Kada niste u traktoru, vozite

Без зезања, али овде возе без пратње. И било је контрола обично око 10 сати увече крену да заустављају. Само погледају возачку и вози даље.

Kod nas početnici imaju neka ograničenja (obavezna oznaka, nulta tolerancija na alkohol i slično), ali ta zabrana prelaska granice je baš idiotluk.

Kažnjavaj strogo za druge prekršaje, a ne iživljavati se na normalnoj omladini zbog gluposti. Po tom zakonu ko radi noćnu smjenu ne smije na posao svojim autom (ako ga posjeduje). Ili ne smije jedinim autom u kući, jer je motor jači od 80 kW.
Ko je budala napraviće belaj i sa jugićem, nikakav zakon ga neće sačuvati.

Kolega s kojim putujem je položio vozački ispit sa 24 godine, i tačno je, 2 godine mora da sedi neko s njim ko ima dozvolu najmanje 5 godina, i noću od 23.00 pa do jutra NE SME da upravlja autom, bez obzira da li je sam ili s nekim...
Jednu noć se vraćamo kući iz 2. smjene, nas trojica, i lijepo ga pitam hoće li dati da vozim njegov auto, ili da se prepustim uživanju ispijanja limenke 'ladnog piva na zadnjem sjedištu, veli, on pilotira, OK ortak, navali...U Rumi, na kružnom, na magistrali NS-Šabac, 2 patrole, zaustavljaju sve redom, pa i nas...
Hop-cup, majstore, imaš probnu dozvolu, a trenutno je 23:30...
Nije vredelo kukanje, moja i njegova rasprava i maltene svađa s policajcima, njih trojica navališe u svađu s nama, ma 20 minuta smo se raspravljali...
Što je najgore, našli u autu i moju limenku, ko je pio, pa ja sam, vidiš da sam sjedio na zadnjem sjedištu...
Isključili nas iz saobraćaja, ovaj kolega kuka, drugi kolega nema dozvolu, a ja popio jedno pivo, svi smo van upotrebe što se tiče volana...
Ništa gospodo policajci, lijepo ćemo se smjestiti i odspavati turu, odavde ne možemo dalje, Vi ste nas bukvalno isključili iz saobraćaja, laku noć...
Sedimo u autu, vrijeme prolazi, već je pola 1, evo ti jednog pajkana, da zovemo šlep službu da nas nosi odatle...
Mrtav ladan mu velim da je s autom sve u redu, šta će nam šlep služba...
Dobro, zvaće oni...
Zovi care, al' mi nećemo dozvoliti da se auto natera na šlep, a sutra ćeš izaći na svim televizijama i novinama šta ste radili...
Opet prođe nekih 20 minuta...
Pakuju se oni, dolazi jedan policajac i pita mene jel imam vozačku, velim, već 20 i kusur godina...
Pa što nisam onda ja vozio, velim, ovaj klipan nije hteo volan da mi da...
Nasmija se on, da mu dam vozačku da provjeri, ne mogu kod kuće je, ajde daj ličnu kartu...
Na kraju, oko 01:00 sam morao i da duvam u balon da vide koliko sam popio, imao sam nešto, ali ništa značajno, i tek onda su nam dozvolili da krenemo kući, a oni za nama da provjere gde ćemo...
Epilog priče, momčina je dobio zabranu upravljanja motornim vozilom od 3 mjeseca, novčanu kaznu od 15.000 dinara i ne znam koliko kaznenih poena...
Tako da, čudni su putevi Gospodnji...

Nesto ste vi pogresno razumeli,moja cerka polozila sa 18 god I sme da vozi sama od 5-23 h auto do 80kw sa najvise 2 putnika pored nje i tako dok ne napuni 21 god a ko polozi pre 18.g njemu treba pratioc

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Nešto ste pomešali,i kod mene je aktuelno ćera položila pre 6-7 m.
Sme da vozi sama od 05 h do 23 h ali auto do 80kw.
Noću ne sme da vozi i ne sme sama da vozi auto veči auto od 80 kw.
Ja sam uzeo u septembru A klasu sa tim parametrima ali džaba kad sad na studije u Rumuniji ne može da pređe granicu sa probnom.
Ko položi sa 17 godina recimo,njemu probna traje 4 godine tj do navršenih 21.Sa navršenih 18 opet mora da čeka 3 godine tj do navršenih 21.Ko u trenutku kad položi ima navršenih 19 on opet ima probnu do 21 tj dve godine.

