Jagode-opšta tema

Ja sam već odavno pošišao moju kleri na otvorenom a bez folije.Počeo trimerom pa kad sam video kako mi busee krljaju nož (a kosio skroz do zemlje da istovremeno uništim i izdanke) nastavio ručnom kosom. Vidim da sam ovde to napisao 28.6. Pa se onda uplašio jer sam ovde pročitao da će se osušiti. Posle toga nisam ništa prskao ni zalivao ali je bilo par dana kišovitih. Sva je ponovo olistala i poterala izdanke i ima pomalo i koje su procvetale. E juče ujutro primetim da na nekoliko počinje da izgoreva list. Valjda od vrućine, nadam se da nije neka bolest. Inače sam između redova jagode izfrezirao i posadio kupus i njega zalivam sa kpk. Sad ne znam da li da kad prođu ove vrućine šišam još jednom ili da ne diram ne bih gnjavio kupus. Vidim na tv As neku emisiju u kojoj su gostovali neki iz Agromarketa i kažu da su nabavili i pustili u prodaju neko sredstvo i da se jagode ovih dana poprskaju sa tim i dogodine su minimalne šanse da imaju nekih bolesti. Planiram da svratim jedno jutro da vidim pošto je i možda kupim. Jel čuo još ko za tako nešto, da se sad prska protiv bolesti za sledeću godinu? Šta mislite ako budem kupio to i prskao da li da dodajem i neke prihrane i da li na jesen i kad otprilike da šišam? Jagodi je ovo bila druga godina roda a presađivana je živićima (izdancima).

Најбоље што може да се уради за новопосађене живиће по овим пакленим врућинама је наводњавање СВАКОГ ЈУТРА врло рано (у свануће), по мало (ако нормално наводњавате на 3 дана по 1 сат, сада то урадите сваког јутра по 20 минута). Много је боље ујутру рано, јер су ноћи још увек свеже и земља се фино расхлади. Увече је земља УСИЈАНА и никако није паметно тада наводњавати.

Што се шишања тиче... Људи, не пипајте ништа док ово чудо од температура не прође!

П.С. Мој деда (воћар) је говорио, када су овако високе температуре, најкорисније што у њиви можеш да урадиш је, да НЕ РАДИШ НИШТА (тада није било наводњавања...).

Planiram za moje potrebe(sok,dzem)da proizvodim jagodu,ali ne znam koja sorta je najbolja za moj kraj(Užice-Kadinjača),brdovit kraj.Zemlju imam.Koliko sadnica je dovoljno za 4tvoročlanu porodicu?
Imam ponudu drugarice,koja u B.Crkvi ima neke italijanske sadnice,kaže da su extra,i sade se krajem avgusta.

Pozdrav jagodari imam još početničkih pitanja jagode sam posadio prije 15-16 dana danas ih prvi put prihranjujem e sad dali ih zreba u skorije nečim tretirati protiv štetočina i bolesti neki kažu da treba neki da netreba ništa do jeseni ko je sad tu u pravu?

Da li je neko sadio Superiorove jagode?Ne znam šta da posadim,sada u oktobru.Institut za voćarstvo Čačak ima dve novostvorene sorte i tek kroz dve godine će ih pustiti u prodaju.
Koju sortu preporučujete i gde da nabavim?

Ja sam već odavno pošišao moju kleri na otvorenom a bez folije.Počeo trimerom pa kad sam video kako mi buse krljaju nož (a kosio skroz do zemlje da istovremeno uništim i izdanke) nastavio ručnom kosom. Vidim da sam ovde to napisao 28.6. Pa se onda uplašio jer sam ovde pročitao da će se osušiti. Posle toga nisam ništa prskao ni zalivao ali je bilo par dana kišovitih. Sva je ponovo olistala i poterala izdanke i ima pomalo i koje su procvetale. E juče ujutro primetim da na nekoliko počinje da izgoreva list. Valjda od vrućine, nadam se da nije neka bolest. Inače sam između redova jagode izfrezirao i posadio kupus i njega zalivam sa kpk. Sad ne znam da li da kad prođu ove vrućine šišam još jednom ili da ne diram ne bih gnjavio kupus. Vidim na tv As neku emisiju u kojoj su gostovali neki iz Agromarketa i kažu da su nabavili i pustili u prodaju neko sredstvo i da se jagode ovih dana poprskaju sa tim i dogodine su minimalne šanse da imaju nekih bolesti. Planiram da svratim jedno jutro da vidim pošto je i možda kupim. Jel čuo još ko za tako nešto, da se sad prska protiv bolesti za sledeću godinu? Šta mislite ako budem kupio to i prskao da li da dodajem i neke prihrane i da li na jesen i kad otprilike da šišam? Jagodi je ovo bila druga godina roda a presađivana je živićima (izdancima).
Ovo sam napisao5.8. i niko nije komentarisao ni odgovorio a mene i dalje zanima. Evo dve slike, slikao sam juče predveče
736716270827398.jpg
[/URL] [/IMG]
2a4a6c270827487.jpg
[/URL] [/IMG]

ljudi pomažite primetio sam da mi mladi listovi žute i agronom mi kaže da je nedostatak željeza međutim primjetio sam sa zadnje strane lista sitne malte ne nevidljive okom pauke narandžaste boje čime ih prkati jer baš napreduju?

