Nemoj mešati ulje i bordovsku čorbu! A mislim da je to i nemoguća mešavina...bilo bi kao zejtin i voda.
Ulje se koristi više s' proleća kad su već položena jajašca štetnika koji napadaju voće, na način da ih pokriju i ne daju im da se razviju dalje...
I zato je ulje i insekticid i akaricid zato što pokriva jajašca i insekata i paukova , pored ostalih dejstava koje ima i poseduje...( a o tome bi neko stručniji...)
Bordovska čorba će odraditi sada onu funkciju , koju inače ima kad se prska , recimo vinova loza, u punoj vegetaciji...znači da smanji kapacitet prouzrokovača plamenjače, botritisa i sl. Znači ono što je zaostalo na i oko stabla i što se sprema da preživi zimu...
Naravno da je ovo jesenje prskanje samo jedan od prskanja koja se koriste u zaštiti voćaka..
Zato kažemo da je sledeće zimsko, sa opet bakrom i uljem i onda nadalje za svaku voćku prema planovima zaštite...koji opet mogu biti punog kapaciteta , što bi rekli " u fulu" ili redukovani ( koja ja više preferiram) koji se svode na svega par prskanja tokom vegetacije...a ova jesenja i zimska su kod mene glavna , ili osnovna...naravno sa svešću da će takva biti i berba ( mislim redukovana ali zdravija).
Znači zavisi od godine do godine, a najvažnije je očuvati samo stablo u kondiciji...