Isto tako ne sme sa probnom da vozi više od 3 osobe, a što je najveće **greška u mozak ne sme da koristi ni handsfree uredjaj.

Nije on razumeo,tako je kako je napisano.
Mirosti u pravu si ko položi sa 17 njemu je obavezan pratioc do punoletstva i u peiodu od 05-23h.
Mi smo malo drugačije tempirali sa 17 je počela polaganje da bi joj za 18-ti kupio auto,tako da smo taj period preskočili. A ovo glupost za inostranstvo nemam reči još je ironija veča da rumuni uopšte ne brane da se vozi sa probnom samo naši ne daju da izađeš iz zemlje.

Ljudi, moj kolega iz prethodnog Posta, je položio sa 24 godine starosti, i imao je probnu 2 godine, sva ta pravila su se odnosila i na njega...
Dobrodol нема везе колико има година (и са колико година је положио возачки...мислим преко 19 година). Могао је да има и 34 године и да има пробну возачу која важи две године. И на таква лица се примењују те одредбе закона.

На њега се примењује правило (између осталих) да не сме да вози после 23:00

Да ли возило било означено знаком, када га вози лице које има пробну дозволу...ако није и ту следи казна.

А ако је возио возило преко 80 KW онда је „проблем“ још већи...

...
Isto tako ne sme sa probnom da vozi više od 3 osobe, a što je najveće **greška u mozak ne sme da koristi ni handsfree uredjaj.
А шта је ту лоше што неки „тазе“ возач не сме да „жваће“ преко телефона? Значи, стави у возило 3 особе и „жваће“ преко handsfree uredjaja и тиме поред осталих учесника у саобраћају угрожава и оне у возилу.

Знаш, гледам тако неку младу ћурку, која је очигледно скоро положила како „жваће“ преко телефона и вози...и налеће на првог (прилично високог) лежећег полицајца. Ударила је главом у плафон аута (погледа ме онако се лепо заруменела у лицу и глупо зева). И то није све – налеће и на другог лежећег полицајца...и тек је после другог лупања главом у плафон наставила да вози спорије...

Шта мислиш колико је време реакције ако неко дете излети за лоптом на коловоз и да ли би га уопште видела. Па она не види ни шта је на коловозу, а не шта је поред па да процењује шта може да се деси.

Додатни проблем је што је пут јако узак и што она несмањеном брзином долази са успона у потпуно непрегледној кривини налеће на првог лежећег полицајца и не вози прилагођеном брзином.

Не треба само забранити употребу мобилних ни handsfree uredjaja лицима која имају пробну, него им на јако дуг период одузети возачку ако исто користе.

Najbolje zabraniti i da pričaju sa putnicima.
Jebote, tolike generacije sjedale za volan nakon polaganja i tako do penzije bez ijednog prekršaja ili udesa, a sad lupaj besmislena ograničenja.

Bolje da uvedu obavezan ljekarski prilikom produženja vozačke. Ko je zdrav i dobro vidi sa 18 godina do 65 ga niko ništa ne pita, a veliki procenat je psihički i fizički nesposobnih za vožnju koji uredno mijenjaju vozačku svakih 10 godina i predstavljaju pravu opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

Naravno. Odjednom se smatra da ako nešto zabraniš, izbeće se rizik od toga.
Ko je normalan neće ni raditi rizične radnje..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Јел ви то озбиљно?

И разговор са сувозачем може бити опасан.

Иначе, сећам се давних дана када ми је брат (студирао на саобраћајном факултету) говорио о времену реакције и зауставном путу и колико то све траје (али и положају тела и руку у вожњи и утицају тога на време реаговања).

Делићи секунде одлучују о нечијим животима.

Данас да зауставите просечног младог возача (а нарочито старије и искусније), питање је колико њих уопште зна колики је приближан зауставни пут а да не говоримо о времену реакције (говорим о зауставном путу у идеалним условима...када почне киша или снег морони тек тада немају појма и возе као блесави, као да се ништа није променило).

