Na ovim cenama ni jedno (dizel), ni drugo (benzin), a ni treće (ben./gas) više nema smisla.
Sve su oni obračunali kada su pravili kalkulaciju cena na pupmama, ali i dažbina koje ih prate (ugradnja, atest, reatest).
Ako prilikom kupovine biraš između benzinca ili dizela sa sličnim performansama od istog proizvođača, razlika u ceni vožnje biće gotovo pa ista.
Ako nema plin već se mora tek ugrađivati, to sa atestom košta poprilično. Za toliko para se dizelom može navozati prilično.
Na duže staze će se ugradnja plina isplatiti, ali za to treba da prođe vremenski period, kao i dosta km. računajući u uštedu razliku između cene litra dizela i litra plina. Pa i tada kada se isplati trošak ugradnje plina i njegove papirologije i dalje se mora sipati plin, ali i neka količina benzina, što znači da ni posle toga vožnja neće biti besplatna već nešto jeftinija. U tom periodu stići će reatest, pa tako iznova.
U obzir treba uzeti i da će to vozilo po pređenom km trošiti prilično više nego isti sa dizel motorom, pogotovo u gradskim, kod većine nas i seoskim uslovima, pa to još više smanjuje razliku između cene koštanja vožnje.
Imam i jednu i drugu opciju i teško da mogu znati šta mi je ekonomičnije, ali znam da me oderaše kako god da okrenem i koje god da vozim.
Jedina razlika u smislu održavanja novije generacije motora je delom na strani benzinskih motora, a u smislu potencijalno skupljih kvarova na dizelima.