Ječam 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa sad sejemo ko juznoamerikanci, kad stignemo. :haha:
Jel @milan pitao za setvu rano ili kasno. Posto je jedno prolecni, a drugo jesenji.

@nju-vilid
Drugar stalno prska jecam sa njim (Moddus 250EC),prska se do pojave zastavicara u kolicini od 0,5lit/h,nema negativnih delovanja,on smanjuje rastojanje izmedju kolenca,i deblja stablo,dobra stvar

I ja planiram sada,gde mi nije kisela zemlja(mozda blago)da unesem ureu 100kg./h,a kasnije verovatno KAN.Iz savetodavne su mi rekli da su potrebe citog azota kod jecma od 60-80kg/h.,sto znaci da jos 100kg.KAN-a u drugoj prihrani je dovoljno(46+27=73),mozda malo vise KAN-a.Prosle godine sam isao sa samo 200kg./h KAN iz dvaputa po 100kg i prinos je bio 4t/h.Ovde me svi upozoravaju na poleganje,parali ljudi pa se naplasili,a neznaju za regulator rasta.I ja ga nisam koristio.Sejem nonius-sestoredni,on nije sklon poleganju za razliku od dvoredni.Da li regulator moze da se ubaci prilikom tretiranja herbicidom?.

ja mislim da ce pre da padne 6redni, jer je kratak i tezak vlat

Posejao sam pivarski jecam,e sad jedna stvar me interesuje a nailazio sam na razlicita misljenja.Dali veca kolicina azotnih djubriva utice na kolicinu proteina u pivarskom jecmu.Zna se da je to jedan od najbitnijih uslova da se jecam uopste moze prodati kao pivarski.Pod vecu kolicinu mislim na istu kolicinu koja je potrebna naprimer psenici za optimalan rast.

@cika_jova...Ja pricam iz proslogodisnjeg iskustva,jer na jednoj parceli greskom je(zamesan dzak) posejan dvoredni u jednom prohodu,a okolo sve sestoredni.Sejano rucno-86ari.Znaci tako je izgledalo kao jedna traka.I pri zetvi se jasno videlo da je on polegao na granici da ne moze da ga uhvati kombajn i sve se nesto umrsio.A nonius kao oficir stoji.

Posejao sam pivarski jecam,e sad jedna stvar me interesuje a nailazio sam na razlicita misljenja.Dali veca kolicina azotnih djubriva utice na kolicinu proteina u pivarskom jecmu.Zna se da je to jedan od najbitnijih uslova da se jecam uopste moze prodati kao pivarski.Pod vecu kolicinu mislim na istu kolicinu koja je potrebna naprimer psenici za optimalan rast.

Nesmes povecavati kolicinu azota jer ce ti jecam otici u merkatilni,jer se radi analiza proteina u jecmu , zato prehrana treba da je sa An-om ili San-om i to u manjoj kolicini,zavisi od kolicine Npk koji si bacio jesenas,ali generalno ti pivarski jecmovi izgledaju lose kao biljke kad dodje vreme vrsidbe ali zato cure jako dobro zato nemoj preterivati sa azotom

@idklecin Bas tako sam i mislio.Isao sam jesenas sa mesanim,tako da cu sad baciti San u nekoj razumnoj meri.Vec par godina sejem pivarski i samo jedne godine nisam bio zadovoljan kako sam prosao.Hvala na savetu

@cika_jova...Ja pricam iz proslogodisnjeg iskustva,jer na jednoj parceli greskom je(zamesan dzak) posejan dvoredni u jednom prohodu,a okolo sve sestoredni.Sejano rucno-86ari.Znaci tako je izgledalo kao jedna traka.I pri zetvi se jasno videlo da je on polegao na granici da ne moze da ga uhvati kombajn i sve se nesto umrsio.A nonius kao oficir stoji.

Nece da polegne ni dvoredni Jecam ako se ne baca jesenje djubre.Baci samo na prolece KAN 2kg po aru, nema poleganja a prinos je dzak po aru cak i vise...

To veoma lepo zvuci,ali je diskutabilno bez jesenjeg NPK-a.Mozda su tvoje njive dobro nadjubrene stajnjakom,pa si imao takav prinos.Ja sam jesenas u parcelama gde mi je uradjena analiza,uneo njival(krec-kalc.karb) i isao sa 150kg/h-MAP-a,a u drugim 250-270kg/h linzer-ovu 3*15-icu.Videcemo...?

Što se tiče polijeganja kod ječma, samo nemojte pretjerivat sa N.
Ništa preko 120kg/ha na losijim zemljama.

Da. Ali to je za prinos od 5t i vise.
Ali kod Vas su zemlje odlicne za razliku od kod mene.

Ali ja nikada ne idem sa vise od 80kg N/ha jer samo zemlju kiselim, a i nemam potrebe toliko bacati N.

Ja neznam kakva je zemlja kod vas,a da je ovde odlicna-DALEKO OD TOGA.3-4 klasa,kisela(ph-5.2),humus=2-3%,a fosfor-2,6(vrlo slabo obezbedjen).A sto se tice N-a,sto bi kiselio zemlju,ako ides sa KAN-om?

Ok, on ima nekih 20ak% dolomita da neutralizira kiselost, ali ne valja niti njega bacati i bacati.
Kod nas je cijena sada 100kg KAN oko 43€.

Ja sam ureu izbacio iz gnojidbe totalno.
Samo kada zaoravam ostatke onda je bacam zbog razgradnje. Ostalo nikako.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh