Jagode

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
moje mišljenje o vertikalnom gajenju je da je 5,5l supstrata malo za 4 sadnice i da bi trebalo više supstrata, zato na džakovima uspeva jel ima više supstrata :ideja: koje je vaše mišljenje o tome?

Ej bre ljudi odmorite malo, ja bre ceo dan rostiljao i cirkao vince :haha: :haha: :D :D, ima vremena za rasprave i diskusije :ppozdrav: :ppozdrav:

@ boomsyte
Pa jeste, u pravu si, ali radnim danima se radi a kad posle sednem za komp odmah :spavam:

@ bushny
To sa džakovima je po meni bolja varijanta od vertikalnog sistema. Ali opet je u pitanju supstrat sa svim svojim dobrim i lošim stranama o kojima smo već pisali. Na tvom mestu ja bih bar prvi put sadio direktno u zemlju a kad rešiš da ih povadiš posle možeš u džakove. Po meni sadnja u džakove ne donosi nikakvu prednost nad sadnjom u zemlju ako ti je zemljište nezaraženo (a i to može da se reši), a trebalo bi ako nisi pre sadio jagodu. Isti je broj sadnica, ista količina svetlosti, temperatura samo što ti je komplikovanija ishrana i navodnjavanje.

pozdrav boomsyte i nebojsi i pitanje za nebojsu posto on rece da ima u jagodu u plastenicima .kako jekod njega da li ima pegavosti lista jer kod mene je ima tretirao sam plavim pre kretanje pa jos jednom suzbila se bila ali je ponovo ima. nije nista strasno ali ima je na nekolicini listova (mislim na one braon fleke po listovima).

@ dejantmitrovic
Nemam ja plastenik, radim samo na otvorenom.
Pegavost naćaš rešiti bakarnim preparatima, možeš samo da usporiš njeno širenje. Jesi li očistio staro lišće? To je obavezna mera. Ako jesi a opet se javlja i posle bakra, efikasan preparat je Score od Syngente. Pegavost se javlja za vlažnih i hladnijih perioda pa ako radiš u plasteniku obrati pažnju na provetravanje.

Meni to redovno na madleni ima na starijim listovima i kad se razbukta vegetacija nestane,ali na prolece ih ima ponovo na starijim listovima...nesmeta.
Ja sam ove godine na bazi bakra koristio Nordox preparat,on je sada kao vrh ponude bakra sto se tice,to je kao novija formulacija , bakarni hlorid a ne bakarni oksihlorid,i bas su neke fine granule i dobro se topi u vodi i ne zapusava dizne..
Probacu i ja Score
Post je spojen: [time]1270374958[/time]

ovo je danas slikano
Post je spojen: [time]1270407538[/time]

Ljudi sto se tice Syngente, tj njenih proizvoda pazite na rok, meni stric u svici vozi za njih i sad mi je doneo korus, ja sam trazio wg 75 a on mi doneo wg 50 sa odgovorom da se 75 ne proizvodi vec 3 god a kod nas ga prodaju od prosle god, mnogo mi mutljavine ima sa tim sredstvima i to mi se nikako ne svidja :zli: :zli: :zli:

evo nekih fotka od mog drugara koji već tri godine ima plastenik sa vertikalnim gajenjem i mogu da kažem da se ne žali
34ozmaf.jpg
9tiqhg.jpg
o70r36.jpg
205we12.jpg

ove godine proširuje proizvodnju duplo i kaze da nema problema za sada samo treba sve na vreme uraditi. normalno nije onako kako gospodin miletić priča o zaradi ali kažem ponovo ne žali se
Post je spojen: [time]1270378492[/time]

Post je spojen: [time]1270410928[/time]

Nele koja je onda svrha bakra, jer ga ovi iz galenike preporucuju kao sredstvo za suzbijanje pegavosti :sta:

pogledao sam link pa njemu je to mnogo gusto razmak a i ima devet saksija na stubu to je pre dve godine otpalo sad je i veći razmak i manje saksija na stubu vidi gore na slikama :osmeh:

@strawberrymp

Madlena je osetljiva na pegavost. Nebi se složio da baš ne smeta. Ako uhvati maha dosta iscrpi biljku. To što kažeš da nestane kad se razbukta vegetacija je vezano za uslove za razvoj pegavosti. Ona se javlja kad je vlažno i hladnije vreme, znači proleće i jesen. Kada se zasad jednom zarazi spore su uvek tu i samo je pitanje kad će se pojaviti. Bakar može da donekle dezinfikuje parcelu i smanji broj spora ali ne može da reši problem. Inače Score može da zaustavi infekciju i 4-5 dana nakon zaraze.

@ boomsyte

Stvarno retko kad gledam na rok trajanja. Ne verujem da bi kompanija takvog renomea pala na takvu glupost. To mi više liči na muljažu naših trgovaca kojima su ostale zalihe.

@ bushny

Koliko vidim na slici tvoj prijatelj ima 7 spratova a Miletić preporučuje 9. Znači u startu preko 20% manje biljaka u plasteniku. Koliko ima biljaka po m2? Koji mu je prosečan rod po živiću?

@ sopot

Bakarni preparati su kontaktni t.j. preventivni što znači da štite biljku pre nego što dođe do infekcije. Ako do infekcije dođe nije efikasan. Drugo, kod svih kontaktnih preparata jako je bitna dobra pokrivenost. Delovi biljke koji nisu pokriveni su izloženi infekciji, za razliku od sistemičnih preparata koje biljka usvaja i koji je štite "iznutra"

@ nebojsa
Pa o tome ti pricam, cak ni granulice nisu iste a o ceni da ne pricamo, cena 1kg-a u svici je110 franaka a kod nas 150e a mislim da neko kod nas to pakuje, mala privreda je cudo :udri: :udri: :udri:

Pozz

Imam neku brosuricu Galenika fitofarmacija, preporuka zastite jagode.

Ako nekog interesuje mogu da ubacim na forum.
Prosle god sam koristio njihove preparate i nisam imao nikakvih problema sa bolesti jagode. :cao:
Sa ovim stranim preparatima ima dosta mutljavine, rizicno je, ali sta da se radi.

@nebojša
promenjen je raspored zbog toga što je to bilo pretrpano a i drugi ljudi kod kojih se raspitivao kažu da donje sadnice nisu imali dovoljno svetlosti a i stubovi su bili gusto postavljeni normalno da bih gospodin miletić ::novac:: uzeo lovu. imam podatke po kom redosledu i koliko saksijana stubu (normalno od ljudi koji su to proverili) pa ako nekog interesuje biće mi drago.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh