Jesenje "plavo" prskanje

Ulje je insekticid i akaricid i jos neki *icid ne secam se.
 
I ja mislim kao i vi da je prskanje bordovskom čorbom dobra stvar i kvalitetna i meni jeftinija varijanta.
Samo nisam siguran da li će se bordovska čorba pomešati sa uljem.
Bilo bi lakše da se pomeša i da prskam samo jednom. Da ne idem prvo čorba pa posle ulje.Tu ja imam dilemu...?
 
Nemoj mešati ulje i bordovsku čorbu! A mislim da je to i nemoguća mešavina...bilo bi kao zejtin i voda.
Ulje se koristi više s' proleća kad su već položena jajašca štetnika koji napadaju voće, na način da ih pokriju i ne daju im da se razviju dalje...
I zato je ulje i insekticid i akaricid zato što pokriva jajašca i insekata i paukova , pored ostalih dejstava koje ima i poseduje...( a o tome bi neko stručniji...)
Bordovska čorba će odraditi sada onu funkciju , koju inače ima kad se prska , recimo vinova loza, u punoj vegetaciji...znači da smanji kapacitet prouzrokovača plamenjače, botritisa i sl. Znači ono što je zaostalo na i oko stabla i što se sprema da preživi zimu...
Naravno da je ovo jesenje prskanje samo jedan od prskanja koja se koriste u zaštiti voćaka..
Zato kažemo da je sledeće zimsko, sa opet bakrom i uljem i onda nadalje za svaku voćku prema planovima zaštite...koji opet mogu biti punog kapaciteta , što bi rekli " u fulu" ili redukovani ( koja ja više preferiram) koji se svode na svega par prskanja tokom vegetacije...a ova jesenja i zimska su kod mene glavna , ili osnovna...naravno sa svešću da će takva biti i berba ( mislim redukovana ali zdravija).
Znači zavisi od godine do godine, a najvažnije je očuvati samo stablo u kondiciji...
 
Znam da ulje ide u proleće to mi je jasno. Nisam ni mislio sada da ubacujem ulje.
Sada samo bordovska čorba.
Gandrad zasto misliš da se ulje ne meša sa bordovskom čorbom, kada u uputstvu za "Galmin" pise da se rastvara 300 do 400 ml u 10l vode?
Zašto se ne bi rastvorilo i u bordovskoj čorbi...?
 
Pa slušaj ..u principu i ne znam...na neki način , pretpostavljam...iz čiste logike, a i nisam nigde čuo ni pročitao da je to neko mešao...
A možda i može druže , možda grešim...
Koliko se sećam iz ranijih iskustava sa prskanjem vinove loze bordovskom čorbom, tjt, mešavinom plavog kamena i kreča, ništa se nije dodavalo u tu čorbu...
kao što su sumpor (koji se koristio da suzbije pepelniocu u vinovoj lozi) ili insekticidi...
Ali , opet...možda.
 
Moram da se raspitam još malo. Imam vremena do proleća.
Ako saznam nešto više javljam. Hval u svakom slučaju.
 
Zasto Bordovsku Corbu? Ona je za vinograd... Bordovska Corba definitivno moze da odradi posao, ali ne vidim razlog zbog koga bi prskali sa njom kad su bakarni preparati jeftini, Funguran, Nordox...
 
Ako imate vremena, onda sto da ne... U jesen kada se ceka i grabi lep dan da bi se odradilo prskanje, ne daje bas puno vremena za mesalje kreca i pravljenje corbe po par sati (osim ako ne kupujete gotovu corbu)...
 
Pa pitao si za razlog :)

Kreč može da se pripremi ranije i da stoji a pred prskanje se samo surdukne bakar.
 
Pozdrav. Planirao sam da sljive preprskam cuprozinom ali su mi svinje pustene u sljiviku ogradjenom. Hoce li sta smetati svinjama cuprozin? Ili da ih nesta ne namami da pocnu da grizu koru sljive ili nesta slicno? A i ako je otrovno ne bih da ih potrujem sad kad su jos malo spremni za prsutu.
 
Moras bar nedelju dana da nekako odvojis svinje...Ja sam imao negativno iskustvo,otislo mi jedno lepo jagnje posle jesenjeg prskanja.E sad da li prezivari reaguju isto kao svinje ne znam ali nemoj rizikovati.Sunka je sunka ili sacekaj da prodje svinjokolj pa prskaj krajem novembra.Svakako ce se ove godine vegetacija malo oduziti.
 
Da se ne bacaju pare za ulja iz iskustva savet za jesenje i zimsko (prolecno) prskanje:Nordox(2,2kg na 1000 litara vode) u narednom periodu, a na prolece isto uz dodatak cipkorda(200 ml/1000litara.Ja nemam nekih vecih problema par sezona sa ovom kombinacijom.E sad sto se neka stabla osuse to su drugi razlozi a ne ne prskanje plavim,belim ili crvenim uljima.Ako i ,,zaskripi'' sa vasima i drugim gamadima kasnije,uvek se moze tretirati nekim insekticidom za male pare.Naravno,posle cvetanja.
 
Zavisi i od voca i kako je sticeno tokom godine.

Mi koji smo kajsijari i tresnjari nama ulje ne treba, ja bogami ni na prolece ga ne koristim vec 3 godine za redom, ali ko ima npr jabuke a imao je tokom godine problema...bolje da doda ulje i sad i na prolece.
 
To ti je bakar razmućen u vodi ništa više, više se isplati kupiti bakar pa po želji i dozirati a i birati formulaciju, najbolje bakar hidroksid npr Funguran.
 
Pozdrav ljudi.Moze li mi neko reci jel ide ona jedna kesica fungurana od 25 gr na 10 litara vode ili to mora da bude jaci rastvor sa vise od te jedne kesice na 10 lit?
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh