Jagode-opšta tema

POZDRAV ...Jagodarimaa ... Mislim da cu na prolece zasaditi 20-do 30 ari ZENGE -ZENGANE americki sistem 75000 ili 120000 kom po ha ima li neko takvih iskustva.......Ako me razumete o cemu pitam ....?. Podriveno je ,gruberisano je ,spremam se ovih dana za zeolit ,prehrana organskim djubrivima, program DIMATRA...? Posatavljanje bankova ...a na prolece SADNJA,....?

Svaka sugestija bi mi dobro dosla .....slobodno NEMOGUCE je mene uvrediti ni naljutiti ,,,.....Jer sam PREKALJENiii......??? :ppozdrav:

POZDRAV ...Jagodarimaa ... Mislim da cu na prolece zasaditi 20-do 30 ari ZENGE -ZENGANE americki sistem 75000 ili 120000 kom po ha ima li neko takvih iskustva.......Ako me razumete o cemu pitam ....?. Podriveno je ,gruberisano je ,spremam se ovih dana za zeolit ,prehrana organskim djubrivima, program DIMATRA...? Posatavljanje bankova ...a na prolece SADNJA,....?
Svaka sugestija bi mi dobro dosla .....slobodno NEMOGUCE je mene uvrediti ni naljutiti ,,,.....Jer sam PREKALJENiii......??? :ppozdrav:

Ja sam probao talijanski sistem , 12 biljki u metar , kod nas to ne prolazi , pregusta sadnja , puno lisne mase , doduse i puno cvjeta ali se jako malo plodova odmetne , i ono sto se odmetne ne moze da se normalno tretira protiv bolesti i vecina propadne , moj savjet je svima 5 biljaka u metar , drugo mislim da su price , odnosno ako je dvored 6 biljaka i nista vise.
Sa takve sadnje mi je bio prinos ( na 12 biljaka u metarŽ) oko 100 grama , sa 5 biljaka je oko 350 do 400 grama , sa time da mene svake godine neki vrag pokupi ili kise ili led ili neka bolest , ove godine su bile usi i stalno neki vrag.
Ja inace kada se plod odmetne ne spricam sa nicim vise , tako da sam zadovoljan.
Mozes dobiti milion sugestija , svaka njiva trazi nesto drugacije , vidjet ces , dok sam ne probas i vidis greske , dzaba sve drugo.

diste jagodari danas bio da obidem jagode kad ono ona pocela sad da cveta ovo mije druga god tako da nemam stim iskustva dalce se to odraziti na rod posto sad kad zahladni cvetovi ce da izmrznu ,siso sam je u septembru lepo se razvila al de sad cveta sta da radim :sta::sta:

diste jagodari danas bio da obidem jagode kad ono ona pocela sad da cveta ovo mije druga god tako da nemam stim iskustva dalce se to odraziti na rod posto sad kad zahladni cvetovi ce da izmrznu ,siso sam je u septembru lepo se razvila al de sad cveta sta da radim :sta::sta:
isti problem i kod mene...
i mene isto to interesuje...

Pa odraziće se na rod i te kako ako ne skidate cvetove

znaci preporuka je dase ti cvetovi skidaju?? dali je dovoljno otkinuti sam cvet ili pad celu cvetnu drsku ili kako se vec zove i dal ce onda na prolece ponovo terati cvetove:sta: neznam sta i kako se radi sad mije prva god tako da to nisam nikad radio i imam nekih 10ari tako ba nije puno posla samo damije znati sta da radim:sta:::vadjenje_repe:::sta: svaka preporuka od iskusnih je dobrodosla

društvo al se je zasadila jagoda u moj kraj samo tako auu i sve zenga,a ja čekam da još zamre vegetacija i još neka kiša da padne i počinjem sa sadnju

Evo da predstavim svoj zasad,posadjen pocetkom septembra.Alba kontejnerska,17 ari,6650 sadnica i jedan red Roxane oko 350kom,za probu.

Evo kako izgleda juce pokoseni medjuredovi motornom kosilicom

Vecina izgleda ovako ,imaju 2 do 4 bokora.

Ljudi,do kada prihranjivati jagodu? Ja sam po savetu sa foruma danas pustio kroz KPK 0.7g/biljci pojacani K,planiram jos jednom za 7-10 dana i valjda je dovoljno za ovu jesen.
Kakva su vasa iskustva sa zavrsnim prskanjem preko lista? Mene su savetovali da prskam bakrom ,samo ne znam da li da prskam sada dok je jaca lisna masa ,ili da cekam do prvih mrazeva,kada se smanji vegetacija?

@ skal
Cvetove mozes a i ne moras da skidas. Evo idu mrazevi pa ce to resiti :)

@vladale.rs

A zasto ovako kasno sadis?

@ losovac

Sto se tice prihrane ja bi zavrsio za ovu godinu. A bakrom mozes prskati, nema sta cekati. Ne valja ni kad bude jako hladno

nešo prijatelju.nijedna mi se sadnica nije osušila od zimus što sam sadio ,sve se primile,sad ziviće sam neke rasađivao 200kom a nisam ih odvajao od maticu a samo prihranjivao i svi mi lepi i dobro razvijen koren a sa jednu i dve glavice.tako ću i sad, da budem siguran da će se primiv.

radashine,ja imam oko 50 korena zivića kod mene i nevidim da su se razvili bolje od zivića u njivi,a sve je isto tretirano čak su i više zalivani jer su mi pod ruku,mozda loše rezonujem stvari ali takoje...a ovde nepročita neko da je imao više od 100g u prvoj godini od kontejnerskih zivića.drugar je odvajao u mesto od maticu zivić i polivao bukvalno dojedan mu se osušio.mesto ja odnjega da uznem sad će on od mene,ponovo kazem mozda loše rezonujem stvari.

- - - - - - - - - -

društvo davas pitam.u red sadim razmak na 30cm,a međured 1m.dali u taj razmak od 1m da puštim još jedan red jagoda,i da kasmije zastrem slamu, ili da okopavam ručno,šta bi bio vaš savet.

Pozdrav jagodarima.. Imao sam zengu oko 30 a sada oko 15 a prinosna je i ukusnija od ostalih.
Samo sto treba dosta radne snage pri branju sitna je Ja sam vec presao na albu aziju a ove godine sam
sadio roksanu. Gore sam video da POLE ide na zengu na foliji i 75000 do 120000 zivica po h to je po meni
nemoguce. I jos nesto bolje da se ide vise sorti ranije kasnije

Nazad
Vrh