covek kod koga sam radio pre 5-6 godina ,je kupio mislim 2008 nov KIA sorento 2.5 redovno ga odrzavao u ovlascenom servisu ,sve radjeno na vreme avto picanjen uvek i jos uvek je stvarno kao nov pre dve tri godine mu crkla turbina,koju je kao servis zamenio novom i nikad posle toga auto nije isao normalno,u medjuvremenu je istekla i garancija,pa je ovaj odlucio da otvori motor, i kad su otvorili ,morala je cela generalna da se radi.to moze da potvrdi i clan raxx73 jer je licno on radio,toliko o kvalitetu kia,ipak to terenac od 2,5 litara
Prosto ne mogu da poverujem da je morala da se radi generalna, pa ti motori prelaze preko 700000km bez problema i generalni..... Mozda ipak ima tu nekih sitnih detalja koje ne znas u potpunosti oko tog auta. Dovoljno je da ga je jedan deran, provozao ludacki kada je bio ladan, i eto ti otisla turbina. Mislim nadam se da shvatas sta hocu da ti kazem, pitanje je ko ga je vozio pored gazde, mozda neki Sincic koji je hteo da ispadne dzek pred drustvom ili devojkom..... Daj meni neki noviji auto sa turbinom i ja cu je unistiti za 24h ako cemo tako da gledamo. Rodjak je na Passatu B5.5 izasao iz sela auto se jos nije ni ugrejao i cepno ga 170km/h turbina se razletela u delove, ni ne secam se sta je sve izlupala, ali je opravka kostala gomilu para..... Auto je tada imao samo 32000km....
Kia/hyundai je samo na papiru povoljno. Jeftino prodaju nov auto, ali na servisima oderu. Najjeftiniji servisi u klasi Kia Sportage, Hyundai ix35 i slicnih ima VW Tiguan. Skoro kao moja Astra su cene delova.
Mislim da nije realno poredjenje u vezi delova nego da je to mesanje baba i zaba... Prvo poredis razlicite karoserija automobila, a samim tim i auto od ~1900kg sa autom od ~1000kg mozda i manje... Sto se tice delova delovi su jeftini i pristupacni i uvek dostupni u svakom servisu, nikada nisu rekli da nesto nema i da treba da se ceka. U voznom parku imamo da kazem "2 redja modela" iz Kia porodice automobila Kia Sephia 1.6 benzin GTX trosi 6l/100km po gradu. Ima oko 250000km do sada i ulje ne moram da gledam od menjanja do menjanja, ne trosi uopste jos uvek, makstori mi kazu da ti motori idu oko 600000km bez generalke. Banalan primer taj auto je 94godiste a ima elektricne podizace prozora, a danas u nekim novim kolima nemas elektricne podizace ( koliko sam upoznat pravljena je za nemacko trziste u Srbiji se nisam susreo sa puno tih automobila sa tim oznakama ) i kao i Kia Sportage
2 2.0 CRDI 4WD '05godiste koji ima Klasicno kvacilo-komplet je 14000din, nema lanac komplet set PK kaisa sa spanerima ~20000din i verzija motora od 82.5kw - ti motori su se pokazali bolje i ekonomicnije od onih od 103kw. Sada su kod novih Kia automobila standardne Aluminijumske felne, dok kod drugih i nije bas slucaj. Imam Kijinu prodavnicu Automobila skoro ispred nosa pa vidim koliko cesto se donose automobili i koliko komada sto znaci da je prodavana marka. Da se mi razumemo, svako ima nesto sto voli ili ne voli, za mene na primer Reno, Pezo, Ford, Citroen nije auto, dok se neki drugi u njih kunu meni ne trebaju ni na poklon..... Automobili nas sluze ekstra uz redovne servise i definitivno ce sledeci auto biti opet Kia Sportage ali model za 2014godinu. Iako postujem i duge marke automobila Toyota, Opel, Volvo, Hyndai, Chevrolet....
Imao sam Hyundai Santa Fe . Ne daj boze nikom da ima Hyundai. Kupio sam ga sa 140 000km i platio ga 6500chf i za 3god proso sam snjim samo 45000km i opravke na njemu me kostaju jos 6500chf. Za te novce mogao sam da kupim Tojotu Land Cruzer-a i da ne mislim.
- - - - - - - - - -
Na Hyundai taman popravim jedno , ono odlazi drugo , i nikad nemozes znati sta ce da otkaze na njemu.
A sto se Hyndai-a tice ne znam sta da kazem, da se ne lazemo to su isti motori kao i u Kia Sportage ima dve verzije motora 82.5kw i 103kw ali u Hyndai-ju su daleko veci potrosaci, e sada zasto je to tako nemam pojma, mozda je jos tezi od Kije jedino mi to sada pada na pamet? Vozio sam se u Hyndai-ju ide, ali trosi znatno vise.
Neki ce sada pomisliti da ja sada ubedjujem da je Kia najbolji auto na svetu, verovatno nije je je tu Porsche i jos po neki

, ali opet kazem sluze nas super i prezadovoljni smo sa Kijom, tako da Sportage ceka mladjeg Brata.

Kasno je vec, mozda sam i zaboravio nesto dan pisem, ako jesam, sutra cu to dodati.