Jagode-opšta tema

riciboy : super izgledaju , i ja bi imao tako al me zeznulo puno toga , pa sam morao rashladiti plastenik da mi se zaustavi cvjetanje kako bi dobio na vremenu da mi izraste novi list , sada se dosta oporavila jagoda tako da bi sutra pustio 18-18-18+Me , koji omjer ide zeljzo ako ga primjenjujemo folijarno a koji ako ga pustamo kroz sistem kap po kap.

Prihrana sa zeljezom zavisi od vise faktora, od kolicine navodnjavanja (padavina), struktura tla, njegova obezbedjenost sa Fe, kolicina njegovog izvlacenja iz tla od same biljke. U praksi primenjujemo oko 300-500gr na 1000 m2 u KPK, 6%-nog preparata sa zeljezom. Folijarno bi mogli 200-300ml/100L , sa nekim tecnim zeljeznim preparatom, koji najcesce su u formulaciji sa nekim drugim elementom. Vazno je primetiti simptome nedostatka i onda tretirati, jer Fe najcesce ga ima i u ostalim kristalnim gjubrivama za prihranjivanje.

Svima koji su imali problema sa cestim i obilnim kisama, preporucio bih da bar jednom upotrebe zeljezo.

Poslednja izmena:
Jaoooooooooooooo a kod mene jedva po neki novi list ::jako_besan:: Ubi me ova :kisa:
Između gredica leži voda. Još malo pa mogu i da ::samo odmor::
Ima da berem u avgustu :haha:

U Makedoniji su daleko povoljniji uslovi.
I plastenicko povrce ranije dospeva minimum 2 nedelje nego kod nas.

@ceci 93

To je stari jesenji cvet koji je ostao. Nemas problema , nije nista strasno. A Ridomil mozes da mesas sa Signumom, ali sada ne znam sta ce ti signum! On se prska kada biljka bude velika i kad pocnu da se oformuju plodovi zbog botritisa . Idi sada sa ridomilom i neki insekticid, onda sa Quadrisom, pa tek na kraju koristis Signum ili Swich.

TONI SVAKAR

tako mi je reko agronom u polj apoteci u svakom slucaju hvala puno na odg.

Dali stari cvet da pokidam ili ce sama biljka da odbaci.

Sto se tice crnog cveta ne mora da znaci da je stri, moguce i novi da je mraz ostetio.
Mada su za to male sanse, jer jagoda jos nije u fazi cvetanja zbog ove kasne godine.

Ja sam danas otiso da obidjem moje jagode i evo stasam naso neznam ni ja sam sta moze biti jagode sam cistio od starog lista pre oko mesec dana i od tad nisam bio napolje posto je to malo dalje od sela sta im moze biti ,
sdc11530.jpg
,nisu sve takve al ima ih dosta zasad nisam jos s nicim prsko ,
sdc11528.jpg
,
sdc11527.jpg
,
sdc11526.jpg

skal, to ti je pegavost lista. Meni su za pegavost preporucili Score od Syngente.
Da si prskao bakrom posle sisanja, mozda sad ne bi imao problema.

tako cu i uraditi to stose razbolelo poskidati i onda zastititi dase nebi sirila pegavost,posto planiram pokriti mini tunelom,

Pozdrav jagodari.skai sto pre cisti ovo lisce.to je zarazeno i ono je dalje izvor bolesti.svakako prskaj sa plavo pa odmah iza toga idinesto za pegavos i pepelnicu

@ Skal
Ovo nije napalo novo lisce, nego je zahvatilo staro sto nije odstranjeno.
Odstarani to lisce i nece biti problema.

Nazad
Vrh