Те приче људи који познају саобраћај су утицале на мене и моје понашање у саобраћају, касније када сам положио возачки (не за Б него одмах за Ц категорију...Б нисам ни имао). Данас сматрају да је довољно окретати волан и притискати гас и кочницу и то је вожња (обавезно једна рука на волану – еј, шмекерски је то)...док се не заврши трагично.

Разговор телефоном у вожњи смањује време запажања а тиме и време реакције.

@mirosti, потпуно погрешно гледаш на то. Имаш леп пример где возачи блицањем јаве да је ту негде мурија или радар па и они који возе као суманути, смање доживљај и упристоје се. Довољно је и само присуство полиције (која уопште не врши никакву контролу да се вози како треба, према стању пута и саобраћаја).

И ја бих твоју реченицу мало променио: ко је нормалан неће користити мобилни телефон током вожње јер је то ризична радња (пре свега мислим на возаче са пробном дозволом..али важи иза искусне возаче у одређеним условима).

ПС

Ево прочитајте (али битније, запамтите) ово што сам постави као први текст при претраживању - saobracajne nezgode mobilni telefon

https://www.sigurnestaze.com/web/bl...telefona-na-nastanak-saobracajne-nezgode.html

За избегавање препреке на путу возачу брзина кретања изражена у километрима на сат не значи скоро па ништа. Треба да буде свестан колики пут пређе за 1 секунду што се узима за време потребно да се реагује (на пример да се стисне кочница) и треба најмање 40 метара да се возило заустави ако се кретало 100 километара на сат. Дакле, при тој брзини пређе око 67 метара (под условом да је све идеално - да је на време видео препреку, да је коловоз сув итд). Долази се до тога да је јако битно растојање између оног испред и датог возила што би у овом случају било најмање 70 метара. У случају употребе телефона све се погоршава јер одвлачи пажњу.

Telefon kod vozaca je opaaaaasno oruzje . Nije da ga nekad ne koristim , al tako je , zato mozda i znam . Necu pretjerat kad kazem losije vozi i reaguje vozac koji prica na tel , nego pijan , a o porukama internetu netreba pricati .I taj hendsfri je samo malo manje opasan . Budimo realni.

За избегавање препреке на путу возачу брзина кретања изражена у километрима на сат не значи скоро па ништа. Треба да буде свестан колики пут пређе за 1 секунду што се узима за време потребно да се реагује (на пример да се стисне кочница) и треба најмање 40 метара да се возило заустави ако се кретало 100 километара на сат. Дакле, при тој брзини пређе око 67 метара (под условом да је све идеално - да је на време видео препреку, да је коловоз сув итд). Долази се до тога да је јако битно растојање између оног испред и датог возила што би у овом случају било најмање 70 метара. У случају употребе телефона све се погоршава јер одвлачи пажњу.
Meni se cini da su 3 sekunde kao neko pravilo za drzanje rastojanja

Sta se dobija kad se ne drzi rastojanje ? Nista. Manja preglednost , teze preteci , kolko sam divljih trka na magistralama dobio dok se bilo mladje , protiv jacih kola bas drzeci vece odstojanje .

Барбула, то зависи од брзине. Ако се добро сећам у граду (значи до 50 км на сат) је 2 секунде, 3 је до 80 на сат а на аутопуту 4, бар мислим. Али то је то што сам написао само преведено у време.
Момо, добија се време/простор да се реагује да не би дошло до судара. Шта ако тај испред закочи нагло а ти који си близу њега немаш времена да кочиш?

To sve pije vodu kad nije gužva na putu...kad je gužva ne moždržati rastojanje jer se drugi ubacuju između

2 sekunde je 2 sekunde, pri vecoj brzini vece je rastojanje.. Meni u kolima pokazuje to rastojanje u sekundama, iznad 2s je zeleno, ispod 1.5 cini mi se crveno a izmedju narandzasto upozorenje.. Sto ne znaci da je 2 sekunde bezbedno, to je samo proizvodjac tako odredio ali verujte retko ko vozi i autoputem sa rastojanjem vise od 2 sekunde a tek na sporijim putevima.. U Bg kad je guzvara uhvatim sebe vozim na 0.4-0.5 sekundi i treperi upozorenje, sreca pa nije neka brzina..

Nazad
Vrh