Ječam 2024/2025

Taj može vrlo lako da dobije dobro po ušima ako bude jače golomrazice.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Karmina je izuzetna sorta šestorednog ječma,zasijao sam ove jeseni 4 ha ,sjeme sa tavana.
Pokušaj sjetve sa Olt Gama je završio fijaskom pošto je osje štopalo u sjetvenim cijevima pa sam posao završio rasipačem.

Poslednja izmena:
Malo koja se može izboriti sa osjem. Navodno one stare konjske (kako ih kod nas zovu) one mogu. Mislim i da znam zašto ali nisam još uporedio setveni uređaj da bih mogao sa sigurnošću napisati.... Elem za to osje ti je kriv kombajn ili kombajner a ne sejalica. Osje treba da polomi vršalica i onda nema problema.

Mogu one čiji je valjak izbacivač tipa valjak jež.Te izbace i mrtvog pacova napolje. 🤣 Mogu i one sa klasik valjkom ali da su sprovodnici direktno ispod da se nigde ne lome i to ide bez gušenja.Naravno seme treba da bude iole čisto a ne da bude slame kao da je tovareno vilama.

Ja sam ove godine sejao ječam sa tavana i nikad više na svakim uvratinama se po neka cev zapuši i onda silazi i čisti. Još sreća nije bilo slame al đubre zaguši opet.

Iglice od jecma hoce da zaguse sejalicu jos ako sejalica nema mesac tek su muke, ni selektor ne moze da izbaci sve iglice ako nije lepo ovrsen

Pa da, valjak ko valjak.... Ali cevi.... Pa još koja nije na pravcu. Uffff. I ja sam se pretprošle namučio sa gungorkom. Svakih 100m se neka cev zapuši. E al zato ove godine na 18kj samo dva puta sam stajao. Našrafio obrtaje na zmaju, nove šine stavio, blinde na korpu, lance apcunga ostavio labave i potero masu namerno malo više na povrat. Bilo je malo i loma al nije osja.

I na otkupnom mestu barem u tvojoj okolini se ne gleda lom,nego hektolitar a iglice normalno smanjuju. Iz ugla otkupljivaca iks puta govorio da nameste kombajn kako bih bio sto cistiji jecam i ko je poslusao imao je dosta bolji hektolitar koji se odrazuje na cenu na nekim otkupnim mestima.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Da, hl je merilo pa se prema tome i kombajn šteluje.
mi nekad na Kasikaru,nikad nismo sejali jecam,samo zito

da li je i moglo neznam
plan mi je da je izvucem iz supe do sledece jeseni i da probam da posejem bar jutro
stori u supi od neke 2002godine tamo negde,treba mi bar 2 dana da je izvucem iz brloga

Kašikara? Koja je to? Mi smo imali dve klasične. One sa hengerima. Jednu sam isekao prošle zime a druga je još u životu ali neispravna.

Kašikara? Koja je to? Mi smo imali dve klasične. One sa hengerima. Jednu sam isekao prošle zime a druga je još u životu ali neispravna.
pa razlika je u tome sto ima ova kao ima polu v kasiku tako reci i ona nosi seme gotovo citav krug
kazem u brlogu je nemogu do njje pa da ti slikam razliku

a hengerice guraju seme sad kako drugacije da ti objasnim,na fazon hengerice su i napravljene imt sejalice

Nazad
Vrh