Ječam 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitam jer sam osobno prošle godine bacio KAN po ozimoj pšenici oko 10.1. i ima fantastičan urod.
Ručno sam bacao.

Zavisi odakle si i kakvi su snegovi kod vas. Kod nas prosle godine ceo februar 1m snega, ove zime slabije ali ko zna kakav ce ostatak zime da bude. Ja pre 1 marta u jecam ne planiram da bacam nista. :ppozdrav:

Moze manja kolicina nekog azotnog djubriva koju ce uspeti biljka da usvoji pre tih kisa i snegova i kompletnu prihranu azotom da raspodeli u 3 dela.

Nije rano.
Najbolje rezultate imaju oni koji do polovice ožujka posijani.
Inače tko ne posije do kraja ožujka bolje da niti ne sije.

Skoro idealno ako mozes. Ja sam prosle godine sejao pocetkom marta, a da je posejan malo ranije, bolje bi podneo junsku susu.

Bice zadovoljen svime samo da uspem da ga posadim ..

- - - - - - - - - -

Inace i ja sam prosle godine sadio 15 marta bio je dobar ali nije to to..

Sorta neka novosadska. Sejan oko 5-7 marta. Prinos skoro 4t\ha. Bio je mnogo dobar, htela ga kisa, al ga ubi susa i ono sunce u junu, i bilo je dosta nesvrsenih klasova. Pred samu setvu islo negde oko 150 kg\ha Yara, i posle dva puta kan, mozda nekih 300-330 kg\ha.

I ja planiram sada,gde mi nije kisela zemlja(mozda blago)da unesem ureu 100kg./h,a kasnije verovatno KAN.Iz savetodavne su mi rekli da su potrebe citog azota kod jecma od 60-80kg/h.,sto znaci da jos 100kg.KAN-a u drugoj prihrani je dovoljno(46+27=73),mozda malo vise KAN-a.Prosle godine sam isao sa samo 200kg./h KAN iz dvaputa po 100kg i prinos je bio 4t/h.Ovde me svi upozoravaju na poleganje,parali ljudi pa se naplasili,a neznaju za regulator rasta.I ja ga nisam koristio.Sejem nonius-sestoredni,on nije sklon poleganju za razliku od dvoredni.Da li regulator moze da se ubaci prilikom tretiranja herbicidom?.

Ja sam prosle godine takodje bacio 200 kg KAN po ha iz dva puta , nisam merio prinos ali nije bilo lose a sejao sam ga dosta kasno..

sejao sam ga dosta kasno..
Uuu nepononovilo se,posejo tek krajem novembra i opet je to bilo u suvo zemlj.,ali nisam vise smeo da cekam.Nicalo i u martu posle snega.A prinos cak odlican(4t/h),sa obzirom da je islo 200kg linzer 3.pet...ice predsetveno i 200kg.KAN-a.Mozda zbog toga sto je to deda nekada dobro nadjubravo stajnjakom,do pre 10-ak god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh