Jagode-opšta tema

Reci bratu da plasteniku moze da odradi tri proizvodnje povrca od proleca do zime, a jagode se samo jednom u toku godine.
Njegov izbor. :ppozdrav:

Reci bratu da plasteniku moze da odradi tri proizvodnje povrca od proleca do zime, a jagode se samo jednom u toku godine.
Njegov izbor. :ppozdrav:

Pa moze i jagodu cjelu godinu ako ima trziste i sigurno mu veca dobit nego na salati ili paradajzu.

- - - - - - - - - -

Zamolio bih za pomoc sve forumase na ovoj temi,
Brat mi je dobio plastenik 5*25 u koji sada u martu hoce da posadi jagode. Plastenik ima i sistem za navodnjavanje.
Potrebne su mi informacije koji rasad da kupi i gde. Takodje bi bio zahvalan, kada bi neko bio spreman da mi pokaze na koji nacin proizvodi jagode u plasteniku odnosno da dodjem do njega i vidimo (ja i moj brat) kako to radi.
Unappred zahvalan na svim odgovorima.

Ajde za pocetak reci dali bi sadio jagode u zemlju ili vertikalni uzgoj , odnosno na neki od hidroponskih sistema , pa onda dalje mozemo da vidimo sta da te posavjetujemo , svakako odmah da ti kazem da je u plasteniku puno vise posla , znaci to je prva i sigurna informacija , evo ja danas postavio drugi od 37 x 4.6 m ili u detalje oko 170 metara kvadratnih , sada ih imam 2 i ako mi se sve pokaze po planu ici cu na jos bar 2 komada.

Zahvaljujem članu Mojalovaa i Janoshu na odgovorima.
Jagode bi sadio u zemlju jer ima foliju i sistem za navodnjavanje.
Tako mislim da je jeftinije za početak a posle cemo videti.
Nasao sam knjige
http://www.bajinabasta.rs/centar/vodici/4. Vodic za organsku proizvodnju jagode.pdf
http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/Savremena proizvodnja jagode.pdf
http://www.fb.org.rs/en/upload/content/Tehnologija_proizvodnje_jagode.pdf

koju biste mi preporucili ili postoji neka bolja od ove.

Pozdrav svim jagodarima sirom ex yu :)
Treba mi vas savet, pre no sto bilo sta pocnem da radim.
Elem, dao sam u zakup deo njive od 60 ak ari coveku koji planira tu da gaji jagode, meni je ostalo jos toliko odprlike, stim sto je jedan deo do sume, ima manje sunca preko dana. Ja sam se sa covekom dogovorio da mu se pridruzim i ja, cisto da uz njega naucim, kad vec imam sansu, ali ne znam na koju povrsinu da zasadim za pocetak. Sve sto taj covek uzme za svoj deo, uzece i za mene, stim sto naravno ja placam i brinem oko toga, pa me sad zanima sa koliko da pocnem a da ne preterujem. Da napomenem da imam cev zabodenu, ima vode na vec 3 metra, a proslo celo leto je bilo vode mada je nisam puno forsirao. Pa me zanima sa koliko poceti, i sta od literature preporucujete za pocetnike.

Evo kod nas u RH pada ovo bjelo smece opet , a taman navukao i drugi plastenik jos nisam ni cela uspio da zatvorim.

Moze li neko da mi odgovori sta ce se desiti sa pupoljcima koji su ostali od prosle godine, a nekim slucajem se ne odstarane sa jagode.
Preskoce se, ne vide se,,,
Dali mogu oni da ugroze ovogodisnji rod?

Nisam ranijih godina preterano obracao paznju na ovu pojavu u prolece, mada smo pod obavezno odstaranjivali takve pupoljke.
Cini mi se da ih ove god ima malko vise na sorti klery.

O kakvim starim pupoljcima govorite ti, toni, joker... Mislite na stare izdanke ili...?

Aaaa to... Pa čistiš pa ako šta i ostane šta da se radi. Ne može to biti ko u apoteci. Ostane i koji stari list... Prve godine skidam cvetove u jesen obavezno (osim ako su kontejnerske sadnice), druge godine u prolazu, šta se usput dohvati. Kasnijih godina ne diram ništa a i bude manje cvetova

Da o tim pupoljcima govorimo.
Zasto si napisao da ne skidas cvet prve godine ako su kontejnerske sadnice, ne razumem kakva je razlika izmedju frigo i kontejnerskih sto se tice toga?

Pa kontejnerske sadnice u godini sadnje izbacuju samo stolone. Jagode da bi cvetale moraju proci period jarovizacije, tj niskih temperatura. Zato ti frigo izbacuju cvetove par nedelja od sadnje a kod kontejnerskih toga nema. Zato ja i govorim svima da oko kontejnerskih ima manje posla u godini sadnje.

Nebojsa@
Ne bih se slozio u vezi kontejnerskih sadnica da ima manje posla.
Dva puta sam sadio kontejnerske sadnice i oba pota su u jesen izbacile plodove.
Sada imam problem jer mi je jagoda radila i tokom zime pa izbacila cvetove u bokvici.
To sam skidao tokom ciscenja lisca pa videcemo kakva ce godina biti.
Dobara kontejnerska sadnica moze da rodi kao i frigo sadnica
Najveca poenta kjod kontejnerskih sadnica je sadni materijal ili ti od koga se skida stolon.
Biljke moraju biti jake i rodne da bi se pokupio dobar genecki potencijal.

Misliš pri letnjoj sadnji da ti izbaci cvetove? Od stolona koje su u leto uzete i napravljene kontejnerske sadnice?
Kako misliš da ti je izbacuje cvetove u bokvici?

Poslednja izmena:
Cekaj i ja sam pisao malo nejasno.
Stlone skidas posle branja jagoda prvom polovinom juna
Od njih pravis kontejnerske sadnice
Kontejnerske sadnice sadim pocetkom avgusta
Te sadnice ako su dobre izbace plodove u roku od dva meseca
E sad ovaj moj proslogodisnji zasad je malo slabiji pa imam problema
Pri ciscenju lisca sam nasao cvetove koji su preziveli zimu jer su biljke kasnile sa razvicem
Za neki dan zavrsavam ciscenje lisca pa cu uslikati cvetove

- - - - - - - - - -

Jedna slika hiladu reci

U prevu si Dejane
Ako je konejnerska sadnica dobra u jesen cveta, cak ako se ne odstrani cvet izbaci i rod.

Recite mi dali ce ova godina biti ranija ili kasnija sa pocetkom berbe jagode?
Kog datuma ste prosle godine poceli brati jagodu?

pozdrav jagodari.da li neko zna da me uputi kako do povracaja novca od drzave ako na primer kupim sadnice kap po kap creva..foliju..
dal je dosta da se samo registrujem kao poljoprivrednik.i koliko to kosta.i da li imam pravo na sve to ako hocu samo 5000 (pethiljada) sadnica da posadim.unapred haval na odgovoru.

Nazad
Vrh