Medjutim kod nas se još vozaju i koriste dvotaktne mašine a kamoli stari čadjavi dizeli .

U usisnoj grani samo što nije bio pop sa bradom.Trebao sam je skinuti i očistiti ali je malo komplikovaniji posao pa je nisam dirao.Čistio sam kućište sa leptirom gde je ulaz fi 30 a toliko je bilo gareži i nekog taloga da je jedva prolazio mali prst.Katalizator može da se proda i u zavisnosti od tipa košta 10,40 i 150 eura.Kod mene je onaj od 10 pa ga nisam dirao inače bi i njega skinuo što ne znači da neću u skorije vreme.

Ma opušteno kolega baronu. Oni koji se plaše ili neznaju da nešto čačkaju ili budže po kolima oni se drže priče da je to tako fabrika napravila, da to tako mora i kupuju original delove i popravljaju u ovlašćenom servisu. Pa i fabrika i servis mora od nekoga da živi

Samo onaj ko ne razume funkciju egr ventila može da kaže da je štetno po motor njegovo zatvaranje. Odma da kažem šteta je ne zatvoriti ga. KO je video usisnu granu sa i bez egr ventila zna o čemu pričam. NJegova svrha je da nesagorele gasove vrati ponovo na sagorevanje u usisnu granu i na taj način povećava euro normu na vozilu a sa druge strane toliko zamasti i zagaravi usisnu granu i onaj leptir da vremenom motor dosta slabije ide izgubi snagu načisto pobrljavi. E što se tiče euro norme u Srbiji kad vidim kakve se sve ekološke katastrofe voze po putevima sve ako im moj egr ne pomogne.
Sto se mene tiče zatvorio sam ga prvog dana a skoro je i katalizator kaput. Auto ide kao lud i dalje bez trunke dima. Napomena samo da kod MJTD prijavljuje gresku kad se zatvori a kod JTD-a ne prijavljuje
A ako je fabrika nešto napravila pa to ne znači da je to savršenstvo i da to tako mora da bude, uostalom malo malo pa se neka serija vozila povuče ili pozove na vanredni servis zbog serijske greške. A i na čemu bi ta industrija zaradjivala kad ne bi prodavala glupe skupe delove

Uostalom niko nikoga ne tera da nešto mora da uradi na svom vozilu. Ko ima kohones moze da proba, ko nema neka vozi kao i do sada

Po tvom je lose kupovati originalne delove i odrzavati auto u ovlascenim servisima? Ko vozi auto taj ga i odrzava. Ovi sto sami majstorisu i karabudze sve i svasta obicno ne voze dalje od svog sela, eventualno do susednog sela... I ako se covek ne razume normalno auto otera u servis to nije sramota, veca je sramota ovima sto sami majstorisu misle da su popili svu pamet ovog sveta pa kad nesto sj*bu oko auta naprave 10 puta vecu stetu onda trce kod majstora kukulele pomagaj. Za takve imam posebnu tarifu...

Bravo gorski,hteo sam i ja to reći ali preduhitrio si me
ta karabudženja i polovni delovi su samo za lokalce sto teraju 40 km/h pa se jos hfale kako malo troše

Poslednja izmena od urednika:
Jako relativno , i toliko široka priča da ne vrijedi počinjati. Svodi se na to da kod održavanja a pogotovo popravke novijih auta najvažniji je jaaaako dobar serviser tj majstor . Nemože se reći više ni da treba biti iskusan jer se stvari mijenjaju tako brzo . MOra da prati nove situacije , da se razumije u nove tehnoligije , ide redovno na seminare ali i da razmenjuje informacije sa kolegama na forumima i sl i pored toga da je korektan i realan sa mušterijama itd. Vozač samo mora naći jednog takvog majstora , a teško je jer je to u današnje vrijeme , bar ovde jedan od deset mehaničara , i onda mora imati potpuno povjerenje u njega , a on će mu savjetovati šta raditi , kakve djelove nabavljati i kolko nešto mora koštati. Njega prvo pitati koji polovnjak kupiti pa nadalje...

Za polovne delove se slazem da nisu opravdana investicija,barem dobar deo njih,mada ima i onih koji sljakaju bez problema.Recimo ja sam kupio polovno krilo,nije udarano,nema koroziju,prva farba i jos u boji auta i ne vidim razlog zasto je to lose.Recimo ne slazem se sa tim da je stetno ili da je nebezbedno,nepouzdano...recimo izbaciti katalizator ili ubaciti termostat od Reno 4 u crevo,a on je za to i predvidjen.
Znaci prvo treba znati koji deo koju funkciju ima i kako funkcionise i onda malo inovacije nije na odmet.Kao da su se nekad termostati menjali sa kucistem pa je sad greh i nebezbedno ubaciti termostat bez kucista.Taj isti termostat od 400-500rsd oni upakuju u kuciste cepaju po 6-7 hiljada dindzi.
U principu niko nikog ni na sta ne nagovara,jednostavno ko sta voli nek izvoli.

Termostati u kućištima su baš namenski pravljeni.Rasturio sam staro kućište i unutra nema klasičnog termostata već je sasvim drugačije.

Nazad
Vrh