Jagode-opšta tema

Bilo je 2012 za trake i normalno sve sto ide uz njih ,i sve folije ,a u opremu spada naravno i pumpa al ona je morala imati overenu garanciju i sve papire racun +otpremnica ,bar tosu nama trazili al pare jos nisu legle a kozna katce nesto se oduzilo

- - - - - - - - - -

U subotu će biti seminar u NS pa će biti i neko iz min. poljoprivrede pa ćemo videti šta kažu
pa stace reci kao i svaki put bla bla bla nista novo meni se to nista nije svidelo bio sam par puta.. jedino sto mozes nesto na standovima videti a od onih predavanja nista novo ,po meni vise saznam kad ima lokalno prezentacija po selima i tamo semenske kuce iznose podatke stase kako pokazalo u praksi a ovo na fakultetu je samo za tv kamere i marketing

ja sam predo i za foliju za plastenik i malc foliju za jagode i ovu obicnu tanku malc za paradajz i ostalo i sve je ok. folija je folija bar za sad nije bilo problema e sads kolko procenta neznam tacno mislim daje 40.

Za foliju je bilo 15%, ne znam koliko je sad. A što se predavanja tiče... bude tu dosta toga da se čuje, samo što mnogi već dosta i znaju pa im to nije novo. Odlična prilika za razmenu iskustava, kontakte sa distributerima, kupovinu knjiga i časopisa, druženje... Tako da vredi otići

@nebojsa
Pitanje,izvadio sam juce zemlju za uzorke sa namerom da ih danas odnesem u Psss u Kraljevo na analizu,medjutim rekli su da analizu ne rade pre Februara dok im ne stigne nekakva uredba Vlade o tome,zanima me da li cu morati ponovo da vadim uzorke ili mogu ove da sacuvam.Inace,odvojio sam ih u male plasticne kese i zavio ih tako da vazduh ne dopire.Oni su mi rekli da ja mogu da ih odnesem ali da ih nece raditi pre Februara,pa kontam da mogu i kod mene da stoje?:sta:

Pa trebalo bi da možeš da ih sačuvaš, samo možda bolje da prosušiš uzorak. Ma najbolje ti to njima odnesi, pa neka ga oni čuvaju. Znaju kako je najbolje. Ja uvek sačuvam deo uzorka za svaki slučaj, svejedno navadiš više nego što treba.

veliki pozdrav svim jagodarima! nisam bila jedno vreme jer sam se pravila ,,pametna,, i ,umesto da odnesem pokvareni kompjuter pravom majstoru dala sam ga nazovi prijatelju pa me je lepo ,, sredio,,sve mi je pobrkao u kompu, pa posle pravog majstora i popravke opet mogu da se druzim sa vama.veliko hvala moderatoru Vejin Nikoli na pomoci i razumevanju!
za boomisajta(valjda sam dobro napisala?!) nisam osigurala jagode ni protiv jedne elementarne nepogode vec sto mi u vojvodini ,a posebno u kikindi ratujemo protiv najgore nepogode- zove se naftagas.busili su u mojoj basti tri busotine 2011.godine i sve su ostavili (mislim na dzumbus od prljavog peska,isplake-to je tecnost kojom se busotina ispira to se skorilo pa mi je basta licila na pustinju) i da vam ne duzim pre njihovog dolaska sam imala jagode(deo od 16 ari,ne cela basta).htela sam po odlasku ,,gospode,, iz naftagasa da posadim sve ,ali oni nisu ispostovali dogovor trebali su da skinu svu prljavstinu i da vrate cistu zemlju koju su odneli(ili neku drugu) pre busenja,ali uvek ima ali njima je bitna eksploatacija nafte a ne i moja basta pa su trazili da im nadjem proracun nekog strucnog lica.naravno da me nisu ,,sljivili,,bez obzira na moje molbe da se dogovorimo pa sam morala da ih tuzim! i to dve tuzbe i za ciscenje baste i nasipanje ciste zemlje i za izgubljenu dobit,tako da se sad privodi kraju cirkus koji je nastao bez potrebe.valjda sam uspela da bar priblizno objasnim da ne budem kao politicari melju puno a nista ne kazu.
prijatan pozdrav svima sada moram da nadoknadim vreme odsustva sa foruma

zravo juče sam gledao emisiju farma i onaj agronom priča i kaze treba se podizati savremen zasenčan jagodnjak o čemuje reč tu . i naišao sam na stara izdanja dobro jutro revije ,to smo nekad kupovali i agronomi kazu,sadnja jagoda se vrši tokom cele godine kad uslovi dozvoljavaju

Da, ali ne verujem da se to odnosi na to da posadis jagodu u januaru mesecu.
Jer, kako smo rekli, iako je trenutno toplo, za dan dva moze da bude -10 pa i vise i da ti jagode izmrznu.
Pored toga, jagode zimi miruju, nikakve koristi nemas od sadnje, prakticno je isto posadio ih sad ili u martu.

@ vladale.rs

U principu, ti možeš saditi cele godine (naravno da niko normalan ne misli na kasnu jesen i zimu), samo je pitanje koja je svrha sadnje u nekom periodu. Primiće se ona i u martu i u maju i u oktobru... Ili sadiš u rano proleće (nekad je najviše sadjeno u proleće a i sad neki ponovo guraju prolećnju sadnju) pa se nadaš nekom manjem rodu u maju, ili sadiš na leto (jul-avgust) i čekaš rod sledeće godine. Za sve druge rokove sadnje po meni nema razloga (osim za okućnicu pa kako bude)
Senčenje je odlična stvar, samo poprilično košta... A radi se o tome da se smanje ozegotine od sunca koje se manje ili više redovno javljaju, bilo direktno ili indirektno od malč folije.

Верујем да мреже за сенчење нису све исте у домену прозирности, тј. пропустљивости светлости, па тако неке воћне, пољо културе траже више сенчења а неке мање.. нас конкретно занимају ЈАГОДЕ. Које мреже за њих су најбоље? исто тако ако неко зна нек каже да ли се мреже за сенчење држе константно увек лети или се само стављају лети кад су највеће температуре и светлости? па се треба малтретирати око скидања и стављања и тако у круг.

@nebojsa
Moe li neka konkretna preporuka za foliju za ovu sezonu,koju uzeti i eventualno gde je kupiti,to mi je trenutno problem?Sto se kpk creva tice,definitivno cu uzeti Pluvio a za foliju ne znam sta da izaberem?Hvala unapred.Ovo se naravno odnosi i na sve ostale jagodare,pa ko ima kakav predlog ili preporuku neka pise.Pozdrav svima:ppozdrav:

Darko, uzmi obavezno Izraelsku foliju, sa jedne strane crnu a sa druge srebrnu tj. sivu.One garantovano izdrze 3 sezone, ovo ostalo.....nemoj ko ja jedne godine vise imao selotep trake nego crne folije na zemlji.

Ja sam do sada predprosle i prosle postavio 3 000 metara Izraelske folije od 30 mikrona i mogu reci
da su se odlicno pokazale.
Crne sa obe strane.

Ja cu ove godine kupiti od Intersada 100 kg malc folije od 50 mikrona. Cena je oko 400 dinara po kilogramu.

Nazad
Vrh