@VLADOVUK
Dobro bi bilo da si postavio neku sliku.Verovatno su u pitanju grinje kojima pogoduje duzi susni period,a toga je bilo napretek ove sezone.Za te namene ide akaricid,naci ces neki u poljoapotekama koji ce ti odgovarati i zapreminski i novcano.A mozda imas i hlorozu-nedostatak gvozdja,pa ces morati i neku folijarnu prihranu na bazi gvozdja da odradis.

Postavio bih ja slike ali neznam kako,prskao sam gvožđem ali vidim da je sve gore da se listovi počinju savijati mislim da je grinja ili taj pauk pa sam danas poprskao Actarom tako su mi rekli u apoteci i primjetio sam da su vrlo brzo uginuli.Prije prskanja su trčali ko lodi po listi ali nakon prskanja nemiču:osmeh: HVALA NA SAVJETIMA U SVAKOM SLUČAJU

Kao najnoviji clan moram da vam iznesem moju situaciju a raspolozeni neka je prokomentarisu
U prolece ove godine dobio sam parcelu od 25 ara na raspolaganje, dve godine nije sadjeno nista.
U roku od 5 dana (19-24.04.2013) zavrseno je oranje, freziranje, folija, KPK i sadnja 11.000 sadnica jagode ALBA (rasad iz izdanaka)
Postavljena je cev na 8 metra dubine i ima dovoljno vode za navodnjavanje.
U startu se osusilo nekih 200 komada, a u narednih mesec dana svako iz komsiluka malo "nabrao" rasada (ukupno oko 2.000) komada.
Sadnja je uradjena polu-kvalitetno zbog nestrucnih ljudi, koren presavijan ili plitko postavljen, tako da se jedan deo rasada slabo drzi za podlogu ali je bujan.
Posto je rana sorta, a mlad rasad, ubrali smo oko 3-4kg jagoda posle 15 dana :)
Najveci je problem korov jer cela povrsina nije tretirana nicim pre sadnje tako da nadjubren i navodnjavan korov raste ispod najlona.
Poslednja muka je slepo kuce koje jede koren sadnice, sta raditi?
Inace prskano je samo total izmedju redova, Quadris jednom i vodotopivo djubre kroz sistem.
Sta sada?
Da li Fusilan forte moze da resi korov ispod najlona?

Ako ti je crna folija, ne vidim kakav je problem korov ispod najlona. On ce se osusiti jer nema svetla.
Ako mislis na korov u rupe gde si sadio jagode, ja to plevim. Tako mi je najlakse. Svakih nedelju dana prodjem na brzaka i pocupam travu dok je jos mala. Da imam vecu povrsinu mozda bi razmisljao o prskanju, ovako moze da se stigne (govorimo o 25 ari povrsine).

I ja imam isti problem sa korovom ispod folije u stvari folija nije najbolje zategnuta pa se kroz rupe kraj sadnica pojavljue neka vrsta loze neznam tačno koja je vrsta korova ali za 2-3 dana nakon čupanja se ponovo pojavi dali postoji neki preparat koji bi mogao da se pusti kroz sistem a da nešteti jagodama jer prskanje nebi pomoglo zato što je korijen negdje duboko pod folijom.

Владо, ја то плевим. Када год наводњавам, протрчим један део парцеле и то прилично лако иде.

Rašo problem je što se žile vuku pola metra ispod folije pa moram razvaliti rupu na foliji da je iščupam iz korijena nadam se da će se korov smanjiti kad se jagode razviju jer će manje svjetlosti prolaziti ispod folije a možda i neće.Ovo mi je prva godina da sadim jagode pa me sve živo brine da nebi naštetilo jagodama.

joker kako su ti zivići jer su preziveli.ja sam odvoio od maticu 4 kom i osušili su se tu u mesto,a jedan drugar odvoio sve ziviće u mesto i sve su mu se osušili dojeno a zalivao ih po malo,bilo je dogovora da mi da što mu ostane a sad će on uzima meni što ostane

Neces verovati, ja jos uvek pravim zivice. Da li ce ti novi preziveti videcemo (plasim se jer su noci hladne), ali moram da pravim jos jer mi fali.
Posusilo mi se oko 2000 komada. Bili su vezani za maticnu biljku, ali ni to im nije pomoglo jer desetak dana nisam mogao da odem i navodnjavam.
Trenutno imam oko 4000 do 5000 komada, odvojenih od maticne biljke i za sada lepo napreduju.
Najverovatnije cu imati i viska (za prodaju) od ovih sto sad pravim, jer su mi ove holandske sorte ispustale bas dosta zivica. Pogotovu medena.

Nazad
Vrh